kategoria: A600
[#1] Rozszerzenie RAM wAmidze 600
witam

jak w temacie, może ktoś cos napisać na temat tego rozszerzenia?

link
[#2] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@Oxyron, post #1

Dobre acz drogie rozszerzenie Chip RAM 1MB (do łącznego rozmiaru 2MB). Instalowane pod klapkę.

W PPA#14 jest recenzja (jeśli nie kupujesz papierowego PPA to błąd jak widzisz).

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2015 22:31:01 przez strim_
[#3] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@strim_, post #2

Do tego bez zegara czasu rzeczywistego.
[#4] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@QkiZ, post #3

Można dokupić RTC

link

A czy aż tak drogo....

24,95+14.26 = 39,21 * 5,77 = 226,25 zł.

hmmm... cena niska w sumie nie jest ..... może czas samemu zaprojektować RAM pod klapkę i zamówić płytki i kupić kości RAM i zegar RTC

ile maksymalnie można pod klapkę w A600 podpiąć?
[#5] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@Oxyron, post #4

ile maksymalnie można pod klapkę w A600 podpiąć?

Dodatkowy 1MB Chip.

Swoją drogą to nie jest jakaś tajemna wiedza, wystarczy poszukać na forum i w artykułach na PPA. Nawet na (angielskiej) Wikipedii jest ta informacja.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 16:47:39 przez strim_
[#6] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@Oxyron, post #4

[#7] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@_Skiba, post #6

o na tej stronie mamy w zlociszach i wychodzi 230 zł.
[#8] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@Oxyron, post #7

Ale tak swoja drogą.... dziś moduł RAM o pojemności 1MB to chyba nie powinien kosztować takie pieniądze.... co do wykonania płytek drukowanych ... w jednej firmie od czasu do czasu zamawiam płytki i jak jest to seria prototypowa (minimum arkusz A4) to koszt wynosi 200+VAT (płytka 2 stronna z metalizacją otworów z nałożoną solder maską (kolor do wyboru) i nałożonym nadrukiem informacyjnym) a mi się wydaje, ze na arkuszu A4 to się pewnie i zmieści z 10-20 płytek - koszt więc jednostkowy wychodzi 10-20 zł szt. Pozostaje dołożenie RTC i sensownego AKU i mamy gotowy RAM. Problemem może być samo złącze, choć myślę ze za chińskim murem można poszukać :D
[#9] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@Oxyron, post #8

To jest tylko wizja z punktu widzenia hobbystycznego. Cena komercyjna jest przeważnie 3-4 razy większa od ceny części. Poza tym Jens ustala ceny i wszyscy muszą się tego trzymać, inaczej nie będzie sprzedawał swoich produktów buntownikom.

Taki RAM jak ten to koszt około 60-70zł, jak nie więcej gdyby zamawiać wszystko nowe.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 18:40:46 przez sanjyuubi
[#10] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@sanjyuubi, post #9

hmm, ze niby ja jestem buntownikiem

Ogólnie gdyby nie to gniazdo to można powiedzieć, ze płytka ładnie zrobiona :) No ale widać ze gniazdo z odzysku wyciągane, pewnie z jakiejś starej płyty PC :D
Nie używasz pasty lutowniczej ?
[#11] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@Oxyron, post #10

To jest gniazdo PCI, jakbyś chciał zamówić oryginalne gniazda 80-pinowe, to byś przysiadł na tyłek jak byś zobaczył ile musisz zamówić sztuk.

Używam mydła i bułki tartej zamiast pasty lutowniczej
[#12] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@sanjyuubi, post #11

Wiem, ze to standardowe gniazdo PCI z PC, z jednej strony do przycięcia i gotowe
dokładnie tak samo robiłem sobie wewnętrzne rozszerzenie do C64 ale to było jakies 15 lat temu

co do ....

Używam mydła i bułki tartej zamiast pasty lutowniczej

no coment
[#13] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@_Skiba, post #6

A kiedyś była wersja A604 z wbudowanym zegarem...
[#14] Re: Rozszerzenie RAM wAmidze 600

@QkiZ, post #13

A604 ma wbudowany rtc, A604n nie ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem