kategoria: A500
[#1] WIFI w A500
Tytuł trochę sensacyjny i oszukany, ponieważ oczywiście nie podpiąłem WIFI bezpośrednio do A500 tylko wykorzystałem Raspberry PI, które z kolei podłączyłem przez port szeregowy do Amigi. Nie jest to nowy temat, ponieważ widziałem już zbliżone tematy u nas na forum oraz w Internecie. Niestety nie znalazłem żadnej kompletnej instrukcji, która by w jasny i przejrzysty sposób opisała proces konfiguracji takiego połączenia. Mi zajęło kilka dni zestawienie wszystkich klocków tak, żeby wszystko zadziałało, więc postanowiłem stworzyć swój opis i tu się nim pochwalić: link
[#2] Re: WIFI w A500

@g0trek, post #1

Brawo- bardzo czytelny i łopatologiczny opis OK
[#3] Re: WIFI w A500

@g0trek, post #1

jak masz aca to masz chyba port zegara, nie? wiec pownineines moc dodac usb i uzyc wifi przez usb :) albo chociaz jakiegos hypercoma zeby polaczenie przez ser: bylo szybsze
[#4] Re: WIFI w A500

@g0trek, post #1

Bardzo przystępny opis.
Polecam zapoznać się z Plipboxem - TUTAJ. Szybkość transmisji na pewno będzie większa.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2015 09:43:09 przez Sir_Lucas
[#5] Re: WIFI w A500

@BULI, post #2

Widzisz, dzięki temu opisowi w końcu będziesz miał internet na Amidze. ;)
[#6] Re: WIFI w A500

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Ha, ha a to kąśliwa i trafna uwaga

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2015 12:34:25 przez BULI
[#7] Re: WIFI w A500

@Sir_Lucas, post #4

Do 500-tki to bym się na to pisał
[#8] Re: WIFI w A500

@KRISS, post #7

Sobie zrób: link ;)
Arduino UNO (albo klon), moduł sieciowy enc28j60, wtyczka db25 i trochę kabelków. Programuje się przez USB (windows, linux, osx), instaluje się jak zwykłą kartę sieciową. Ja na razie niestety nie mam czasu na lutowanie Plipboksów.
[#9] Re: WIFI w A500

@Valwit, post #3

jak masz aca to masz chyba port zegara, nie? wiec pownineines moc dodac usb i uzyc wifi przez usb :)

To mnie zainteresowało :). Mógłby ktoś napisać coś więcej ? Co mogę dołączyć do tego portu zegara ? Jak trudno jest to dostępne ?
[#10] Re: WIFI w A500

@Jenot, post #8

Tak szczerze, to z Arduino jeszcze nie miałem do czynienia i nie wiem co z tego wyjdzie
[#11] Re: WIFI w A500

@Jenot, post #8

Arduino UNO mam, więc może pokuszę się też o taką wersję.
[#12] Re: WIFI w A500

@Jenot, post #8

W githubie tam coś gość pisał, że nie każdy shield z tym czipem się nadaje ze względu na wykorzystanie dodatkowych pinów... Orientujesz się, czy zadziała ten 10- albo 12-pinowy, co je na allegro na pęczki sprzedają, czy koniecznie musi być ten przelotowy?
[#13] Re: WIFI w A500

@g0trek, post #1

Zaktualizowałem wpis. Wczoraj miałem problemy z protokołem FTP (opisane na końcu artykułu), które ustąpiły dzisiaj po zamianie standardowego serial.device na 8n1.device.
[#14] Re: WIFI w A500

@teh_KaiN, post #12

Ja patrzyłem tylko żeby chip był odpowiedni - kupowałem coś takiego: link
BTW trochę g0trekowi offtopa zrobiliśmy ;)
[#15] Re: WIFI w A500

@Jenot, post #14

BTW trochę g0trekowi offtopa zrobiliśmy ;)

Spoko, zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć :)
[#16] Re: WIFI w A500

@g0trek, post #15

To ja jeszcze porobię trochę off-topa ;)
Połączenie takiego urządzenia i Plipbox-a też powinno nam dać możliwość połączenia przez WIFI.
[#17] Re: WIFI w A500

@Sir_Lucas, post #16

Jeśli by podłączyć telefon z Android, tylko do Arduino trochę inny firmware żeby korzystało z połączenia Ethernet z Android biegnącego po usb telefonu.

Nie wiesz może czy istniały Huby. do Amigowej sieci opartej na portach Amigi. Serial albo Parallel, kiedyś dawno temu, lub czy też można taki zrobić. Tylko jakiś prosty na "bramkach" bez żadnych programowanych układów?

Było też.

Oparte o Disk Drive , tutaj zastosowanie Hub-a było by dobre.

Tak czy tak, to Plipbox jak na razie raczej najlepiej wypada w zastosowaniach Ethernet w zakresie Home Made. Ale jak by coś takie prostego dało się zrobić to też by było spoko. Właśnie żeby zrobić "MASQUERADE", do tego jakiś prosty Hub i kilka Amig np:500.
Lub też bez "MASQUERADE" w Sieci Amiga 1200, z eth pcmcia. Udostępniająca Ethernet.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 15:17:53 przez amizet
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem