kategoria: A600
[#1] Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.
Witam

Dzisiaj zmroziło mnie podczas czyszczenia amisi. W lewym górnym rogu oraz w prawym na wysokości portów joysticka zauważyłem skrystalizowany osad koloru seledynowego (wyczyściłem wszytko izopropylem) - amiga działa ale boje się się że nie na długo

Czy jest może jakaś dobra dusza z Trójmiasta (jestem z Rumi), która wstawiła by mi nowe kondensatory w miejsce tych wylanych. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo mam zerowe doświadczenie w lutowaniu a czas nagli, oczywiście nie chcę nic za darmo. I też bardzo proszę o podpowiedź jaką firmę polecacie na dzień dzisiejszy (bo widzę że dużo ludków lutuje te tantalowe). Aha i tam tez są jakieś bipolarne 2 szt.- czytałem że nie mogą być tantalowe w torze audio to co w zamian?

Na EAB znalazłem taką listę do 600ki, nada sie to?
4 x PCE3008CT-ND CAP 10UF 25V HA ELECT SMD
5 x PCE3009CT-ND CAP 22UF 25V HA ELECT SMD
2 x PCE3006CT-ND CAP 47UF 16V HA ELECT SMD
4 x PCE3002CT-ND CAP 100UF 6.3V HA ELECT SMD
2 x P5521-ND CAP 1000UF 10V ELECT NHG RADIAL
2 x P5141-ND CAP 470UF 16V ALUM LYTIC RADIAL

Jak ktoś ma wolny czas i chęci to bardzo proszę o namiary do kontaktu (maila, tel, cokolwiek). Bardzo proszę o pomoc

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2015 15:02:05 przez Cadderlik

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2015 15:02:50 przez Cadderlik
[#2] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@Cadderlik, post #1

mam kumpla ktory buduje wzmacniacze w gdyni. nie wiem czy by sie pisal na to ale moge go zapytac jesli tam jeszcze mieszka.
[#3] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@Cadderlik, post #1

jak chcesz mogę wymienić kondensatory, tylko musisz wysłać do Łańcuta, ew. możesz podjechać do Mielna, będę przez tydzień;)
[#4] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@dez3, post #3

serio? na drugi koniec polski by polutowac pare kondensatorow? sadze ze w trojmiescie na pewno znajdzie sie jakis elektronik.
[#5] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@wawrzon, post #4

na niby;)
klient nasz Pan!
[#6] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@dez3, post #3

Dzięki dez3 jak się nikt nie znajdzie w 3 city to się zgadamy jakoś z tą moja płytą
[#7] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@Cadderlik, post #6

To nie jest skomplikowane możesz sam to zrobić wcześniej jednak radzę poćwiczyć na jakimś złomie :). Jeżeli znasz jakiś sprawdzony serwis elektroniczny to też Ci to zrobią, elektronika jak każda inna.
[#8] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@Cadderlik, post #6

Możesz podrzucić do mnie. Pracuję w Cisowej we wtorek mam dniówkę :)
[#9] Re: Amiga 600 - pomocna dłoń w wymianie cieknących kondensatorów na płycie.

@jarob, post #8

Dzięki za pomoc ....Amisia odratowana, kondensatorki pięknie wymienione na nowe.

Dzięki Jarob
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem