kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?
Cześć,

Temat może nie jest zbyt oczywisty w przekazie, ale już pędzę, aby rozjaśnić sprawę.
Otóż dostałem A1k2 do "konserwacji" tj. mam do przerzucenia kilka giga danych. Co prawda "problem" przed chwilą rozwiązałem bo okazało się, że CFka jest na przejściówce, którą spokojnie podepnę jako SLAVE (albo na SECONDARY port) pod FastATA i dane zdołam zgrać bez zgrzytów używając do tego napędu CD/DVD.

Tak, czy siak z czystej ciekawości zapytam, czy istnieje możliwość, aby korzystać RÓWNOLEGLE z obu złącz PRIMARY tj. czy podpinając pod złącze 2.5"/44-pin np. dysk, a pod 40-pin CFke taka konfiguracja zabangla?
W manualu ELBOXu nic na ten temat nie znalazłem. Zakładam, że użycie złącza 44-pin automatycznie dyskwalifikuje korzystanie z 40-pin.
Czy ktoś przerabiał ten temat?
[#2] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Lokaty, post #1

Jestem przekonany, że gdzieś w instrukcji jest napisane albo-albo. Nie pamiętam natomiast, czy to grozi jakimiś zniszczeniami, ale chyba nie.
[#3] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Lokaty, post #1

Nie przerabiałem tematu,ale chyba może się,to udać jeśli jedno będzie masterem a drugie niewolnikiem. Może ktoś próbował sam jestem tego ciekaw..
[#4] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Ferin, post #2

... dobra, teraz widzę - czytałem anglojęzyczną instrukcję, cyt.:

"The controller has two FastATA-2/EIDE ports available..."

więc się wyjaśniło - "albo rybki, albo akwarium"!

@Grisza

Właśnie zastanawiałem się nad rozdzieleniem pracy dwóch urządzeń na oba porty - po jednym na port i odpowiednia "terminacja" każdego z nich. Z tym jak wyżej podałem, instrukcja w dość oczywisty sposób podkreśla DWA porty (z czego JEDEN jako PRIMARY).

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 11:49:39 przez Lokaty
[wyróżniony] [#5] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Lokaty, post #1

Przerabiałem temat i faktycznie jest albo-albo.
Jednego siwego włosa na pewno przybyło ;)
[#6] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@iZi, post #5

Dzięki @iZi OK
[#7] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@iZi, post #5

Dobrze wiedzieć,dzięki IZI..szeroki uśmiech
[#8] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Lokaty, post #1

Jeżeli obydwa złącza są ze sobą połączone pin-w-pin, to powinno to działać jako Master i Slave (najlepiej krótka taśma), jeśli piny Drive Active/Slave Present i PDIAG nie są połączone, to raczej działać nie będzie.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 14:10:51 przez sanjyuubi
[#9] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@sanjyuubi, post #8

Muszą być.
Jeśli z obu złącz można korzystać zamiennie, to na obu są te same sygnały.
2.5cala ma dodatkowo zasilanie.

Dobrze jakby wypowiedział się ktoś z Elboxu.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 14:31:05 przez Norbert
[#10] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Norbert, post #9

Nie muszą, te sygnały są wykorzystywane tylko przez napędy na taśmie do ustalenia między sobą czy jest urządzenie slave na taśmie i czy urządzenie slave zakończyło diagnostykę.

Sygnał Drive Active/Slave Present jest wykorzystywany po inicjalizacji jako wskaźnik zajętości dysku (światełko). Sygnał PDAIG w Amidze nie jest do niczego podłączony, ale musi być połączenie pomiędzy dwoma urządzeniami (na taśmie jest to naturalne) inaczej niektóre urządzenia mogą działać, a w innych przypadkach nie będzie działać ani jedno ani drugie urządzenie.
[#11] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@sanjyuubi, post #10

Na obu portach Primary działają dwa napędy, to w obu portach są dostępne te same sygnały.

Ciekawe czy znajdzie się kto sprawdzi czy zadzialaja po jednym urzadzeniu na port Primary (zworki odpowiednio ustawione)
[#12] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@iZi, post #5

Przerabiałem temat i faktycznie jest albo-albo.
Jednego siwego włosa na pewno przybyło ;)

Zapomniałem dodać że to miało miejsce z FastATA MKI, nie potwierdzam tego w późniejszych wersjach.
[#13] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Norbert, post #11

Na obu portach Primary działają dwa napędy, to w obu portach są dostępne te same sygnały.

Chyba nie do końca zrozumiałeś. Sygnał PDIAG nie jest nigdy podłączony do niczego na płycie głównej, napęd slave sygnalizuje po tej linii do napędu master, że skończył diagnostykę, to nie jest sygnał do sterowania napędami, a połączenie miedzy napędami zapewnia mu taśma, IDE 2.5" nie musi mieć wcale połączonego tego pinu z IDE 3.5", bo ten pin niczym nie steruje.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 19:09:16 przez sanjyuubi
[#14] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@sanjyuubi, post #13

To myślę ze mostek miedzy dwoma portami Primary sygnału PDIAG powinien załatwić sprawę.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 20:43:23 przez Norbert
[#15] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Lokaty, post #1

O ile pamiętam (nie mam Ami pod ręką i nie mogę sprawdzić) to na płytce oba porty primary (2,5" i 3.5") są na tych samych ścieżkach. Albo primary 2.5" albo primary 3.5". Nawet chyba w instrukcji jest ten temat podniesiony. Niestety instrukcji też nie mam pod ręką, ale gwarantuję że tak jest. Po prostu Fast ATA została dostosowana do standardu 2.5 i 3.5 cala, a porty primary wiszą na tych samych sygnałach.
[#16] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@Red_Bullet, post #15

Dokładnie tak, sygnały w złączach 2.5 i 3.5 primary połączone są pin-pin. Wynika z tego, że można używać obu portów jednocześnie, o ile w jednym z nich jest urządzenie master, a w drugim slave. Nie da się podpiąć do jednego portu dwóch urządzeń i do drugiego jeden lub dwa....
[#17] Re: FastATA - czy jest możliwa równoległa praca na obu portach PRIMARY 40-pin/44-pin?

@wali7, post #16

I o to właśnie chodziło, bo wcześniej sugerowano, że tak nie można.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem