[#1] Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip
Witam
Czy ktos zna instrukcje moze jak przerobic te wersje plyty glownej tak aby widziala ona 1mb chip ramu?

A i moze ma ktos jakies zbedne kostki pamieci ZIP?
[#2] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Yulek, post #1

opis znajdziesz na Aminecie (www.aminet.net) w katalogu hard/hack
a po co te zipy? jeśli na płytę A500, to tam siedzą DIPy.
[#3] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Yulek, post #1

Trzymam jedna plyte 8A1 jako ew. dawce czesci do swoich A3000T:), ale pamieci mi sie nie przydadza i moglbym odlutowac 0,5mb CHIP w DIPach:)

[#4] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Yulek, post #1

A może chcesz rozszerzenie pod klapkę 512kB ? Pewnego razu znalazłem rozbebeszoną A500 z ww. rozszerzeniem koło śmietnika, więc się zaopiekowałem.
Za free oddam.
[#5] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@zyga64, post #4

Zipy sa mi potrzebne do kontrolera alfa power - mam tam 4 zipy o oznaczeniu hm514400az6r - po 512 Kb - 1Mbit, razem to tylko 2 MB (chce 8 )- wymyslielme juz ze skoro mam datasheeta i jak nie dorwe jeszcze 12 takich zipow to szukam takich kostek na starych simach ps2 i ewentualnie zrobie rewiring - choc to lekko samobojcza robota przy mojej cierpliwosci.

Rozszerzen pod klapke mam tyle ze sie w nich idzie utopic - pozostalosci po serwisie amig znajomego - do tego calkiem sporo amig 500 z walnietymi stacjami (czesc jest do regulacji a czesc tylko do czyszczenia), klawaitury od A500...

Od innego kumpla dorwalem dawce A500+ przez co mam juz rom 2.04 - kontroler jest w pelni sprawny tylko ze dysk co w nim byl ma bad blocka w polowie a na amidze dyski z badami to katorga - choc hdtoolsbox daje jakas opcje eliminacji badblokow ale ja nigdy wczesniej tego nie uzywalem wiec raczej wyczaruje jakis nowy dysk na "smietniku".

A i znalazlem juz jak przerobic te plyte - inna amiga w moim magazynie miala zainstalowany taki przelacznik wiec zostaje tylko skopiowac rozwiazanie.

Mam pytanko - czy jest sens robic przelacznik? Czy jakies stare gierki z A500 zle chodza na 1MB chipu?
[#6] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Yulek, post #5

Jeśli jest przełącznik to stawiał bym na przełączanie 0,5MB mićdzt fast/slow
[#7] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@RadoslawF, post #6

Tak tylko dlaczego?
Czy jakies gry dzialaja zle w trybie 1MB chip ram?
Wiem ze czesc gier nie dziala na 0,5 chip + 0,5 fast
A i po co przelaczac miedzy fast i slow?
[#8] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Yulek, post #7

Mozesz upolowa ZIPy w starach kartach graficznych, plytach glownych 286-486 itd. Jako posiadacz dwoch A3000T tez jestem wiecznym poszukiwaczem ZIPow hehe..:))

[#9] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Yulek, post #7

Pamięć Slow jest mapowana w innym miejscu przestrzeni adresowej procesora niż Chip RAM (mówimy o tej samej pamięci fizycznie montowanej w A500 pod klapką). Część gier na A500 szuka rozszerzenia pamięci w przestrzeni przeznaczonej na Slow (gdyż tam standardowo powinno ono być) i w przypadku nie wykrycia tegoż, zakłada że Amiga ma tylko 0.5 MB mimo obecności 1 MB.
Częśc z kolei gier wykorzystuje większą niż 0.5 MB Chip RAM na większą ilość dzwięków w grach, gdzie z kolei brak 1 MB Chipu powoduje problemy.
Tak więc warto posiadać przełącznik (podwójny, dwupołożeniowy przełącznik, wlutowujesz w pięć punktów lutowniczych na płycie i wszystko gra), w razie potrzeby pstryk i wszystko gra.
Z tego co pamiętam - 0.5 MB Slow wymaga Utopia, na 1 MB Chip nie ma melodyjek, z kolei hmmm... chyba Battle of Britain wymaga 1 MB Chip RAM.
[#10] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@RadoslawF, post #6

Pamięć pod klapką może być tylko chip albo slow.
Fast w A500 podłącza się do złącza z lewej strony, albo pakuje na kartę turbo.
[#11] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Daclaw, post #10

Ta zwykła 0.5 MB tak, ale pamiętasz pewnie te rozszerzenia pod klapką o około 2 MB. Oni (producenci) tam stosowali jakieś sztuczki, i potrafili to zamapować również częściowo jako chip, częsciowo jako slow ram.

Ostatnia modyfikacja: 30.06.06 13:13
[#12] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@wali7, post #11

owszem - kumpel ma cos takiego - ok dzieki za info - bedzie przelacznik - a i dorwalem procek 010 - ciekawe jak to bedzie chodzic - procek sprawny, do tego w moich przepastnym zlomowisku komputeromym mam simmy z tym samym ukladme ram co te zipy (niestety inna obudowa ale bezproblemu moge zrobic rewiring lub wzorowac se bede na plytce do A3000 izrobie wlasna przelotke simm-zip.
Na necie to ma kosmiczna cene

Ostatnia modyfikacja: 30.06.06 13:53
[#13] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@wali7, post #11

To tak, mi chodziło o to, że nie może być fast-u pod klapką.
[#14] Re: Plyta A500 rev 8A.1 i 1 mb chip

@Yulek, post #12

Nie sądzę, abyś zauważył róznicę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem