kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 i dopałka
Witam

Po latach odpaliłem spowrotem swoją A1200 z ELBOX-em 1230 i niestety nie wstała
Myślałem że kondensatory i wszystkie przelutowałem i dalej zima. Biały albo czarny ekran na starcie i koniec.
Jak wyciągnąłem karte to sama Amiga działa jak ta lala.
Miał już ktoś taki problem ??
[#2] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

Kondensatory lepiej wymienić na nowe (tantalowe), przelutowanie to raczej nic nie da , no chyba że są wszystkie sprawne i był zimny lut. Przemyj styki w amisi tam gdzie karte wkładasz może w końcu załapie.
[#3] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

No i w Elboxie musisz wyjąć układy z podstawek i włożyć ponownie - czasem podstawki tracą styk.
[#4] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

Przeczyść złącze kart rozszerzeń, wyjmij je i włóż ponownie (powtórz to kilka razy). Może piny w rozszerzeniu nie kontaktują i trzeba je dogiąć.
[#5] Re: Amiga 1200 i dopałka

@mikser, post #4

Miałem podobny efekt w Blizzardzie i się okazało że jedna pamięć nie stykała dobrze.
Po latach leżenia widocznie się te styki potrafią jakoś zanieczyścić... czy utlenić...
i może powstaje warstwa nieprzewodząca... kij wie.
[#6] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

Dzisiaj robiłem testy.
Czyściłem styki i karty i Amigi, potem wyciągnąłem i włożyłem układy w podstawkach na dopałce. Niestety nic.
Objaw jest taki że Amiga nie startuje, dalej jest czarny ekran i nawet caps lock nie mruga :(
obawiam się że dopałka umarła a może i przyjaciółka dogorywa
[#7] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #6

Sprawdz z mocniejszym zasilaczem.
[#8] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

Mam teraz nowy pctowy zasilacz
[#9] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #8

Jesli nowy to niekoniecznie dobry
[#10] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

Znajdź jakiegoś amigowca w okolicy z A1200. Sprawdź turbo na jego Amidze. Jak nie działa, to znaczy że turbo uszkodzone.
[#11] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

Obejrzyj czy oscylator dobrze łączy.
[#12] Re: Amiga 1200 i dopałka

@stachu100, post #10

stachu dobrze radzi!
[#13] Re: Amiga 1200 i dopałka

@luken79, post #1

jak coś to wyslij do mnie zaryzykuję płytę i spr turbo:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem