kategoria: A600
[#1] nowe folie klawiatury
mając na uwadze innowacyjność naszych kolegów z forum zastanawiam się, czy możliwe byłoby zaprojektowanie folii klawiatury do A600 (i innych). Bardzo często zdarza się, że same klawisze są sprawne i będą działać kilka lat, jednak nieumiejętne potraktowanie taśmy przez zgięcie powoduje, że nie działają całe bloki przycisków i próby potraktowania ścieżek lakierem grafitowym to walka z wiatrakami.

Wiem, że od pewnego czasu można kupić nowe folie

ale cena z przesyłką mało zachęcająca. Macie jakieś pomysły? W razie czego dysponuję kilkoma A600 z niebieskimi taśmami.
[#2] Re: nowe folie klawiatury

@charliefrown, post #1

Tak, mam taką jedną klawiaturę do A1200.
I przymierzam się do zastąpienia folii płytką pcb 1mm.
Była by nie do zdarcia. :D
Też próbowałem ratować lakierem ale nawet odsłonić ścieżek się nie da by na nieść lakier.
[#3] Re: nowe folie klawiatury

@Kamikadze, post #2

Tez mysle o PCB Atari STE ma takie rozwiazanie i zero problemow
[#4] Re: nowe folie klawiatury

@charliefrown, post #1

jeśli się mogę podpiąć do tematu.

too właśnie mam taki problem mam w jednej a1200: np. nie działa cała linia QWERTY.
Coś z tym mogę próbować robić? Odessać odkurzaczem kurz, czy próbować coś z taśmą? (stara klawiatura , nie była długo używana)

Mam już nówkę klawiaturę (w drodze).
Czego unikać przy wymianie? (bo piszesz coś o zgięciu taśmy ?)
[#5] Re: nowe folie klawiatury

@charliefrown, post #1

Cena, zależy jak na to spojrzysz. Jeśli miałbym zapłacić 20 funtów+przesyłka za nową folię, albo 150 zł za taką, która nie wiadomo jak długo będzie działać, to wolę kupić folię.
[#6] Re: nowe folie klawiatury

@Ankuz MkOne, post #4

Witam !

Ja też jestem za stworzeniem płytki tzn. z chęcią ją zakupię :). Dla A600.

Chłopaki walczcie napawano chętnych nie zabraknie :)
[#7] Re: nowe folie klawiatury

@Kamikadze, post #2

Witaj. Folię raczej musisz zostawić, jako że klawisze od klawiatury pod spodem mają tylko gumki zdaje mi się. Nie mają styków pod nimi. Styki są w po dwóch stronach foli. bo folie są minimum dwie - przynajmniej w klawiaturach PC. A nawet jak w Amidze styki są pod gumkami jak w pilotach to też po tylu latach się wytarły. Więc lepiej by było gdzieś zamówić folie jak do klawiatur PC. Przynajmniej to będzie bardziej trwałe.

Lub poszukać gdzieś klawiatur od A500, tych najwcześniejszych. One podobno były mechaniczne na mikrostykach i też nie do zajechania.

Dodatkowo styki trzeba pokryć dobrym materiałem przewodzącym, takim jak w pilotach, bo jak tylko ocynujesz, to cyna się zaraz utleni i będzie po sprawie.

Ja pamiętam jak firma Matt robiła pady do Amigi CD32 czy zwykłej. Też tylko styki pokrywali warstwą cyny, po pewnym czasie utleniały się i pad nadawał się do kosza. Te oryginalne od CD32 pady miały styki takie jak w pilotach do TV i nie było problemów z utlenianiem powierzchni.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2015 20:42:31 przez gilban
[#8] Re: nowe folie klawiatury

@gilban, post #7

Folia i gumki to tam występuje raczej grafit i on odpowiada za "styk". Kamikadze chce zrobić nowe PCB i zastosować "Tact Switch". Gumki w przycisku jak się wszystko zmieści to można zostawić, będą amortyzować "uderzenia".

W ogóle to jak by zostawić gumki i zrobić samo PCB bez "Tact Switch". I polepszyć jakoś styk to może też by działało. Bo przecież w pilotach nie ma chyba foli jest samo PCB i przyciski?

[#9] Re: nowe folie klawiatury

@amizet, post #8

Do tego zapomniałem napisać. Tutaj za przykład posłuży pilot. Jak widzimy w miejscach gdzie są przyciski "pady" są dosyć duże. Nie wiem czy jakaś Firma stosuje takie rozwiązania. O co chodzi?

Dokładnie oto aby elementy "SMD" montować w warstwach PCB. Czyli drobnice wciskać pomiędzy warstwy a na "powierzchni" zostawiać tylko to co się nie zmieści pomiędzy warstwami. Początki na pewno zalatywały by trochę "Średniowieczem" ale gdyby to wyewoluowało...

Czyli przykład weźmy klawiaturę, czyli mamy nowe PCB o grubości 1mm i "Tact Switch" o grubości 1,5mm i teraz. Bierzemy PCB w miejscach gdzie są pady, frezujemy. W miejsce gdzie były pady, wpuszczamy "Tact Switch". I możemy wyliczyć z prostego obliczenia całość będzie miała grubość 1,5mm. Czyli całość zamiast 2,5mm ma 1,5mm.

Co do klawiatury na "Tact Switch" mogły by boleć palce od pisania. No chyba żeby w przyciskach była jakaś amortyzacja.

Wydaje mi się że dobrym rozwiązanie była by klawiatura dotykowa.
[#10] Re: nowe folie klawiatury

@amizet, post #9

A mnie najbardziej odpowiadałaby klawiatura mechaniczna taka jaką mam przy pcecie, droga, ale nie do zajechania.
[#11] Re: nowe folie klawiatury

@amizet, post #8

Mi się wydaje, że zwykłe pozłacane pady by się normalnie sprawdziły, a tact switche się szybko wyrobią i trzeba je wciskać mocno, bardziej będzie to przypominać pisanie na maszynie niż klawiaturze.
[#12] Re: nowe folie klawiatury

@sanjyuubi, post #11

No pewnie tak będzie, za pewne mechaniczna klawiatura od C= miała przyciski które chodziły "miękko". I też wydawały specyficzne klikanie. Tak złote pady jak najbardziej , w ogóle wtedy wartość wzrośnie bo ktoś kiedyś może chcieć to złoto odzyskać, jeśli będzie coś warte jeszcze.
[#13] Re: nowe folie klawiatury

@amizet, post #12

Tu mamy budowę przycisku w mechanicznej klawiaturze takiej do PC i zapewne do C64:

A tu jest strona skąd pochodzi obrazek i opis działania takiej klawiatury: link
[#14] Re: nowe folie klawiatury

@gilban, post #13

A tu filmik z działania
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem