[#1] Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200
Właśnie z Kornim skończyliśmy robić kabel zasilający HDD3,5" wewnątrz a1200 (wzięliśmy kabel od df0: i przecięliśmy go na pół, później od zasilacza od 486 obcięliśmy kawałek kabla zasilającego 3,5" HDD / CD) Zlutowaliśmy oba ( tylko, że czarne kabelki przypadkiem polutowaliśmy odwrotnie tzn. lewy do prawego i prawy do lewego) no i podłączyliśmy HDD3,5" i OCZYWIŚĆIE nie działa. CZemu?? co zrobiliśmy nie tak??

PS. Chyba już nawet nie będe próbował ratować mego hdd2,5" po prostu zrobimy ten kabel i kupię jakąś przejściówkę 2,5"-3,5" i wezmę od korniego HDD4,3gb....

[#2] Re: Kabel do zasilania HDD3,5

@Orson, post #1

TO, jak są podłączone czarne przewody (masy) nie ma znaczenia. Tylko jak można podłączyć HDD 2,5" pod zasilanie Molexowe skoro (i ile mi wiadomo) zasilanie idzie przez taśmę?
EDIT:
Ups źle przeczytałem- myślałem że chodzi o dysk 2,5"

Ostatnia modyfikacja: 28.06.06 16:27
[#3] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Orson, post #1

zmierzcie napięcia
[#4] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@wali7, post #3

Aha, zapomniałbym, HDD 3,5" chociaż się nie włączał, to jednak był trochę ciepły. Wczoraj ten twardziel działał dobrze.

[#5] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@wali7, post #3

Waligóro ( bo chyba o to chodzi Wali+ Twój avatar) mógłbyś im doradzić gdzie powinni zmierzyć te napięcia:) bo jeszcze coś popalą:)

[#6] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Lord_10up, post #5

to nie jest zwykła góra, tylko sam wielki K2 :), sądzę że wystarczy sama ksywa, avatar to dodatek :)
jak to gdzie mierzyć... na końcu molexa, tam gdzie wpinamy HDD, na zółtym kablu powinno być 12 V, na czerwonym 5 V, oczywiście względem obu czarnych środkowych.
jeśli jest odwrotnie, to ja się nie dziwie, że "HDD 3,5" chociaż się nie włączał, to jednak był trochę ciepły" ;)
[#7] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@wali7, post #6

Moim zdaniem odwrotność kabli "czarnych" nie powinna mieć wpływu na pracę HDD, ale na wszelki wypadek jutro się zbierzemy i zrobimy jeszcze raz ten kabel (tym razem nie pomieszamy kabelków)

[#8] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Orson, post #7

Być może grubość przewodów ma znaczenie- na przykład natężenie prądu jest nieodpowiednie... Nie znam się na tym, ale spróbujcie zrobić kabel o jednakowych przewodach. No i zmierz natężenie prądu przy złączu FDD i na końcu przelotki.

[#9] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Lord_10up, post #5

Z tego co wiem to już dysk poszedł do grobu :)

[#10] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Malin, post #9

Tak to jest jak się robi coś na "hurra!" bez uprzednich pomiarów... No cóż zdarza się... na szczęście dyski nie są tak drogie, zwłaszcza 3,5"

[#11] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Orson, post #1

Zaraz, dobrze rozumiem, że zasilanie HD bierzecie z miejsca gdzie się podłącza stację dysków? A stacja dysków skąd bierze zasialnie?

Podłączcie do HD tylko (!) zasilanie i zobaczcie czy po włączeniu Amigi HD sie rozkręca.

To jest prosta sprawa, albo coś pokręciliście, albo zrobiliście gdzieś zwarcie, albo napięcie elektrostatyczne zrobiło swoje...

[#12] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Lord_10up, post #10

Tak? Dziwne ze ja wykonałem taki kabelek bez pomiarów :D Wystarczyło tylko troche porównać z wtyczkami w pc i wszystko działało. Była chwila strachu... I działa do dzis :)

[#13] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Malin, post #12

No ja też tak robię, ale mam w tym chociaż doświadczenie.

[#14] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Orson, post #1

Chyba niepotrzebnie kombinowaliscie - takie kabelki mozna kupic za okolo 3-5 zl w sklepie komputerowym (jak nie maja w pecetycznym, to na pewno maja w Efunzine). Pozatym HD lepiej nie zasilac z plyty glownej, tylko bezposrednio z zasilacza...
[#15] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Andrzej Drozd, post #14

Z tego co pamiętam to masz w desktopie 040/50 i HD 3,5 zasilany z płyty, więc chyba nie wiesz o czym mówisz ;)

[#16] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Malin, post #15

Takie kabelki w efunzine kosztują chyba 20zł... To o 17zł za dużo... Ale Korni dał już sobie radę, kabel ponoć działa (a do grobu poszedł MÓJ dysk 2,5" a nie 3,5" który podłączaliśmy tym kablem-samoróbką, ten TYLKO wydaje dziwne odgłosy... Malin-czytaj uważnie:) )

Sęk w tym, że tym razem Korni celowo podłączył kable odwrotnie, ponoć należy (w naszym wypadku) czerwony do żółtego i brązowy do czerwonego czy jakoś tak, w każdym razie kabel działa...

[#17] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Orson, post #16

Korni mi pisał że upalił dysk 3,5 ;)

[#18] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Malin, post #17

A to dziad jeden... Jak on mógł????? to miał być MÓj HDD..... a mi pisał, że ten hardy tylko wydaje dziwne odgłosy tykające (może to bomba??!!)

Widziałem ostatnio MACowy HDD 4,3gb w takim "sklepie" z różnymi gratami chyba go kupię... Ile jest wart?? Mam przy sobie 40zł, ale to chyba za dużo jak na taki dysk..

[#19] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Orson, post #18

Ja za mój dysk 3,5 - 4,3 gb dałem chyba... 30 zł? Zacytuje Kornika (R) - " Zrobiłem kabel do zasilania z płyty dla Orsona. Uwierzyłem kolorom kabelka od FDD. Niestety czerwony to 12V... Teraz kabel jest ok ale dysk nie" :P

[#20] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Malin, post #19

uuuaarargghllllll.... Zaraz jadę do niego i sam zobaczę. Ale mimo to chyba będe musiał kupić dziś tego hardego 3,5" 4,3gb z MACa (ma łany nadruk ze znakiem Apple'a) Najpierw sprawdzę czy działa, później zaproponuję te 30zł... Facet (żul) na 300% podniesie to do 40zł... żul jeden...

Ostatnio moja siostra kupywała u niego 3 winyle i chciała mu za nie dać 5zł, a ten żul chciał bodajże 20 czy coś... Ale wkroczyłem do akcji i dostał tylko 5 zł:)

[#21] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Orson, post #20

później zaproponuję te 30zł... Facet (żul) na 300% podniesie to do 40zł... żul jeden...

To zaproponuj 20zł i on podniesie do 30zł. :P
[#22] Re: Kabel do zasilania HDD3,5" wewnątrz a1200

@Malin, post #15

A czy ja napisalem ze nie wolno?
Napisalem - lepiej
A ze mam druga Ami w desktopie z Apollo 040/50 i HD zasilanym z tego samego gniazda co stacje dyskow, to fakt :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem