kategorie: A500, Sprzęt
[#1] A500 błędy odczytu df0: a uszkodzenie płyty? - pomocy!
Witajcie.
Reanimuję właśnie Amigę 500 (Kickstart 1.3, płyta rev. 8A). I mam problem, z którym nie jestem już w stanie sobie poradzić.
Oryginalna stacja wewnętrzna wyrzucała mi błędy odczytu. Czyszczenie, regulacja - nie pomogło. Kupiłem zatem na alledrogo nową stację.
Wkładam do Ami, dyskietka i ... te same błędy odczytu! Pomyślałem: oszukał mnie ktoś i wysłał też uszkodzoną flopkę.
Na szczęście posiadam jeszcze sprawną Amigę 600, na której nagrywam i sprawdzam dyskietki. Wpadłem na pomysł podstawienia 100% sprawnej stacji właśnie z Amigi 600.
Rezultat: te same błędy!
Ta sama stacja, te same dyskietki w Amidze 600 działają bez problemu.
Podmieniałem: taśmę stacji, kabelek zasilający, zamieniałem miejscami układy CIA.
Bez pozytywnego rezultatu.
Diagnoza: coś padło na płycie głównej.
Przejrzałem kondensatory, rezystory, diody zenera. Wszystko wygląda naprawdę dobrze, jak w 1991 roku szeroki uśmiech
Proszę doświadczonych znawców sprzętu o sugestie, co może powodować takie objawy i co mogę jeszcze zrobić.
Na jednych dyskietkach dostaję Read/Write Error, na innych Error Validating Disk.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
[#2] Re: A500 błędy odczytu df0: a uszkodzenie płyty? - pomocy!

@Amiga_RR, post #1

Diagnoza: coś padło na płycie głównej.

Paula odpowiada za współpracę z FDD.
Ew. któryś z układów CIA.
[#3] Re: A500 błędy odczytu df0: a uszkodzenie płyty? - pomocy!

@stachu100, post #2

Witaj Stachu100
Dzięki za podpowiedź.
Kierując się Twoją sugestią, sprawdziłem "organoleptycznie" układu mojej A500.
Co się okazało: wszystkie układy Gary, CIA, RAM, ROM, CPU mają temperaturę mniejszą niż mój palec.
Wyjątkiem jest wspomniana PAULA. Ten układ w części środkowej się grzeje. Może nie parzy, ale jest zdecydowanie cieplejszy.
Myślisz, że to może oznaczać, że się ugotował? :)
[#4] Re: A500 błędy odczytu df0: a uszkodzenie płyty? - pomocy!

@Amiga_RR, post #3

Tak.
[#5] Re: A500 błędy odczytu df0: a uszkodzenie płyty? - pomocy!

@Amiga_RR, post #1

Jak masz rozszerzene pamieci to wyciagnij je i sprobuj bez rozszerzenia.
[#6] Re: A500 błędy odczytu df0: a uszkodzenie płyty? - pomocy!

@Amiga_RR, post #3

paula konkretnie się grzeje i jest to normalne, nie musi być uszkodzona, ale podmiana na inną sztuką na pewno rozwiała by wątpliwości
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem