kategoria: A1200
[#1] Co to za dopałka?
Kiedyś, za górami, za lasami, w dolinie gdzie psy dupami wodę piją...
Dobra, dobra, wiem głupi wstęp. Kupiłem rozszerzenie pamięci o pięć mega.
To nie był fast, kostki to były chyba zipy (o ile dobrze pamiętam) wstawiane
na sztorc. To coś miało też podstawkę pod kooprocesor.
Czy ktoś widział, słyszał o czymś takim? Próbowałem to znaleźć w sieci,
ale nie udało się.
[wyróżniony] [#2] Re: Co to za dopałka?

@Ferin, post #1

Nie raczyłeś napisać do jakiej Amigi... ale z opisu zgaduje że 1200.

Jedyne rozszerzenia na ZIPy jakie kojarze do A1200 to Elbox 1200/4 oraz Elast 1204 (była też wersja SIMM) oraz AlfaRAM 1200. Z tego chyba Elsat i Elbox miały na stałe wlutowane ZIPy.

AlfaRAM miał wlutowany 1MB, maks 8MB w podstawkach ZIP, więc obsadzając połowę ZIPów mozna było uzyskać konfigurację 5MB. Tutaj opis tegoż.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2015 21:54:25 przez strim_
[#3] Re: Co to za dopałka?

@strim_, post #2

Dziękuję, to zdaje się była ta karta, ale było to tak dawno że mimo zdjęć nie mam całkowitej pewności.
Przepraszam za niesprecyzowanie o jaki model chodzi, ale wydedukowałeś to jak najbardziej dobrze.

AlfaRAM, pamiętam że kumpel pożyczał ją ode mnie, żeby coś wyrenderować, bo na jego golasie szło to okrutnie
wolno. Co ciekawe nigdy więcej nie spotkałem się z rozszerzeniem o nieparzystą ilość ramu, w tamtych fajnych czasach.
Teraz chyba wszystko jest możliwe i nic mnie nie zdziwi.

Dzięki jeszcze raz OK
[#4] Re: Co to za dopałka?

@Ferin, post #1

Miałem coś takiego Memory Master.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem