kategoria: A500
[#1] ACA 500 jakie karty CF
Mam pytanie , jakiej pojemności karty CF można włożyć do ACA 500, tak aby WB potrafił wykorzystać całą pojemność karty. Jaką maksymalną partycje można sformatować w ACA 500 - 2GB ?, pytam, bo muszę jakąś kartę kupić... w A1200 i A600 mam 4GB karty i jest OK, nie wiem natomiast jak wygląda sprawa w ACA 500.
[#2] Re: ACA 500 jakie karty CF

@Oxyron, post #1

To chyba kwestia tylko wersji scsi.device jakiego użyjesz pod systemem 3.1. Sama karta ma o tyle znaczenie ze z niektórymi jest problem z resetem programowym. W przypadku systemu 1.3 także nie mam problemu z kartą 4 gb sandiska

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2015 09:36:00 przez sunater
[#3] Re: ACA 500 jakie karty CF

@Oxyron, post #1

W ACA500 w ROMie jest nowsza wersja scsi.device, która nie ma ograniczeń tej oryginalnej wersji z ROMu 3.1. Ja używam z nią karty 32GB SanDisk Extreme III.

Jak masz ACA500 to nie trzeba podmieniać scsi.device. To jakiej wielkości partycje można założyć zależy tylko od użytego systemu plików.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2015 09:50:08 przez strim_
[#4] Re: ACA 500 jakie karty CF

@Oxyron, post #1

Z moich doświadczeń:
* 4GB Sandisk - działa, ale jest problem z resetem i nie działa jako hot-swap
* 4GB Kingston - działa, nie ma problemu z resetem i działa jako hot-swap

Więc jeżeli jeszcze nie kupiłeś to szukaj Kingstona.
[#5] Re: ACA 500 jakie karty CF

@g0trek, post #4

Oki, kupiłem Kingstona z "kwiatkiem" 4GB.

W swojej a1200 mam tez te Kingstony z "Kwiatkiem" i tez wszystko ładnie działa.
Wiec chyba te karty najlepiej "pasują" Amigom

Dzięki za szybkie informacje
[#6] Re: ACA 500 jakie karty CF

@Oxyron, post #5

Pasują, pod warunkiem, że nie używasz ich przez PCMCIA
Przynajmniej mi taka z kwiatkiem 4 GB nie chciała absolutnie działać w PCMCIA, a jakikolwiek Sandisk i owszem.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2015 08:56:47 przez Jacques
[#7] Re: ACA 500 jakie karty CF

@Oxyron, post #5

To są chyba najwolniejsze karty CF, jakie mogłeś kupić. Ponadto szybko wysiadają w systemach, gdzie dokonuje się dużej liczby zapisów - akurat w Amidze tego problemu nie ma. Na plus tych kart przemawia tylko cena.
[#8] Re: ACA 500 jakie karty CF

@RomanWorkshop, post #7

Ja też miałem problem z Kingstonem z kwiatkiem.
Za cholerę nie dało się postawić systemu.
Dopiero gdy podpiąłem kartę przez przejściówkę IDE do kolejnej przejściówki IDE->USB, wreszcie mogłem w windowsie usunąć partycję.
Z tak spreparowaną kartą mogłem już robić wszystko.
Nie dało się tego zrobić przez czytnik kart, ani bios PC-ta nie chciał współpracować z kartą po podłączeniu do IDE na płycie. Może nowsze biosy już sobie radzą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem