[#1] FDD.. Dokładna pomoc
Widziałem tutaj już kilka tematów jeżeli chodzi o przerobienie stacji dyskietek z pc do amigi. Amige kupiłem na allegro (model a500) ale niestety bez stacji dyskietek. Mam też stację przygotowaną do przerobienia. jest to SAMSUNG SFD-321B.

Prosił bym o dokładny opis (ewentualnie jakieś zdjęcia) jak ja mam to zrobić.

Za pomoc stawiam kratę browara ;);)

[#2] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #1

Może to Ci coś podpowie: http://www.norbid.of.pl/

[#3] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Kitech, post #2

Byłem na tej stronie, ale to nic mi nie mówi. Nie wiem może jestem za tępy na to :/

[#4] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #3

Niektórzy gdzieś pisali że to tylko kwestia przestawienia zworki.

[#5] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #1

Moze to Ci pomoze:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=14175&t=14175

[#6] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@vi-bee, post #5

Szukam w postach i znalazłem takie:

Witam.
Podaj model tej stacji i jak masz ustawione zworki.
Pozdrawiam
Ted

................

Stacja to jednak SAMSUNG SFD-321B i na niej nie ma żadnych zworek!!!!

TO JEST WŁAŚNIE MOJA STACJA

...............

Te zworki sa ukryte na tej plytce drukowalnej i ja mam dokladnie taki sam problem gdzie i jak to przelutowac ?????

No i właśnie o to mi chodzi.

Jeżeli przelutuje to czy będzie potrzebne przerobienie kabla.

[#7] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #4

To nie jest tylko kwestia przestawienia zworki, musisz jeszcze zrobić skrosowany kabel - jedna żyła skrosowana, ew. dodatkowo diodka celem podniesienia kompatybilności. A co do zwory, to odpowiada ona za numer napędu (w PC 1, w Amidze musi być 0), to będzie oznaczona 0 i 1, lub ds0 i ds1, lub df0 i df1, względnie A i B.... trzeba się domyślić, i tylko jedną zworkę przestawiasz, resztę zostawiasz jak dla PC. Wiele stacji nie ma tych zworek, po giełdach komputerowych i komisach szukaj stacji ze zworkami.
[#8] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@wali7, post #7

Mam nadzieję że ze stacją sobie poradzę. Kabel przerobiłem, ale teraz poszukam jakiejś stacji ze zworkami.

Ale teraz sprawa myszy i monitora.

Czy można ogóle przerobić monitor, żeby odbierał obraz z amigi?
Tak samo z myszą.

Podejrzewam że będe musiał kupić oryginalny monitor i mysz.

Może ktoś robił takie rzeczy i mi podpowie jak łatwiej wykombinować cos takiego.

[#9] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #8

współczesnego monitora od PC (bo pewnie taki masz na myśli) nie przerobisz, można za to kupić stosowną "przelotkę" (Scandoubler) konwertującą obraz na zgodny z PC VGA (ale nie warto, rzeczony Scandoubler kosztuje więcej niż zestaw A500 plus oryginalny monitor). względnie poszukaj monitora specjalnie dla Amigi (niektóre stare modele od PC się nadadzą, np. Nec3D), albo podłącz sprzęt do TV, najlepiej przez Eurozłącze (przelotki są banalne do wykonania, a obraz będzie prawie jak z monitora amigowego).
mysz od PC przerobić się da, ale nie warto. szukaj myszy do Amigi, względnie kup przelotkę PC mysz->Amiga (są też dostępne schematy, można taką przelotkę wykonać samemu).

Ostatnia modyfikacja: 24.06.06 12:50
[#10] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@wali7, post #9

Ale myslę że więcej się namęcze przez ten czas zanim przez allegro bez problemu zamówię sobie mysz i monitor, bo drogie to nie jest :). I to mi się podoba tanie a ile przyjemności :P

[#11] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #10

Zabierz sie za rozbudowę A4000:D
[#12] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Fazior, post #11

.. i poświeć najlepsze late swego życie na poszukiwanie kolejnych elementów
[#13] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@PesCyn, post #12

i poświęć cały zarobek najlepszych lat swojego życia na te elementy, zamiast wydać go na coś pożyteczniejszego/przyjemniejszego

Ostatnia modyfikacja: 25.06.06 00:57
[#14] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@wali7, post #13

Nie nie panowie nie w tym rzecz. Ja chcę A500, ponieważ to jest jeden z niewielu przedmiotów, które pamiętam z mojego dziecinstwa. Bo mnnie nie rajcuje cicha praca komputera. W Amidze słyszysz że ta maszyna pracuje, że to działa! :P A pozatym gry.. pfff... nie teraz jakieś Doomy i F.E.A.R.Y. tamte gry to się nazywała gra. Grało się po 6,7 godzin na dzień dobry, bo w jednym poziomie się zacinało :P.

[#15] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #14

Poszukaj na necie ustawienia zworek do tego samsunga, ja osobiście wstawiłem napęd mitsumi, tylko było trochę lutowania, z tego co pamiętam (nie mam już obecnie instrukcji serwisowej) to w samsungach jest też zworka DC/RDY, więc chyba nie trzeba będzie krosować kabla.
Poszukaj dobrze w necie to znajdziesz.
Pozdrawiam.

[#16] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Thaddeus, post #15

pewnie że poszukam. Chodzi mi o łatwiejsze załatwienie tej sprawy.

Teraz tak mam masę dyskietek do peceta. Chciałem na nie nagrać gierki na a500.

Panowie poprostu pytam jak zrobić to łatwo i bez większych problemów?

[#17] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #16

Najłatwiej dokupic stacje zewnętrzną, zainstalować "bootselector" (czyli podlutować trzy kable w odpowiednie miejsca na płycie i przełącznik) i startować z tej zewnętrznej - a wewnętrzną możesz wyjąć.
To chyba najprostrzy sposób.

Pozdrawiam.

[#18] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #14

Ja chcę A500

Ehhh, ale Ty jestes. Zrozumialbym gdyby to bylo C-64, male Atari, Spectrum czy jakis inny egzotyczny osmiobitowiec. Ale A500? Daj spokoj. Kup A1200, HD i troche fastu. Bedziesz mogl pograc we wszystkie gry z A500, a nadodatek w wersje AGA.
Nadodatek A1200+HD i troche pamieci, to komputer (mozesz poznawac system). No ale jak lubisz zabawki typu A500...Kondolencje :P
[#19] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Andrzej Drozd, post #18

Hehe.. no wiesz każdy wychował się na jakimś sprzęcie.. ja się wychowałem na a500 i chcę sobie powrócić do tych starych czasów i sobie przypomnieć jak to było :)

[#20] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #19

Jak kolega lubi zonglerke dyskietkami to czemu nie ;) :D
[#21] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Madman, post #20

No i właśnie o to mi chodzi :). Dzięki za uznanie :P

[#22] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #1

Jakbys jeszcze nie wykonal zadnych innych przelotek to ja od jakiegos czasu (kilku lat) uzywam tego rozwiazania

http://www.aminet.net/package.php?package=hard/hack/PcF2AmF.lha

zrobilem to tez kumplowi na A500 i nienarzekal
[#23] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Yulek, post #22

http://www.aminet.net/package.php?package=hard/hack/PcF2AmF.lha

Dzięki za link.. naprawdę mi się przyda. Okey, dzięki temu programikowi moje dyskietki 3,5a jakby zamieni na dyskietki do a500?

http://www.aminet.net/package.php?package=util/arc/xdms-mos.lha

tu jest link z tej strony jeszcze z innym softem. mam rozumieć że najpierw innstaluję czy rozpakowywuję soft z tego linku.

Później rozpakowywuje sobie obrazy adf na dysk. i wrzucam za pomocą tamtego programiku na dyskietkę i wszystko si?

[#24] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@Lexer, post #23

Nie wiem co rozumiesz pod "dzięki temu programikowi moje dyskietki 3,5a jakby zamieni na dyskietki do a500?". PcF2AmF to przeróbka sprzętowa stacji PC, w celu podłączenia jej do Amigi, zachowuje się ona wtedy jak oryginalna stacja Amigowa (nie przeczytasz nią 1.44 dyskietek z PC, tylko 720 kb, oraz oczywiście standardowe dyskietki amigowe 880 kb).
Ten xdms-mos to program przeznaczony zapewne dla Morphosa (chociaż w readme napisano inaczej), a Morphosa nie uruchomisz ani na A500, ani na PC. Tu masz link do wersji niemorphosowej http://main.aminet.net/util/arc/xDMS.lha . Tym programem rozpakujesz do plików (o ile dyskietka zapisana w DMS była dosowa) archiwa DMS, możesz to zrobić na PC, lub Amidze, potrafi on też konwertować DMS do ADF i zapewne potrafi rozpakować DMS na dyskietkę. Chociaż tę operację wykonasz tylko na Amidze, bo Pecet nie obsługuje dyskietek w formacie Ami, tak więc musisz przenieść DMS na A500 (na HDD lub CD jeśli masz, lub w RAM, albo drugiej stacji dyskietek... na A500 to będzie droga przez mękę) i dopiero wtedy rozpakowywać.
[#25] Re: FDD.. Dokładna pomoc

@wali7, post #24

Heh dzięki za pomoc. Bez was nie dał bym sobie rady :). Niby takie proste, bo w pc'tach grzebię bez problemu rozwiązuję każdy problem. A amigi jakoś boję się otworzyć ;).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem