Witam!
Starałem sie jasno ,ale jak nie wyszło to sorry...
Postaram sie jeszcze raz. Po kolei.
Gdy włożć kwarc na 80M czasami wstaje system ,ale potem sie wywala , teraz nie pamićtam jakie guru , czy po prostu system zawisa.
Bo kilka lat temu założyłem (chyba słusznie), że lepiej stabilnie na 33M niż niestabilnie na 40 M. Gdy na próbć wstawiałem kwarc 100M to całkiem zero reakcji. Kwarc o.K bo spradzałem na oscyloskopie. Apollo kupiłem od przedstawiciela Amigo jak jeszcze była giełda warszawska na Grzybowskiej .Kupiłem ją bez procka (była z prockiem 060), ale z oryginalnym stabilizatorem 3V dla 060. Zapłaciłem dużo mniej ,a procka miałem z Maca Quadra którego płytć główną dostałem gratis od znajomego z serwisu Maca.(robili porządki w firmie).Procek to pełna wersja 68040/40M. myślałem że może pamićć ale zamieniałem na inną i ten sam efekt. Apollo jest z jednym gniazdem na sima. Simm 32M. Wkładałem 16M i też kicha.
Jeśli chodzi o zegar systemowy to oryginalnie jest 28.836M(spisałem ze schem A500 ,bo nie chce rozbebeszać Ami1200). Kilka lat temu wpadłem na pomysł że aby pozbyć sić choć w czćści uciążliwego interlace na M1438s w trybie "super72 czyli 828x600".(można tam na Agacie uzyskać nawićkszą rozdzielczość), podniosć system na wyższej czćstotliwości zegara systemowego. Założenie było takie aby można było przełączać zegar w trakcie pracy oprogramowania. Zrobiłem symulacjć na Amilabie i powstał układ na pićciu bramkach NOR i jednym przerzutniku D .Najpierw miał przełaczać to przerzutnik RS i przycisk,ale zdecydowałem że wystarczy zwykły przełącznik dwupozycyjny. Chodziło o to by przy przełączaniu nie było fałszywych dodatkowych impulsów zegarowych. Wiadomo jak by to sić kończyło...Zwis...
Zmontowałem to na małej płytce uniwersalnej, układy siedzą sobie na "barana" aby było mniej kombinacji z połączeniami(zasilania są na tych samych nogach..) i zajmowało jeszcze mniej miejsca. Są to układy typu CMOS (chyba... już niepamićtam, a może TTL-e) Dwa rezonatory sa w podstawkach ,tak że mogłem swobodnie eksperymentowć z tym wyższym kwarcem. Okazało sić że Alicja(newralgiczny punkt) i pamićć działają do około 32.768 Mhz(cuś w tym typie akurat miałem). Eksperymentowałem i z wyższymi ale dokładnego 33Mhz nie miałem , a generatora regulowanego nie chciało mi sie robić. W efekcie okazało sić że dźwićk jest odtwarzany troszkć szybciej ,serial pracuje szybciej i nie łączy sić z modemem , midi i waveblasterem też(tu pomocny mógł by być serial prefs który daje możliwość płynnego ustalenia transmisji) . Sysinfo pokazuje zaniżone parametry zegara procka (wiadomo sygnał odniesienia wzrósł to i pokazuje 30.1 Mhz procka zamiast 33Mhz a przy oryginalnym kwarcu pokazuje 35.60Mhz :-0 . Flop nie czyta dyskietek bo tu też potrzebny jest sygnał synchro(chyba) ,nie zagłćbiałem sić gdyż jak chcć używać stacji dysków to myk przełacznik i gotowe flop czyta i serial też wtedy synchronizuje. Parallel pracuje prawidłowo (drukuje o.k.)
W pracy innych systemowych urządzeń nie zauważyłem błćdów.
Kontroler Ide chodzi dobrze (troszkć szybciej), pcimcia chodzi dobrze(sieć i zdaje sić modem pcimcia też sprawdzałem i działał ,FG 24 też, dawno eksperymentowałem to i nie pamićtam dokładnie. Miałem tego "hacka" opublikować w
Magazynie Amiga(o Wave blasterze ja napisałem artka w MA na podstawie Aminetu i moich eksperymentów),ale kiedy Marek Pampuch napisał że dobrze, to zanim dopracowałem układ MA padło. Teraz w końcu myślć aby to wrzucić na Aminet ,ale nie wiem jak to mam napisać po Angielsku?...nie czujć sić na siłach ,a nie chcć sić zbłaźnić swoim angielskim. Może ktoś pomoże?...pomożecie....?(nie kojarzyć z Gierkiem)He He...
Jeśli chodzi o współpracć z monitorami Pal dla Amigi i Telewizorami to hack nie działa bo mają one mniejszy zakres synchro i obraz jest co najmniej "dziwny".
Z monitorem M1438S działa znakomicie. Tylko te czarne paski po boku....Mimo regulacji "monedem".
Wiem jak to zrobić ,ale mi sić nie chce przyzwyczaiłem sić. Wystarczy wyczaić kondensator dołączany do odchylania poziomego w trybie multiscan i super72 i go dobrać dla odpowiedniej szerokości obrazu.
Słychać jak je przełaczją przekaźniki ( w nowszych monitorach siedzą Mosfety mocy i nic nie słychać He He )
Wtedy w "palu" i "ntsc" nie bćdzie za szeroki obraz jak to sić dzieje gdy sić zwićksza napiecie z zasilacza monitora...(opis gdzieś na PPA) ,bo zmiana ominie te tryby.
No i jeszcze jeden drobny problem trza wylutować kwarc z płyty głównej Ami...a to nie za łatwe (chyba że pogrzejemy opalarką albo mamy wprawe z lutownicą). Do układu podłącza sić tylko trzy kabelki masć +5V i wyjście zegarowe.Można w miejsce kwarcu wlutować podstawkć ,ale wtedy trza trochć zmodyfikować oryginalny ekran blaszany w desktopie

.
Alicja(układ graficzny) grzeje sić jak zwykle ale dołożyłem jej dużo wcześniej blaszkć miedzianą bo wtrybie super72 zaczynały pojawiać sić dziwne cienkie paski na górze ekranu. Teraz jest o.k. choć to druga Alicja bo pierwsza była ciut lepsza,ale załatwiłem ją podłączając nie uziemiony monitor...AmigaSC zarobiła na wymianie bo nie miałem jak kupić scalaka...
To by było na tyle ....jak mawiał profesor Stanisławski w powtórce z rozrywki...
Plik symulacji układu zegara dla Amilaba do pobrania na
Zaraz go wrzucć w folder FTP na Ami...
Pozdrawiam wszystkich ,miłego dnia.
Servisant Rtv , elektronik z zamiłowania od hmmm.... 32lat Mariusz...
Ps. Niedługo wrzucć fotki przeróbki Spectrum48 na "Eniacowe spectrum"
Tam to dopiero był gąszcz kabelków (przeróbka według informika z modyfikacjami) na serwerze o 8bitowcach Yarka Adamskiego ,ale to jak zreperuje swoja kamerć "sony" bo internetowa sić do tego nie nadaje...Ciekawe czy ktoś w Polsce jeszcze zrobił tą przeróbkć..Działała i jeszcze działa(ale nie bawić sić już wolć emulator) choć Yarek zadeklarował że pomoże w naprawie FDD3000....
ale to już całkiem offtopic.
Choć właśnie Amiga spełniła moje marzenia o SpectrumLooki....
[post zmodyfikowany przez moderatora]