[#1] A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB
Witam,
właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem A1200 HD (ponownie).
komputer z kickstartem 3.1 40.68); made in france; z kartą Blizzard 030/50 z 32 MB Ramu (bez fpu).
Dysk w środku około 160MB, podzielony na dwie partycje.

W związku z tym, że komputer nie był otwierany od nowości - sam nie zamierzam na razie w nim grzebać - instalować innego HDD czy karty CF. Może pójdzie na handel, bo klawiatura jest w wersji niemieckiej. Nevermind.

Nie mam dyskietek z systemem. Stację sprawdziłem - chodzi jak ta lala. System ładnie się bootuje. Ale chciałbym coś więcej. Przynajmniej zainstalować localePL.

Wracając do sedna - w zestawie był również zewnętrzny CD-ROM podpięty przez przejściówkę PCMCIA. Działa. Tylko nie mam żadnych płyt. I tak sobie myślę, czy dało by się na tym kompie zainstalować poprzez CD - inny system, np. taki Classic WB czy inny AmiSYS, czy jest to możliwe bez posiadania oryginalnych dystkietek z WB (albo jakich kolwiek) - ściągnę sobie na ClassicWB na swoim laptopie - wypalę na płycie CD i ... pójdzie to ogarnąć później na mojej A1200?

Proszę o pomoc i sorry za niezbyt czytelne opisanie tamatu.
[#2] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #1

Czytaj całość, zanim coś zrobisz!!! W sumie nigdy tego nie robiłem, ale wydaje mi się, że skoro nie chcesz tej Amigi rozbierać, to droga jest tylko jedna (ale ja już kiedyś gdzieś tu pisałem, że moja wiedza o Amidze jest podstawowa :-]): Jeśli CD działa i widać go w Workbenchu to stwórz sobie pod winuae konfigurację np. podobną do tej Twojej Ami, zainstaluj sobie na tym classic wb, ogarnij sobie to pod swoje potrzeby. Następnie do tego systemu podmapuj sobie jakiś katalog z dysku na pc jako kolejny dysk w amidze. Zgraj (po prostu skopiuj) pliki z partycji systemowej emulowanej ami do tego folderu z pc. Nagraj na płytę CD wszystkie pliki z tego folderu. Na prawdziwej Ami skasuj wszystko z dysku systemowego, ale nie formatuj, po prostu skasuj (przy założeniu, że nic stamtąd już nie będzie potrzebne) i bez resetu!!! (bo pewnie jak zrobisz reset to po starcie Amigi pewnie już nie będzie tego cidika widać) skopiuj dokładnie plik po pliku wszystko z płytki na dysk systemowy Ami. IMO powinno wstać po takiej operacji, zostanie tylko do wgrania cała obsługa CD. Jeszcze raz napiszę - nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy to się tak zachowa, ale IMO powinno. Jeśli nie to wiele nie stracisz, po prostu będziesz musiał tą Amigę otworzyć i dysk z niej jakoś podłączyć np przez USB do PC, a potem to już z górki. Przydałaby się jakaś mądra amigowa głowa, która potwierdzi to co napisałem.
[#3] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #1

Nagraj potrzebne pliki na plyte CD i uzywaj. (localePL)
Systemy Amisys czy ClassicWB najlepiej dzialaja na winuae, Na 030 dostana zadyszki
[#4] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #1

Znalazła mi się jednak płyta z AmigaOS 3.9.

Mam dwie partycje obecnie jak wspomniałem, Systemowa ok 10MB i reszta ok 150MB.
Jak przy odpalonym systemie z tego dysku zainstalować OS 3.9 tak, żeby zajął on cały ten dysk, żeby zrobić jedną partycję?

Jest to możliwe?
[#5] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #4

Nie jestem żadnym ekspertem ale ostatnio przechodziłem pierwszą w życiu instalacje WB na A1200 :) Teraz jest Classic WB. Myślę że powinieneś wpierw w hdtoolbox zrobić sobie jedną partycję a potem instalować system. Mi pomogło to https://www.youtube.com/watch?v=Zd42RsKHm5Y
[#6] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@zeter, post #5

Jeśli przeformatuje dysk, to nie będzie miał dostępu do CD-ROM poprzez pcmcia
[#7] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #4

Zainstalowałem OS 3.9.

Fajnie to poszło. Ale bawiąc się nim chwilkę - coś spieprzyłem - teraz nie widzi mi w ogóle tego CD-ROMu podpiętego przez PCMCIA ... zaczynają się schody. Chyba jednak będę musiał się pobawić w rozkręcenie.

EDIT.

Dobra nie zanudzam Was, widzę że najlepszym wyjściem z sytuacji niestety jest rozkręcenie i włożenie większego dysku lub CF. Ale to za jakiś czas :)

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2015 20:25:57 przez Renton
[#8] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #7

Bawiąc się raczej nie spieprzyłeś, możliwe że zainstalowałeś 3.9 w taki sposób że skasowałeś poprzedni system, na którym były sterowniki do tego CD.

Jeśli tak, to potrzebujesz samych sterowników. Jeśli masz obsługę dyskietek w formacie pc to na dyskietce 720kb pewnie dasz radę przenieść sterowniki....
[#9] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #7

A co ja napisałem wyzej.
za bardzo sie pospieszyłes. sterownik do cdrom na pcmcia zniknął
[#10] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Norbert, post #9

Zgadza się, jakby ktoś miał pożyczyć / odsprzedać dyskietkę ze sterownikiem do tego CD-ROMu pod PCMCIA, byłbym wdzięczny.

Niestety sam nie mam dostępu do PC ze stacją dysków, także nie mam jak samemu to zrobić.
[#11] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #10

Jak się nazywa kontroler CD na PCMCIA ?
[#12] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Norbert, post #11

Przepiszę wszystko co widnieje na naklejce.

BSC ALFA DATA
CD1200 Controller
PCMCIA External CD-ROM Controller for Amiga 600/1200

Znalazłem coś takiego: LINK!

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 08:44:43 przez Renton
[#13] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #1

Najłatwiej jest chyba zainstalować CWB pod WinUAE na CF przez przelotke USB a potem wpiąć gotowy system do A1200. Ja tak robiłem wiele razy i to jest chyba najłatwiejszy i najszybszy sposób. Z tymi CD-ROMami to tylko ból głowy

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 09:35:15 przez Art

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 09:36:58 przez Art
[#14] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #7

Wydaje mi się, że ten 140MB Dysk Tobie nie wystarczy, C-WB3.1 sam zajmuje jakieś 150MB, reszta Programów nawet nie doliczona.

W mojej A1200 znajduje się 4GB CF Karta, C-WB3.1 zajął pierwszą Partycje 2GB 65%, w tym jeszcze nie koniec.

Kiedyś były te Płyty wystarczająco, dzisiaj nawet 4GB są skromne.

http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=95095&d=1414966621

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 10:12:39 przez micromars
[#15] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #12

Witaj. Chwilę pogrzebałem w necie i znalazłem jakieś sterowniki do tego CD na PCMcia:

link i link. A swoją drogą dysk 120 mega to trochę mało no i system 3.9 do Blizzarda z 68030 to trochę jest bez sensu strasznie muli i jeszcze z kośćmi AGA. Wersja 3.5 jeszcze jakoś ujdzie ale też za dobre to nie jest. Amiga OS 3.9 jest dobry ale do Amig z kartą graficzną.

Swoją drogą do PC/laptopa można podpiąć stację dyskietek na USB. Nie musi być wpinana w płytę główną. Jednak taką dyskietkę 720 trzeba pod Amigą sformatować.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 10:27:43 przez gilban
[#16] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@micromars, post #14

Jak ci wyszło ze WB3.1 zajmuje 150mb ? Normalnie czary.
Po co autor wątku ma inwestować w Amigę jeśli chcę ją sprzedać ?
[#17] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Norbert, post #16

Chciałem ją sprzedać bo szkoda takiej otwierać. Ale skoro muszę się dostać do środka raczej zostanie u mnie. I faktycznie kupię te przejściówki na CF, system postawię sobie od podstaw pod WINUAE.

Nie mniej, sterowniki pod PCMCIA by mi się przydały.
Czy do czytnika CF pod PCMCIA będą inne niż te od kontrolera CD?
[#18] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #17

Tak.
Będą to różne .device
Nie są to duże pliki , więc miejsca Ci starczy
[#19] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #17

Ahoj, byłem kiedyś u Ciebie po maca mini tego co krążył po świecie, daj namiary na pliki jakie chcesz mieć a ja nagram na dyskietkę i podrzucę któregoś dnia, bo pracuję aktualnie w żorach a mieszkam w Cieszynie więc nie było by problemu ;]
[#20] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@QUAD, post #19

Jasne że pamiętam!
Mógłbyś mi podać na PW jakiś namiar na siebie (mail/gg/skype)?
Wybieram się dzisiaj do Cieszyna na koncert...
[#21] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #20

Pisz smsa 503 502 502
[#22] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Norbert, post #16

Sam WB3.1 SYS3 zajmuje 50MB, używałem w czasach Blizzard IV i 16MB Ram.

Dziś używam AcA1233 i 128MB Ram, jak i Classic WB3.1 BluthWitch OS, sam Background ma 0,5MB.

http://www.a1k.org/forum/showthread.php?t=27871

Zerknij sam
[#23] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@micromars, post #22

Sam WB zajmuje 5 dyskietek.
[#24] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Norbert, post #23

Dokładnie, pomnożyć przez 880kb i wyjdzie ile maksymalnie może zająć taka goła instalacja.
[#25] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #17

Odradzam IDE-CF, jest powolny transfer, lepiej już dysk 2.5"
[#26] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@gilban, post #15

Dzięki za te sterowniki!

QUAD mi nagrał na dyskietce i załapało!

Teraz życie stało się prostsze.
[#27] Re: A1200 HD - jak zainstalować system np. Classic WB

@Renton, post #26

Dobrze że wszystko działa jak należy, resztę dyskietek podrzucę prawdopodobnie w piątek po robocie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem