kategoria: A500
[#31] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #30

Wloz kartę CF do PC, tylko wczesniej pobierz najnowsze WinUAE 3.0 i ustaw identyczną z twoją A1200 konfigurację. Ściągnij DMS2DISK, wgraj na kartę CF i zrób obraz tej dyskietki na kartę CF. Potem włóż kartę CF z powrotem do Amigi, odpal DMS2DISK i nagraj obraz na dyskietkę.

W winuae, w zakladce gdzie tworzysz dyski, ustaw kontroler dla karty CF na IDE A600/1200/4000.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 16:36:43 przez SuperBuster11
[#32] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@SuperBuster11, post #31

Mam WinUAE 3.0, a konfiguracja nie wystarczy czysta A1200 z 2mb RAMu, moja Amiga ma blizarda 1260, chyba nie musze aż tak dokładnie konfigurować A1200 w WinUAE ?

Ściągnij DMS2DISK, wgraj na kartę CF

przegrać z ADF zawartość na dysk CF (np. na partycje "tools" katalog DM2Disk") ???

i zrób obraz tej dyskietki na kartę CF

Czyli tym programem mam stworzyć obraz dyskietki DM2DISK ?
[#33] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #32

Powinno zadziałać bez blizzarda, bo zaraz bedziesz potrzebował rom do niego. Dodaj ze 4 mb fast.

Przegraj plik megaram.adf na kartę CF, nie jego zawartość. Potem ściągnij z aminetu DMS2DISK i zainstaluj go gdziekolwiek na karcie CF, tak abyś miał do niego prosty dostęp.

Wsadź kartę CF do PC, uruchom system, uruchom plik megaram.adf za pomocą WinUae, tak jak uruchamiasz inne dyskietki. Jak pojawi sie ikona dyskietki na blacie Workbench, to uruchom DMS2DISK i użyj w nim opcji Read. Podaj scieżkę do katalogu, gdzie chcesz utworzyć obraz tej dyskietki, np. dh0:megaram.dms. Gdy program utworzy już taki obraz, wyłącz WinUAE. Włóż kartę CF z powrotem do Amigi. Uruchom system, włóż czystą dyskietkę do napędu, uruchom program Dms2disk i wybierz opcję WRITE. Następnie wskaż wcześniej utworzony obraz megaram.dms i program zacznie zapusywać zawartość obrazu na dyskietkę.
[#34] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@SuperBuster11, post #33

nie mogę tego znaleźć

DMS2DISK
[#35] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #34

Przepraszam wprowadziłem w błąd.
Już mam link

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 17:44:32 przez SuperBuster11
[#36] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@SuperBuster11, post #35

Dzizes, wiec udało mi się na WinUAE, przegrać potrzebne pliki, zainstalowałem sobie w końcu czytnik PCMCIa z FAT95 i widzi mi CF w Pcimci ... nawet mi działa fileManager 2.2 :D jest dobrze :D

Teraz pozostało poprzegrywać na dyskietki to co potrzebne mi będzie na A500 aby zainstalować w końcu WB na CF ..... Pytanie jakiego instalować WB ? mam 3x A500 , na dwóch mam WB 1.3 i na jednej 2.04

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 19:02:32 przez Oxyron
[#37] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #36

Na dwóch możesz 1.3, chyba. A na tej jednej to 2.04 do 2.1.
[#38] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #36

Dzizes, wiec udało mi się na WinUAE, przegrać potrzebne pliki, zainstalowałem sobie w końcu czytnik PCMCIa z FAT95 i widzi mi CF w Pcimci ... nawet mi działa fileManager 2.2 :D jest dobrze :D

Nie ma za co :)
[#39] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@slay, post #38

Dzięki Tomek, wielkie dzięki :D
[#40] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@SuperBuster11, post #37

Na dwóch możesz 1.3, chyba. A na tej jednej to 2.04 do 2.1.

MegaRAMHD widzi 2 dyski? mogę podpiąć adapter 2xCF

Albo jakoś zrobić przełącznik, który by przełączał CF master/slave i slave/master - zakładam, ze bootuje się z CF master szeroki uśmiech
[#41] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #40

Nie no, Ty wszystko źle rozumujesz
Na tych dwoch AMIGACH co masz kick 1.3 zainstalować WB1.3, a na tej jednej AMIDZE co ma kick. 2.04, to możesz zainstalować 2.04, albo 2.05 albo 2.1. A jak podzielisz dysk na 4 partycje to możesz 4 systemy zainstalować, ale tylko na Amidze z kick 2.04, bo tam masz boot menu, gdzie możesz wybrać, z którego dysku chcesz wystartować komputer. Na kick 1.3 tego nie ma.
[#42] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@SuperBuster11, post #41

Ale mozna ustawić rózne priorytety partycji.
Kilka sposobów podalem w poscie #2

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 23:36:17 przez Norbert
[#43] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Norbert, post #42

Norbert, napisałeś, ze:

- dwa systemy na jednej partycji. W zaleznosci jaki kick taki wgrywa sie system

to mi się podoba bo wszelkie pliki będą widoczne na wszystkich Amigach.

Tylko jak to zrobić ? w normalny sposób można zainstalować 2x WB ?

No i jeszcze jeden istotny problem..... jedyne WB 1.3 i 2.0x mam z neta czyli ADF, więc jak mam je przegrać na dyskietki ? ..... mogę na CF z FAT95 przekopiować pliki adf, ale jak je przegrać na dyskietki ? jakiś program do tego jest ? mogę prosić o info jaki ?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 23:52:33 przez Oxyron
[#44] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #43

Mozna to zrobić tak.
Instalujesz jeden system. Potem całość przegrywasz do katalogu WB1.
Potem instalujesz drugi system na tą samą partycję.
Na partycji masz teraz jeden system w katalogu głównym, a drugi w katalogu WB1.
Teraz trzeba zmodyfikowac s-s, aby po rozpoznaniu kicstartu uruchomił sie odpowiedni Workbench

Mozna tez wykorzystac dodatkowy program do wyboru systemu, ktory bedzie sie wgrywał po kazdym resecie.

Możliwości jest wiele

ps.
TransADFGUI - program do obslugi obrazow dyskow, dyskietek

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 23:58:38 przez Norbert
[#45] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Norbert, post #44

Znów cos... masakra normalnie

Uruchamiam program TransADF-GUI, Start Track i End Track nie ruszam (0-79) Verify sobie zaznaczam i device pozostawiam na DF0. File wybieram jakiś plik *.adf i klikam To Disk .... i nic się nie dzieje, cos robię źle ?
[#46] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #45

Poradziłem sobie.... inny program "TrackSaver GUI V2" ladnie przegrywa ADF > Dyskietka
[#47] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #46

żarło , żarło i zdechło .... wirus ? mam dziwny objaw .... sprawdzałem na 2 stacjach dysków .... wkładam dyskietkę (wkładałem tez nówki szt. - rozpakowywane 5min temu) i jak włożę do stacji to mi pokazuje df0:ndos - wszystko ok, robię format i tez wszystko ok, ale jak np. chce za pomocą programu filemaster skopiować jakieś pliki to wywala mi błędy, po czym dysk się robi znów ndos... zazwyczaj jest to blok 880 lub jakiś zbliżony. Podobnie się dzieje jak kopiuje cały obraz ADF za pomocą programu TrackSaver GUI V2.

dodam, ze wcześniej kilka dyskietek (cały WB 1.3 i cały WB 2.04) nagrał się dobrze .... przynajmniej nie wywaliło żadnych błędów, ale nie sprawdzałem empirycznie czy jest OK

Aby było dziwniej, to te dyskietki niby uszkodzone, które stały się ndos ... mogę sformatować pod Workbenchem i znów wszystko jest OK .... dziwna sprawa ... i aby nie było, nie robię quick format tylko pełen format.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2015 03:05:35 przez Oxyron
[#48] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #47

Prawdopodobnie coś Ci podmienia bootblock.
Sprawdź, czy po ,zepsuciu' takiej dyskietki gdy dasz w np. X-Copy ,Install Dos Bootblock' to dyskietka staje się znów dosowa i wracają katalogi.
Takiego wirusa jeszcze nie miałem ale możliwe, że to jakiś wirus.
[#49] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #40

Z opisu na Big Book wynika że po zastosowaniu fix-a, może zobaczyć.

Elsat.device is installed in the MRHD's ROM and doesn't allow you to connect more than one IDE device. This limitation can be fixed with a special patch, probably available on Aminet.

This program will fix elsat.device in MegaRamHD controler witch allows
you to connect second hard-drive to it.
[#50] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@amizet, post #49

Z tymi dyskietkami to powalczę jeszcze.....

Teraz napiszę, ze Amiga 500+ ROM 2.04 widzi MegaRAMHD i z dyskietek zainstalowałem WB 2.04 i działa, natomiast Amigi z ROMem 1.3 w ogóle nie widzą MegaRAMHD. I jedyne co mogę zrobić to włożenie dyskietek z WB 1.3 , bo jak wkładam chociażby WB 2.04 to mam informacje ze włożyłem WB 2.0 lub wyższy i po zabawie.

Więcej testów nie zrobiłem, bo jak napisałem dziwnie działały mi dyskietki .... tzn. nie działały i wywalało błędy podczas zapisywania, a podczas formatowania wszystko było OK ... prawie całą noc walczyłem z tym, potem przeszedłem do naprawy portu myszki (w innym poście pisałem, ze myszka sama idzie do góry).
[#51] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #50

Czytałeś instrukcje od MegaRAM HD?

Jeśli tak to powinieneś wiedzieć czemu na kick 1.3 nie widzi partycji?

W linku który podałem wcześniej do dyskietki, jest on w postaci archiwum lha. I w tym archiwum manual jest w pliku instrukcja 1mb.

INSTALACJA TWARDEGO DYSKU

Zamontowanie w rozszerzeniu MEGA RAM HD twardego dysku jest bardzo proste i uţytkownik moţe je wykonaç sam. Kontroler dysków IDE znajdujćcy się w rozszerzeniu umoţliwia korzystanie z tanich i ogólnie dostępnych na rynku dysków typu AT-bus takich firm jak Quantum, Western Digital, Conner, IBM i innych. Waţne jest jednak by wymiary zewnętrzne dysku nie byîy większe niţ 146.1 x 25.4 x 101.6 mm, a moc przez niego pobierana byîa do 7 W. Dyski tego typu sć autoparkujćce, tak więc nie jest wymagane parkowanie dysku przed wyîćczeniem zasilania komputera. Kontroler zostaî tak zaprojektowany, ţe sam rozpoznaje potrzebne mu parametry twardego dysku tzn. liczbę gîowic, liczbę cylindrów i liczbę sektorów. Moţliwa jest praca kontrolera w Old File System (maksymalna wielkoőç partycji do 54 MB) lub w Fast File System poczćwszy od wersji systemu 1.3. MEGA RAM HD z twardym dyskiem Quantum Prodrive LPS 52 MB (64 kB RAM cache) ma, wedîug programu SysInfo v.3.01, szybkoőç transmisji okoîo 560 kilobajtów na sekundę, co plasuje go wőród szybszych kontrolerów twardych dysków do komputera Amiga.
Aby zamontowaç twardy dysk naleţy:

bla bla bla...

Do podziaîu dysku na partycje sîuţy program HardDiskPrep. Program ten naleţy wczytywaç z Workbench'a, najlepiej tej jego wersji, która byîa doîćczona do komputera. Na dyskietce z Workbench'em powinien znajdowaç się w katalogu l: program FastFileSystem (dotyczy to uţytkowników AMIGI 500 z Kickstartem 1.3, poniewaţ w przypadku Kickstartu 2.0 znajduje się on juţ w ROM-ie).

Czyli wiesz czemu nie widzi dysku na kick 1.3? No chyba że zrobisz partycje dla kick 1.3 w OFS.

Co do dyskietek to nie możesz sobie ponagrywać na 1200 może w 500 stacja ma problem z zapisem?
[#52] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@amizet, post #51

Wszystkie dyskietki nagrywałem na A1200 i to na 3 różnych stacjach dysków.

Zawsze jest ten sam objaw ....mogę zrobić format ale nie mogę nagrać plików :(
[#53] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #52

W takim razie nagrywaj na Amidze 500, kiedyś słyszałem że początkującym użytkownikom nie powinno się polecać pre konfigurowanych dystrybucji WB co akurat widać nie ma pokrycia w praktyce.

Czyli pobierz /link/, zamontuj w WinUAE przez opcje add Hard Drive File. Uruchom Emulator kiedy poprosi o dyskietkę z WB naciśnij F12 i zamontuj obraz adf w DF0:. Klikaj Enabled cały czas albo czytaj zapytania i klikaj Enabled albo Disabled.

Gdy zakończy się instalacja zamontuj kartę CF poprzez add Hard Drive wybierz swoją kartę Ustaw Device Name jaki chcesz np: DH0:.

Teraz biorąc pod uwagę że Obraz hdf miał Device Name DH0: bo musiał taki mieć inaczej instalacja ClassicWB mogła by się nie powieść zmień go na DH4: np.

I teraz uruchom Emulator wejdź do Boot Menu zabootuj z DH4:

Na blacie WB odnajdź drugą partycję z swojej karty CF: mniejsza z tym jak się nazywa kliknij na nią raz, aby ikona była aktywna kliknij prawym na belce WB wybierz Format na Belce Format zobaczysz nazwę partycji i Nazwę Device czyli DHx: zapamiętaj to Device.

Uruchom Shell poprzez newcli w execute command. Pamiętasz Device drugiej partycji z karty CF.

Wydaj polecenie:Copy DH4: to DHx: all clone

Teraz poczekaj aż wszystko się przekopiuje, oczywiście możesz dodać buffory do dysku kartę turbo i kontroler SCSI aby to wszystko trwało szybciej lub też nie i poczekać.

Nie jest to jakiś super sposób i raczej zapomnij o nim jak już wszystko zrobisz.

Teraz na drugiej partycji masz Obraz z DH4: czyli masz Gotowy System w którym większość rzeczy może nie działać ale działać powinien Dopus TSGUI i FF0: czyli wirtualna stacja dyskietek. Teraz możesz nagrywać dyskietki montować FF0: i kopiować pliki za pomocom Dopus. Jeśli programy nie będą chciały działać z prawego przycisku myszki lub z ikony RUN. Wejdź na partycje System do katalogu Programs lub Tools lub... Tam gdzie jest program który chcesz uruchomić.

Jeśli System w ogóle nie będzie chciał się uruchomić wybierz drugą partycje dysku i start bez SS. Gdy wszystko się zatrzyma wpisz loadwb i kliknij Enter.
[#54] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@amizet, post #53

Zapomniałem że jak się dodaje kartę CF z RBD to informacje o Device są w RDB czyli zmień tylko Device hdf z DH0: na DH4:

Lub też gdyby to nie wyszło użyj ADF2Disk do nagrywania dyskietek na Amidze 500 i zainstaluj sobie SnoopDos. Gdy byś sobie nie poradził z ClassicWB.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2015 19:33:09 przez amizet
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem