kategoria: A1200
[#1] A1200 a dysk ponad 4 GB!
Cześć. Od razu zaznaczę, że jeśli podobny temat tu jest - proszę o odesłanie mnie do niego - sam nic nie znalazłem.

Posiadam A1200 HD 3.1 ROM 40.68, B IV 030/50 32MB ...
Wymieniłem dysk oryginalnie zamontowany (160 MB?) na 20 GB lub 30 GB 2,5 cala.

Pytanie, czy jest taka możliwość pod Workbenchem 3.1, żeby w jakikolwiek sposób ten dysk był widziany w całości?
Przykładowo chciałbym mieć 2 partycje - systemową ok 4 GB i resztę - na pierdoły. Nie posiadam Fast ATA, system 3.9 raczej jest za ciężki do mojej konfiguracji ...
Da radę to zrobić? Czy muszę się ograniczyć do tych widzianych 4 GB, a reszta będzie nieużywana?
[#2] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

Da radę to zrobić?

Tak. Jest to jeden z częściej powracających tematów na forum. Poszukaj.

Czy muszę się ograniczyć do tych widzianych 4 GB,

Nie musisz.
[#3] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

system 3.9 raczej jest za ciężki do mojej konfiguracji ...

No nie przesadzaj. Poza tym, że nie masz karty graficznej, to pozostałe podzespoły pozwalają na swobodną pracę w 256 kolorach pod 3.9. Sam używam na procku 030/25MHz i 16 MB FAST. Tyle, że z kartą graficzną.
Po zainstalowaniu najnowszych icon.library, layers.library i workbench.library system śmiga całkiem przyzwoicie. Tylko przydało by mi się co najmniej 32 MB FAST.
[#4] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@SuperBuster11, post #3

Podziwiam. Na ACA1230/40MHz dostaje kur... przy ekranie HighRes Laced, większym niż 16 kolorów
[#5] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@_arti, post #4

A ja używam na 1230/50 OS 3.5 w 640x512x256 i jest dla mnie git.
[#6] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

wystarczy zmienić kick na taki z nowym scsi.device i te dyski są widziane bez problemu
[#7] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@dez3, post #6

Tak, ale standardowy HDToolBox dalej rozpoznaje 4GB max. Wczoraj zrobiłem kickstart do A3000 z nowym scsi.device 43.45 i mogę utworzyć maksymalnie 4 GB partycję. Oczywiście jak dysk ma 16 GB czy więcej, to tych partycji wychodzi kilka po 4GB. Trzeba użyć innego programu do partycjonowania.
[#8] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@SuperBuster11, post #7

Partycjoner z OS 3.9 widzi spokojnie duże dyski i można na nich tworzyć duże partycje nawet w FFS.
[#9] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

zamontuj (kup) 4xEIDE99 i z automatu (po zainstalowaniu sterownika) dzieli każdego twardego na partycje po 4GB.
[#10] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@SuperBuster11, post #7

w mojej A3k na orginalnym kick3.1 w OS3.9 HDToolBox widzi duze dyski!Zapewne cos przekombinowales
albo dzialasz w OS3.1pomysł
[#11] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@dez3, post #10

Nic nie przekombinowałem. Pisałem o 3.1
[#12] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@SuperBuster11, post #11

Nie widzę informacji o WB3.1....
Tak jak piszesz, trzeba użyć innego partycjonera, np. HDInstTool
[#13] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

[#14] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

Najlepiej jest kupić buforowany interfejs ELBOX'u i wtedy problemu nie będzie.
[#15] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

Lukaj tu:

YT
[#16] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

Jeżeli "popełnisz" wszystko według tego linku to wszystko powinno banglać. Ja tak robiłem jak nie miałem jeszcze FAST ATA i dysk 8GB podzieliłem na dwie partycje bez problemu. Jeżeli nie potrzebujesz SFS to możesz pominąć ten krok i też będzie ok.

System 3.9 jest na tej konfiguracji używalny jak najbardziej. Ja używałem DBLPal albo coś VGA (800x600) i przy 64 kolorach było ok - przy 256 już trochę AGA nie wyrabiała.
[#17] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #1

Kolego pod winuae stawiasz classicwb dla 3.1, przegrywasz scsi.device ver 43.24 z myfiles/128gb cos tam do devs.f12 zamontuj dysk ktory ma byc w ami.odpal classicwb.odpal shella i wpisz version scsi.device jak ci wyswietli 43.24 znaczy ze jest dobrze jak nie to oznacza ze scsi.device albo w zlej wersji albo nie na ta amige co trzeba. Jesli wersja sie zgadza to odpalasz hdinsttools wybierasz file system ja preferuje sfs jest jeszcze pfs, robisz partycje max 4gb( lepiej dac mniejsza 500mb-1gb styka spokojnie). Jesli wybrales system sfs to formatujesz partycje sfsformat drive dh0: name jakasnazwa. Jak sformatujesz przegrywasz claasicwb na ta partycje. Odpalasz nowy konfig w winuae dysk amigi jako ide0, jak zaladuje ci sie cwb to formatujesz druga partycje taka sama komenda zmieniasz tylko dh np dh1:,dh2: i name. Ja tym sposobem mam partycje 1gb na system i druga dh1: 118gb
[#18] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Dorian3d, post #13

Dzięki za podpowiedź, tak książka to skarbnica wiedzy!

Ronię wszystko jak w rozdziale o dyskach ponad 4GB, i napotkałem problem.
Zaraz po rozpakowaniu SCSI_IDE_43_24.ZIP, po kliknięciu w plik LoadV43Module, "mrygnie" mi tylko ekran i nie wyskakuje okno do wpisania polecenia.
Przeniosłem go "ręcznie" do C: ... wpisałem w s-s odpowiednią linijkę i po resecie wyskakuje błąd że plik LoadV43Module is not exequtable (czy jakoś tak), co robię nie tak? Archiwum rozpakowałem już 10 razy do Ram: za każdym razem to samo.
[#19] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #18

Trzeba zmienić atrybut pliku na executable. Pod Workbenchem robisz to tak, że klikasz na ikonie, naciskasz prawy przycisk myszy i z górnej belki wybierasz Icons/ information. Potem wybierasz executable i gotowe. Pod adosem to sprawdź w książce, bo nie pamiętam.

O, już wiem. To będzie:

PROTECT nazwapliku +e

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2015 16:09:46 przez SuperBuster11
[#20] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@SuperBuster11, post #19

Dzięki, załapało. Teraz po reszcie wyskakuje mi jakiś żółty komunikat, coś jak guru ale po kliknięciu wszystko ładnie hula.

Walczymy dalej.
[#21] Re: A1200 a dysk ponad 4 GB!

@Renton, post #20

Fajnie.
To recoverable alert, czyli takie guru bez resetu. Mi to czasem się pojawia po instalacji boing bagów do OS3.9, a innym razem tego nie ma. To któraś biblioteka, ale nie doszedlem do tego która.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem