[#1] Optymalizacja (masowa) ikon PNG
Jak wiadomo, ikonki PNG to nic innego jak obrazki w takim właśnie formacie. Format ten oferuje różnostopniową kompresję zapisu (od 0 do 9). Zauważyłem, że niektóre archiwa z ikonkami (np. 11-megowe real_iconz.lha z Aminetu) mają niski stopień kompresji, a co za tym idzie ikonka zajmuje średnio 30-40 kB. Gdyby dla tych samych ikon użyć maksymalnej kompresji (9), to wtedy zajmują one od 2 do 10 kB (w przybliżeniu).
Moje pytanie brzmi: czy ktoś napisał jakiś program, który przeszuka cały dysk twardy w poszukiwaniu obrazków PNG (z rozszerzeniem *.info) i nadpisze je wszystkie wykorzystując maksymalną kompresję? Oczywiście Tooltypy, typy ikon, komentarze muszą zostać nienaruszone (choć w sumie niekoniecznie, poradziłbym sobie i bez tego). ARexxa nie znam niestety i nie potrafię nic w nim napisać.

PS. Jak wyłączyć białą obramówkę ikon PNG (w momencie trzymania ikonki czy też jej przeciągania)?
PPS. Mam system Amiga OS 3.9 i BoingBag 2.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.06 14:58
[#2] Re: Optymalizacja (masowa) ikon PNG

@El Amigos, post #1

Arexx i ppaint powinny dac rade, ale jak sie boisz arrexa to masz troche pecha.

tsd: pps a nie pss
[#3] Re: Optymalizacja (masowa) ikon PNG

@Valwit, post #2

PPaint? Ten program chyba tylko na 8bitach operuje.

[#4] Re: Optymalizacja (masowa) ikon PNG

@El Amigos, post #3

owszem. imo wiecej na ikonke i tak nie potrzeba :) ale 24 bitowe z portem arrexa tez sa
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem