[#1] problem z gotek-em
Po wykonaniu 2MB Chip Moda w A500+(Rev 8a) nie można przypisać ADF-ów do poszczególnych ścieżek w gotek-u. Po ustawieniu 000 wszystko niby się botuje, wyskakuje Cortex Amiga Flopy Emulator... itd., na dole --- Init DF0 --- i tak zostaje. Wciskam wszelkie klawisze i nic. Natomiast gdy wybieram konkretne ścieżki to normalnie wczytuje przypisane do nich adf-y. Wgrałem nowy selektor i bez zmian - poza tym, że zniknęły przypisania. Chip Mod działa bo gdy botuje z dyskietki to pokazuje wszystko jak trzeba, pamięć sprawdzałem wypełniając ją jakimiś plikami. Dzięki za wszelkie sugestie.
[#2] Re: problem z gotek-em

@AndrECHO, post #1

wyjaśniło się, problem z kablem, przepraszam za zamieszanie, jeżeli to możliwe to proszę o usunięcie tego wątku :)
[#3] Re: problem z gotek-em

@AndrECHO, post #2

Najgorsze 26 minut w życiu każdego Amigowca.
[#4] Re: problem z gotek-em

@AndrECHO, post #2

Nie ma co usuwać, komuś pewnie się przyda Twoje wyjaśnienie :)
[#5] Re: problem z gotek-em

@AndrECHO, post #2

Czyzby to wina kabla na dwa napędy DF0 i GotekK ?
[#6] Re: problem z gotek-em

@Norbert, post #5

No tak, chwilowo typu albo/albo (gotek/fdd). Objawy są tak różne, że to chyba wina kabla, kilka tygodni temu działało. Po podłączeniu urzadzeń (osobno) oryginalnym kabelkiem każde działa bezproblemowo.
[#7] Re: problem z gotek-em

@AndrECHO, post #6

Ja pamiętam, że dawno temu (w latach 90-tych, gdy dinozaury po ziemi jeszcze biegały) i miałem A1200 w obudowie tower Elboxu, to miałem podłączone wewnątrz 2 stacje: Jedną rzadką, drugą gęstą. I właśnie aby to uczynić miałem kabel kupiony w Mikroniku, który w komplecie miał płytkę drukowaną z podstawką, którą to nakładało się na jeden ze scalaków, na płycie głównej. Dodatkowo nic się nie lutowało. Rozwiązanie to miało ten minus, że nie można już było podłączyć z tyłu żadnej kolejnej stacji. Ale samo w sobie działało rewelacyjnie. A i stacja gęsta bez problemów czytała również dyskietki 1,44 od PC.
[#8] Re: problem z gotek-em

@AndrECHO, post #1

Odświeżę temat, bo mam identyczny problem. Zamonowałem Goteka w A2000, która to w standardzie chyba zawsze miała dwie stacje dyskietek. Kabel wymieniłem na opcję jednodyskową. Pod systemem widzę tylko selector.adf (jako dyskietka), nic nie można przełączyć. Po restarcie Gotek wstaje, ale wszystko zatrzymuje się właśnie na inicjalizacji - init DF0. Nic nie działa, również przełączanie klawiszami Gotek. Na wyświetlaczu mam H-C, czy coś w tym rodzaj.

Czy może po prostu to coś nie przewiduje konfiguracji 060 i Kick 3.1 itd?
[#9] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #8

A przypisales adfy do innych slotow za pomoca selectora ?

Nie zaleca sie nagrywania czegokolwiek na selector.adf?
Skasują sie przypisania slotów
[#10] Re: problem z gotek-em

@Norbert, post #9

Nie, bo Selector po starcie z Goteka nieprzechodni dalej przez Init DF0. Wygląda jakby coś się zawiesiło.
[#11] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #10

A jak wylaczysz Blizzarda to selector dziala?
[#12] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #8

A ten gotek to HxC czy Cortex?
[#13] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #10

Zdecydowanie polecam wersję HxC. Cortex sprawa problemy na bardziej rozbudowanych konfiguracjach i np na ROMie Cloanto w wersji 45.61. Tak samo różnie może być na CPU 060.
[#14] Re: problem z gotek-em

@pong777, post #13

Cortex. Z wyłączonym Blizzardem też staje na Init DF0. Trzy pendrive już próbowałem z Fat32, wolne formatowanie itd.
Chyba po prostu trzeba wywalić to badziewie i wrócić do klasycznej stacji.
[#15] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #14

Czy na pewno masz niemodyfikowany/oryginalny selector.adf?

ps.
Jesli na pendrive nagrasz dowolnego adfa pod nazwa selector.adf, to amiga z niego wystartuje.
[#16] Re: problem z gotek-em

@Norbert, post #15

Mam to co dostałem na płycie CD. Nagrałem teraz wszystko od nowa i dalej ta sama sytuacja.
[#17] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #16

[#18] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #16

Pendrive wyczyść programem diskpart. Sprawdź zworke czy siedzi na 3 pozycji od prawej patrząc od tyłu.
Jak chcesz podeślij Goteka to zrobimy upgrade do HxC. Samo urządzenie nie jest badziewiem.
[#19] Re: problem z gotek-em

@pong777, post #18

Czyli opcją clean?
Czy HxC umożliwia użytkowanie dyskietek pod systemem?
[#20] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #19

Tak. Clean. HxC czyta i zapisuje w formacie HFE i Adf. Zasada działania menedżera podobna do tego z Cortexa tyle że działa na bardziej rozbudowanych konfiguracjach. Można go odpalić podczas pracy systemu. Po zmianach wykona restart i tak.
[#21] Re: problem z gotek-em

@pong777, post #20

Znaczy da się zmieniać dyskietki podczas pracy z WB, czy też tylko przez ala Selector?
[#22] Re: problem z gotek-em

@radzik, post #21

Nowe przypisanie wymaga restartu ale same dyski (do 250) da się zmienić klawiszami w każdym czasie zarówno w Cortexie jak i HxC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem