[#1] POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!
Dziś rano jakiś [---] virus mi rozchrzanił partycję dh1: (mam dwie, dh0: 30mb i dh1: 161mb) A było to tak:

Przy włączeniu Amisi HDD zaczął wariować, tzn. coś mielić i głośno chodzić. Po pewnym czasie komunikat mi wyskoczył: block xxxxxx has bad head, po czym kliknięcie retry nie dawało nic a cancel powodowało reset i tak w kółko. PO jakimś czasie przy bootowaniu włączył się dziwny czarny ekran z napisem w stylu
:" cześć jestem virus xxx fajnie jest mieć skaszaniony dysk twardy co nie??"
Gdy z bootselectora wyłączyłem dh1 to system się załadował, lecz oczywiście nie widać było dh1:. Próbowałem je sformatować HDtoolboxem, lecz przy jakiejkolwiek próbie ruszenia tej partycji wyskakiwał mi błąd nr 28.

W końcu jednak Workbench zaczął widzieć partycję dh1: (włączyłem ją w bootmenu) ale też coś się kaszaniło. sformatowałem ją w FFS, ale znów próba jej ruszenia w hdtoolbox (celem istalacji np. SFS) powoduje error 28.
Zrezygnowany stwierdziłem, że Dysk twardy nadaje się na złom skoro nic z partycją dh1: 160mb nie da się zrobić.... Czy właściwie zdecydowałem???
TYmczasem już od kilku tygodni szukam jakiegokolwiek dysku 2,5" i nic nie mogę znaleźć..... buuuu.....

Virusa mam na dyskietce może ktoś chce???

[#2] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #1

Może spróbuj sformatować CAŁY dysk, usunąć wszystkie partycje, zrobic je na nowo ale w innych rozmiarach (np. DH0: 40 mb a DH1: 150 mb), w HDToolBoxie była też chyba opcja "low level format" czy coś w tym stylu.

[#3] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Malin, post #2

Naciśnięcie guzika "Save changes to drive" powoduje ERROR 28 więc nic nie mogę zrobić..

[#4] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #3

Jedyne co mi przychodzi do głowy to sformatowanie go na pececie do FAT32 i potem na amidze na nowo wszystko zrobic, ale to będzie za dużo roboty.

Chyba że wystartuj WB z dyskietki i sprawdz dysk jakimś antyvirusem, ten wirus pewnie cały czas gdzieś siedzi i rozrabia.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.06 12:26
[#5] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Malin, post #4

spróbuj założyć poprawny bootblock - odpal amigę z wolnej od wirusa dyskietki systemowej i wpisz w konsoli install dh0:
potem spróbuj przeskanować uszkodzoną partycję jakimś naprawiaczem...
dopiero jak wszystko zawidedzie formatuj, zakładaj nowe partycje, czy kupuj nowy dysk.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.06 12:35
[#6] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@wali7, post #5

skanowałem dziada (czyli partycję DH1:)programem DISKsalvage i.. .znalazł parę errorów (bad blocki czy coś ) ale to jeszcze nie too... :(

Acha, niestety nie mam stacji dyskietek.. (ta co miałem już umiera)

Zobaczę jeszcze jak będzie z tym bootblockiem...

[#7] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #6

Czy ten virus tworzy jakiś plik zawierający same spacje w katalogu Devs i nawet po jego skasowaniu pojawia sić on ponownie ?
[#8] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Lady_Makbet, post #7

Ten virus składa się z chyba dwóch plików o dziwnych nazwach (jeden to "br" a drugi to "vrd" czy jakoś tak. Wpisały mi się one do startup-sequence (oczym dowiedziałem się oczywiście po fakcie) i uruchamiały za każdym resetem. Skasowanie ich chyba musunęło je na zawsze ale hd i tak już umiera..

[#9] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #1

Przyznać się! Kto napisał to dziadostwo!? Wściekły
[#10] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Sylwester, post #9

Zainstalowanie bootblocku na skopanej partycji dh1: jest niemożliwe, przy takiej operacji wyskakuje mi komunikat "obiekt nie jest wymaganego typu".

[#11] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #10

No to wygląda na to że wirus blokuje dostęp do bootbloku jak swego czasu mi MCP blokował dostęp do RDB z włączoną 1 opcją, prawdopodobnie wirus siedzi w RDB i stamtąd jest uruchamiany. Musisz go wyczyścić na pececie.
[#12] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #6

Acha, niestety nie mam stacji dyskietek..

No to nie masz prawdziwego komputera, tylko jakiegos Maca czy innego Pegaza?
[#13] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Andrzej Drozd, post #12

mój nieprawdziwy Pegaz ;) ma stację dyskietek (LS120) - widać na zdjęciu http://www.ppa.pl/artykuly/pics/sekcje/sprzet/g4/15okienko.jpg
jak rok temu sprawdzałem, to działała, czy nadal działa - nie wiem, nie mam dyskietek
[#14] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #1

Hmmm ... spróbuj jeszcze hdinstaltools`em. Ja ratowałem juz kilka twardzieli po różnych ustrojstwach ( pecetowych ) i nie ma że boli. Na Ami MUSI ruszyć.
1. Sprawdź czy HDD jest poprawnie rozpoznawany (Head/Cylinders - mniemam że tak skoro WB ruszył no ale..)
2.Zobacz czy w miejscu gdzie się ma rozpoczynać partycja nie ma badlocków.
3. W ostateczności możesz przesunąć ją kawałek dalej ( zmniejszając przez to wielkość)
itp. itd.
Zobacz czy nic nie siedzi na początkowych 255 blockach partycji..czasami jakiś się ustrojstwo zdarzy..
W ostateczności: spisz ustawienia partycji ( początki i końce)
Zrób LowLevelFormat całego dysku - powinien przywrócić ustawienia fabryczne hdd-ka - nie kasując zawartości ... ale z tym ostrożnie.
Potem zapodaj ustawienia partycji. I powinno być ok.

Powiem szczerze że już kilka lat temu się bawiłem Ami i HDDkami ale z tego co pamiętam Ami sobie naprawdę nieźle radziła. Oczywiście wahlowałem pomiędzy HDtoolBX a HDinstallTool... i coś tam jeszcze innego miałem..
Próbuj. Mam nadzieję że ci się uda :)
[#15] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@TJindy, post #14

możesz też sprawdzić powierzchnię HDD i dopisać uszkodzone bloki w listę bad bloków, potrafi to HDTB
[#16] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@TJindy, post #14

Zmienianie parametrów partycji HDToolboxem nic nbie daje bo przy naciśnięiu guzika SAVE CHANGES TO DRIVE wyskakuje komunikat : "error 28" i oczywiście nic się nie zapuisuje. Sprubuję ten LOw level format, ale on raczej zmieli wszystko co jest zapuisane na dysku (tej opcji używa się tylko raz gdy ktoś kupi NOWY nigdy nie sformatowany dysk.

[#17] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #16

No i co z tego? Chyba zalezy ci na dysku :D przeciez możesz wszystko na nowo zrobić.

[#18] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Orson, post #16

Dane na dysku zostaja. Operacja ta kasuje/zapisuje tylko informacyjne bloki na dysku. Nie ma się czego bac.

[#19] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@11MASTEr, post #18

TYlko po pierwsze będe musiał chyba zapisać sobie na kartkę wartośći obecnych partycji żeby je ocalić-

PO drugie-I tak "kupiłem" sobie HDD 850mb caviar 3,5"- Przelotkę do zasilania już mam, teraz tylko od kilku dni czekam aż dojdzie do mnie adapter ide2,5"-3,5" i przynajmniej skończą się problemy z tym hdd...chyba, że go podłącze do a600 i znów zacznę się nim bawić (choć on ma jakieś badblocki i jest raczej za mały i tp. itd.....)

[#20] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@TJindy, post #14

No szok przezywam. Po pierwsze nic nie formatuj virusa usun najpierw antywirusem na pewno jest to wirus ktory siedzi w botbloku znajdziesz pelno programow w necie wypal plytke na pc zachowujac nazwy i pousuwaj. Zadnego pliku nie straciles bo bydle pozmienial nazwy programy potrafia je po przywracac np Bootx czy jakos tak a wirusa jescze masz w katalogu l na patrycji systemowej. Tylko ta dziwna praca dysku zle wrozy gdyz virusy raczej takiego efektu nie wywoluja.
[#21] Re: POMOCY!! Virus mi rozwalił twardziela!!

@Dziadziomiecio, post #20

Przy tym należy pamiętać, że wirus "chyba usunięty" to wirus nie usunięty. :)
Też polecam najpierw zabawę antywirusami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem