[#61] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@koxy, post #43

No i po testach i nagraniu :)

klikaj po film link

Nagrywane aparatem fotograficznym więc tryb interlace normalnie miga a na video nie widać tego, slam tilt normalnie pracuje a nie smuży tak jak na video :)

Ja jestem mega zadowolony z monitora, kupiłem tanio bo używany i z jednym niebieskim sub pixelem ale odstawiam scart.

Monitorek fajny zgrabny ma sporo ustawień więc jest sie czym pobawić, tak jak było pisane pixel clock na 90 i phase na 30 ale tu można pokombinować.

Naprawde polecam :)
[#62] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Mariodj, post #61

Wyjechane w kosmos, biore go z kopa :D a ten pixel clock masz ustawione na 90 czy na 900 ? Bo nie wiem kto się pomylił Ty czy ten koleś z forum amibaya?

P.S Z ostatniej chwili BenQ BL912 też działa elegancka, a to całe 19' '. Widzę, że ulubiona marką wśród Amigowców będzie zdecydowanie Benq

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2015 10:57:51 przez koxy
[#63] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@koxy, post #62

90 nie ma opcji 900 zero mu za dużo jedno sie wklepało :)
[#64] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@koxy, post #62

BL912 bardzo fajnie wygląda, niestety, nie mam go w jednej hurtowni, a w drugiej jest strasznie drogi (ponad 570 brutto). Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej (był jeszcze w dużo lepszej cenie jak zamawiałem BL702). A jak u niego z interlace itp?
[#65] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@alt_, post #64

Co to za hurtownia?

467zł
[#66] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@alt_, post #64

Tak samo jak w BL702, różnica w wielkości matrycy, niestety cena BL912 z tego co widzę jest "lekko" przegięta 17-stka mi do Ami styknie, mogę go mieć za połowe ceny BL912 więc wybór chyba oczywisty.
[#67] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@alt_, post #33

Rozciągnąć nie za bardzo, ale ładnie podchodzi overscan do krawędzi. Scandoublera nie mam.

pytanie z serii jestem zielony, jak sie robi ten overscan?
[#68] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@zmiennik, post #67

sorry źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że pod WB jest ok, a w grach i demach różnie z tym overscanem jest.
Co do wad i zalet jakie wyszły w ciągu 10min amatorskiej zabawy, wg mnie to tak:

plusy:
+ działa bardzo ładnie z Amigą bez żadnego scandoublera !!!
+ ostry, żywy obraz !!!
+ nie zauważyłem, smużenia (test w pinball)
+ proporcje 4:3 przez co nie mamy obciętych boków/ rozciągniętego obrazu jak w przypadku monitorów panoramicznych. Rozdzielczość 1280x1024 co jest wielokrotnością oryginalnej rozdzielczości 320x256
+ cena

wady:
- obsługa OSD
- brak wbudowanych głośniczków
- wejście tylko VGA (brak dvi, itp)
- kiepska czerń.
- prześwity jasnego światła widoczne na czarnym tle z boków/w rogach (może to mój ma delikatną wadę)
- do poprawnego wyświetlania obrazu z Amigi konieczna jest konfiguracja, którą później po zapisaniu bardzo łatwo zresetować wciskając przypadkowo przycisk autokonfiguracji i zabawa od początku :/

Generalnie do PeCeta bym go nie kupił, jednak do Amigi jest idealnym rozwiązaniem i jestem bardzo zadowolony z jego zakupu. Tym bardziej, że dałem połowę ceny za nówkę z 3 letnią gwarancją OK

Benq na propsie, polecam.
[#69] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@zmiennik, post #68

- obsługa OSD

A co w tym złego? Teraz każdy monitor to ma.
[#70] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@QkiZ, post #69

chodziło mi o to, że wg mnie, obsługa ustawień tego monitora jest mało intuicyjna i niewygodna.
[#71] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@zmiennik, post #70

Czy ktoś z Was będzie miał może ten monitor na Decrunch? Chętnie rzucił bym okiem jak to wygląda w praniu.
[#72] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@slay, post #71

Prawdopodobnie zabiorę go zamiast monitora CRT. Czekam na kuriera ze sprzętem :)
[#73] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@biax, post #72

Fajnie :)
[#74] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@slay, post #71

Tak, i będzie do sprzedania.
[#75] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@alt_, post #74

Najlepiej, jakby ktos porownal to co on wyswietla, z czyms podobnym ale przez SD i zdal jakas mini relacje. OK
[#76] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@zmiennik, post #75

Za dużo wymagasz, pamiętaj że to będzie party a nie grzeczna posiadówka przy herbatce ;)
[#77] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@alt_, post #76

Czy ten monitor wyświetli jakaś wyższą rozdzielczość niż 640x256 ? (Taką mam obecnie na swoim monitorze i pod WB to porażka). Zadowoliła by mnie rozdzielczość 800X600 lub coś w tej okolicy pod WB, da się na tym monitorze wyświetlić jakiś tryb w zbliżonej rozdzielczości ?
[#78] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@KrisbA, post #77

Np. multiscan 640x480.
[#79] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@alt_, post #78

to akurat bez łaski wyświetli sporo różnych monitorów
tak się zastanawiam właściwie do kogo skierowany jest ten produkt
Nowy monitor z podświetleniem LED 4:3 19'' za prawie 600 PLN to trochę dziwna pozycja... ale jeśli łyka 15kHz to alleluja

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2015 18:04:17 przez Kilos
[#80] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Kilos, post #79

To jaką w końcu chcesz rozdzielczość?
[#81] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@alt_, post #80

Nie, jak ja takie głupoty czytam to mnie nosi. Ludzie 640x480 w 8bit 256kol. to i tak na A1200 jest sporo. Proponuje zacząć myśleć jak byśmy byli ze 20 lat wcześniej. Ten monitor działa jak scandubler.
Kilos @ - ten monitor wyświetli na jednym kablu wszystko a nie jak ty myślisz że multi na SVGA a pal na monitorze np. amigowym.
KrisbA @ - po co 800x600 odrazu polecimy w full HD pewnie aga da rade, ale co z tego że bedzie 1fps w WB. Zawsze można powiedzieć zobacz mam na AGacie. Przepraszam na 030 bedzie wiecej 5fps.
[#82] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@mwb113, post #81

Tyle, że ja tak nie myślę napisałem, że żeby wyświetlić Multiscan 640x480 60Hz/31.44kHz nie potrzeba akurat tego konkretnego monitora Benq, bo jest wiele monitorów LCD które sobie z tym poradzą, to co jest istotne w przypadku tego konkretnego monitora to to, że potrafi wyświetlić tryby 50Hz VSYNC / 15.60KHz HSYNC
Korzystam z takiego monitora LCD tyle, że Philipsa więc wiem o co chodzi, ten tutaj ma tą przewagę nad moim, że potrafi zapamiętać ustawienia dla trybów 15kHz, mój niestety po wyłączeniu wraca "do domu" i obraz jest jakieś 2cm przesunięty w prawo co trzeba sobie skorygować.
[#83] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Kilos, post #82

ATAROWCY tworzą liste "nowoczesnych" monitorów będących w stanie wyświetlić obraz z częstotliwością odchylania poziomego 15kHz

lista monitorów
http://www.atari-wiki.com/index.php/Flat_Panel_Displays

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2015 08:43:15 przez pabloz
[#84] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@mwb113, post #81

OK przekonałeś mnie. Ten monitor to zwykły szajs. Po przeczytaniu wielu wątków, wygląda na to że jedynym sensownym rozwiązaniem do A1200 jest Indy.
[#85] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@KrisbA, post #84

No tak rzeczywiście szajs, nie zapomnij jeszcze o Indy do a500 i a600. Na pewno groszowa sprawa... jak znajdziesz lepsze rozwiązanie i najlepiej takie w którym odpalę a500-a1200 w Full hd albo 4k w cenie takiego Benq to daj znać, będziemy Cię nosić na rękach.
[#86] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@KrisbA, post #84

Czy sensowne to bym nie powiedział. Artefakty, lagowanie i niesamowita temperatura układu na którym stoi Indi hmm no miód malina.
[#87] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Mariodj, post #86

Już widzę handlarzyny w natarciu, wszystkie w miarę tanie bl702 znikły, czuję się jak za PRL-u qwa jego mać.
[#88] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@koxy, post #87

skąd znikły i ile to jest w miarę tanio?
za ok. 350 pln widzę tego od metra
[#89] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@koxy, post #85

Ja proponuję np takie urządzonko: DVDO iScan HD
Ma wszystkie zalety o których wspomniałeś, a nawet więcej.
Zalety:
Obsługa sygnału RGB/YPbPr (po 2 wejścia), S-Video/Video (po 2 wejścia)
Wyjście VGA, DVI.
Jakość obrazu jest porównywalna z Indy (dodatkowo możliwość włączania wyłączania filtrów obrazu).
Jest obsługa 50h (płynny scroll) /60h/75h/manul.
Łatwa, przyjemna i precyzyjna obsługa (w przeciwieństwie do Indy).
Nie jestem uwiązany do jednego komputera lecz na raz mogę podłączyć kilka komputerów/konsol/źródeł sygnału.

Minusy:
Cena dość wysoka, ale można znaleźć w rozsądnych pieniądzach, porównywalnych do ceny Indy.
Brak wbudowanego efektu scanline (Indy ma taką funkcję), ale można podłączyć prosty scanlinegenerator na wyjściu VGA (wykonanie we własnym zakresie to ok 20zł, gotowy prosty SLG na płytce drukowanej kupisz do 100zł).
Jak się przesadzi z ustawieniami filtrów (polepszaczy obrazu- ja nie stosuję) to można zauważyć nieduży lag.
[#90] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@koxy, post #85

ale ja nie mam A500 i A600 i nie szukam do tego rozwiązania. Gdybym szukał to z braku ciekawszych rozwiązań zastosowałbym ACV011 były ostatnio po 60PLN, rozwiązanie kiepskie ale jeszcze ujdzie no i tanio
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem