[#1] proszê o pomoc !!!
Pomyłkowo podłączyłem przewody audio L i R mojej a-2000 do gniazda monitora audio L i video po chwili obraz zrobił sić zielony i nic z tym nie można zrobić.Wiem że kolor ekranu sygnalizuje który podzespół uległ uszkodzeniu ale niestety nie pamićtam co oznacza zielony.bardzo proszć o pomoc,czy bćdć mógł naprawić Amisić we własnym zakresie
pozdrawiam
[#2] Re: proszê o pomoc !!!

@PRIMER, post #1

Zielony - uszkodzenie CHIPu
http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=942

Upewnij sie na tv, czy to moze np nie padl CI monitor:(...a co do wymiany chip to jezeli miales kiedys lutownice w reku to latwa sprawa, BTW. Mam pamieci Chip do A2000 (1mb) takze, jak cos to pisz:)

[#3] Re: proszê o pomoc !!!

@MrT, post #2

myślć że z lutownicą sobć poradzć tylko który układ na płycie muszć wymienić i czy może to być układ z a-500
[#4] Re: proszê o pomoc !!!

@PRIMER, post #3

To nie uklad lecz kosci pamieci, jezeli masz 1m,b ram to jest chyba 8 kosci, to sa te same ramy co w a500:)Jak nie znajdziesz podesle Ci fotke plyty z naryowanymi ramamI:)

PS>Ewentulanie moze to byc kosc DENISE, ta sama co w a500(roznie to bywa ale pasuje) i znajdziesz ja plycie opisana, wyjmuje sie normalnie z podstawki tylko ostroznie.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.06 10:56
[#5] Re: proszê o pomoc !!!

@MrT, post #4

jeżeli mógłbyś mi podesłać fotkć byłbym bardzo wdzićczny
[#6] Re: proszê o pomoc !!!

@PRIMER, post #5

Witam!
To że padl Ci akurat komp to wygląda na przypadek.
przez taka akcje jak opisales nie mozna popsuc kompa ,
no chyba ze nie masz uzerowania i napiecie
z przetwornicy(zasilacz impulsowy)
zamknelo sie przez wejscie monitora
(on tez ma przetwornice).Bez uzerowania na masie
występuje połowa napięcia sieci...
Możesz sprawdzić sróbokrętem z neonówką.
Odkad zalatwilem trzy
Spektrusie i dwie fdd300 do nich zawsze pilnuje
aby kompy byly uzerowane...Musiales miec zle kontaktujacego
chincha na mase.Z tego co pamietam to zielony ekran to uklad graficzny.
Pamietaj o uzerowaniu kompow ,bo kazde laczenie
np.ze wzmacniaczem czy tv,moze sie skończyć awarią.
Przewód zerowy sieci MUSI być podłączony do bolca uziemienia w gniazdku.

pozdrowienia
Serwisant RTV Mariusz
[#7] Re: proszê o pomoc !!!

@mpadalec, post #6

też mi sić tak wydawało ale cała sprawa naprawdć tak wyglądała,
po prostu do jednego monitora podłączam kilka urządzeń i chcąc akurat podłączyć amigć wsadziłem jednego czincza do audio r a drugiego do video w monitorze c 1084(w amidze oba były wsadzone do gniazd audio L i R) zapominając ze mam jednocześnie podłączony kabel rgb obraz sić pojawił a ja wyszedłem z pokoju po pudełko z dyskami kiedy wróciłem ekran był zielony a dioda power cały czas przygasa jak podczas resetu
jeżeli ktoś z was sić na tym zna bardzo proszć o wskazanie które elementy muszć wymienić i gdzie sić one znajdują na płycie a-2000
[#8] Re: proszê o pomoc !!!

@PRIMER, post #7

Poszukaj na plycie 4 kostek(lub 8 jezeli masz 1mb CHIP) znajdujacyh sie kolo siebie o takiej samej nazwie, takie prostokaty z 20 nozkami:) To sa wlasnie pamieci DIP pelniace funkcje CHIP RAMU:)

[#9] Re: proszê o pomoc !!!

@MrT, post #8

w mojej a-2000 jest tych kostek 32 czy wszystkie trzeba wymienić czy można jakoś sprawdzić która jest uszkodzona mam wersjć płyty 4.1
[#10] Re: proszê o pomoc !!!

@PRIMER, post #9

Witam cos mi tu nie gra albo uszkodzenie Ami poszlo zupelnie przypadkowo albo masz zwarty wzmacniacz operacyjny i przywiera zasilanie 12 lub -12 volt
musisz sprawdzic zasilanie i poszukac ukladu wzm.mcz zdajsie TL0(72) w nawiasie nie jestem pewien jednak uklady tl to masz tylko dwa i sprawdz na nich np. przywarty zasilacz moze wadliwie wywolywac procedure bledu.To przygasanie diody wskazuje ze raczej zasilacz jest przyblokowany.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem