kategoria: A600
[#1] Adapter CF do gniazda ide
Od kilku dni walczę z odpaleniem karty cf pod ide na a600 kikstart ostatni
z końcówka 350 .....zrobiłem kartę pod Winuae 2 partycje ....po 2 GB
sformatiwalem i zainstalowałem WB 2.1....na Winuae wszystko śmiga
na Romie Od 600 ki. Jak wsadzam kartę do ami nic się nie dzieje

W boot menu widać tylko df0 i cf0....I nic więcej
czy to wina tego ze przygotowywałem kartę cf sandisk 4 GB na
dyskietce instalacji od wb31, tam też robiłem partycje Ffs i formatowaLem. .
wszysktk pod Winuae. Jedynie miałem problem ze sformatowaniem partycji ale po zmianie konfiguracji
na Rom 3.1 poszło bez problemu.

Może to wina przejściówki do Cf bo ona ma wszystkie piny a na allegro widzę ze te na amige nie mają jednego
[#2] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #1

Zobacz czy ta przejściówka nie ma jakiejś zworki ala master/slave
[#3] Re: Adapter CF do gniazda ide

@koxy, post #2

Ma i robiłem jako master i jako slave...chyba spróbować jeszcze raz kartę zrobić tym razem na amidze..
oby ja ami wykryła pod wb

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2015 18:31:58 przez Cadderlik
[#4] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #3

Jakiego Windowsa używasz. Masz jakieś dyskietki jaki adapter 2,5 czy 3,5 próbowałeś z dyskiem. Jak mi nie działa pamięć masowa w Amidze to wgrywam nową tablice partycji /Gparted/ typu Amiga i działa. Istotna jest jeszcze wielkość partycji tutaj są pomocne informacje. /link/
[#5] Re: Adapter CF do gniazda ide

@amizet, post #4

Robie wszystko jak w poradniku. Win 7...adapter taki jak na allegro do amigi...partycje pi ok 1902 MB

Może to dlatego że robiłem to co w poradniku n wb3.1
[#6] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #1

Jak masz ustawiona kontroler hdd na winuae ? UAE czy IDE0 ?
Musi być IDE0.
Zobacz czy CF jest wtedy widziane na emylatorze. Jeśli nie, to masz przyczynę dlaczego A600 nie bootuje
[#7] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Norbert, post #6

Uae bO jak wybieram ide0 to nie widzi mi karty w hdtools pod winuae

Ajak zrobić żeby widziało jako ide0 w Winuae?...starsza wersja winuae?

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2015 21:21:27 przez Cadderlik
[#8] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #7

Jesli winuae nie widzi CF pod ide0 to a600 tym bardziej

IDE0 - do obsługi hdd wykorzystywany jest scsi.device z kickstart.
[#9] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Norbert, post #8

Ok ale jak na to zaradzić. ..to jest sandisk ultra 4gb....I jak ustawiam sterownik uae to widzi wszystko super zatem karta nie jest wadliwa

Winuae widzi...tylko jak włączy się Wb i hdtools to tam nic nie ma

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2015 01:55:40 przez Cadderlik
[#10] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #9

Hdtools zmien DEVICE na scsi.device
[#11] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #9

Ale może być tak, że A600 po prostu nie zobaczy tej kary CF u mnie SanDisk Ultra 4GB nie działa jako dysk twardy ami go nie widzi i tyle ale za to świetnie działa w PCMCIA do przenoszenia danych Za to w środku mojej A600 był Kingston 4GB (ten z kwiatkiem) i działał ok A teraz jest tak (Platinum 4GB) i sprawuje się bardzo dobrze:

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2015 08:36:21 przez heniek29cr
[#12] Re: Adapter CF do gniazda ide

@heniek29cr, post #11

Dokładnie jest jak piszesz u mnie jest to samo sandisk nie działa jako ide, ale działa elegancko w pcmcia, wiec podejrzewam, że tu nasz kolega ma problem, zakup kingstona z kwiatkiem ten na 100% działa jako ide.
[#13] Re: Adapter CF do gniazda ide

@koxy, post #12

Wydaje mi się że w takim razie najwyższy czas zmienić Kickstart.

W dziale Giełda mamy dwie oferty stock i custom.

zaprogramowany kickstart do A600 2.05 (37.350) cena 40zł, oraz 3.1/1.3 również do A600 za 50,- obie wersje UV. KW=6zł pol. priorytet.

Custom kickstart 1MB do AMIGI 500/600/2000 130pln
Custom kickstart 1MB do AMIGI 1200 150pln

Wgrane najnowsze stabilne biblioteki, scsi i inne.

No chyba że ten SanDisk nie działa naprawdę, ale wtedy mógł by Ktoś opisać dlaczego? Lub też czym jest to spowodowane? Bo w sumie to muszę sobie kupić kartę cf do Amigi 600. W sumie to nie wiem czy nie założe sobie dysku 2,5 ale jeszcze zobaczę.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2015 10:53:39 przez amizet
[#14] Re: Adapter CF do gniazda ide

@amizet, post #13

No ja mam kick 37.350....być może to ten sandisk kupie
jeszcze tego kingston z kwiatkiem

Jak wybieram kartę w Winuae. ...jest jako empty oznaczona i ide0
To W workbenchu po prostu jej nie widzi w hdtools jak ustawione są scidevice
[#15] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #14

Czy pod kick3.1 i IDE0 pod winuae widać CF?

Można programowo podmienic kick w A600 (nawet z 1MB pamieci) na 3.1
[#16] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Norbert, post #15

Takie rzeczy to już dawno można było robić.

Workbench 1.3/2024, v34.1, built on v34.20

Notes/comments:

Mark Knibbs notes: "There was not a special Kickstart file as such, but a utility called "RamKick" was used to load in modules to replace the ROM-resident modules. The exec, graphics and intuition libraries are replaced." (see 'Restart' screenshot above).

Ale wydaje mi się że w tym wypadku najlepiej zmienić Kicka.
[#17] Re: Adapter CF do gniazda ide

@amizet, post #16

Ja nie twierdze ze to nowość, ale jest to jakaś alternatywa jesli kick2.0 nie daje rady.

ps.
Szkoda ze nie odpowiednich plikow do np.Skick aby obsłużyć kick EmuTOS
[#18] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Norbert, post #17

Mam ACA 500, to ja z dyskietki ostatnim razem sprawdzałem. Ten Skick jest z 2007 roku może dla tego. Jak by go Aktualizował Ktoś to może by coś z tego było. Tylko do takich rzeczy nie potrzeba MMU i Fast-Ram.
[#19] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Norbert, post #15

W Winuae próbowałem wszystkiego i na kick 3.1 do 600 i na Kick 3.1 do 1200 - i zmieniłem wersję Winuae na 2.80 i dalej nie widzi jako IDE0 - w hdtools wpisuje oczywiście scsi.device a nie uaehf.device; tak że to nie wina kickstartu tylko albo WIN 7 coś kopie albo karty Sandisk jest niekompatybilna - dziwi mnie tylko że czytając fora ludzie używają tych Sandisków

Jak zmieniam w Winuae sterownik na UAE od razu hd tools widzi kartę CF :)

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2015 09:57:31 przez Cadderlik
[#20] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #19

Ja robiłem swojego kingstona z kwiatkiem uzywajac uaehf.device bo jako scsi.device go nie widzial pod winuae i chodzi bez problemow na a1200, wiec u Cienie to wina albo karty, albo przelotki.
[#21] Re: Adapter CF do gniazda ide

@koxy, post #20

Dzisiaj wsadzam kartę do Ami - kupiłem jeszcze Kingstona i dam znać czy ją widzi w Amidze pod Hdtools, to najwyżej sobie ją sformatuje i podzielę na partycję spod amigi bezpośrednio
[#22] Re: Adapter CF do gniazda ide

@koxy, post #20

No i sprawdziłem...można powiedzieć że siedziałem do rana. Sukcesszeroki uśmiech

Ustalenia są takie - Kingston 4GB widzi bez problemu jako IDE (w BOOT menu jako DH0), ładnie się podzielił na A600 na partycje tylko format zrobiłem na Winuae - wszystko śmiga
Ustawienia 1EF00 na obu partycjach

Sandisk Ultra 4GB - nie widzi w BOOT menu ani pod WB nawet w amidze, zatem to była wina kompatybilności karty.

W Win 7 pod Winuae w hdtools obu kart nie widzi jako IDE0, tylko jako UAE.

Co ciekawe udało mi się postawić na 2 MB WHDLoad i nawet mi ruszył Waxworks - tylko się trochę długo ładował

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2015 10:05:22 przez Cadderlik
[#23] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #22

W Win 7 pod Winuae w hdtools obu kart nie widzi jako IDE0, tylko jako UAE.

W żadnym Windowsie i pod żadną wersją WinUAE, program HDToolBox nie zobaczy karty CF jako IDE. Musi być użyty sterownik "uaehf.device". Każdy poradnik o tym pisze (np. ten).
[#24] Re: Adapter CF do gniazda ide

@RomanWorkshop, post #23

No tak ja tego doświadczyłem ale na utube jest tutorial gdzie koleś robi kartę CF na Winuae do Ami1200 i wybiera IDE0 i dalej tą kartę obrabia w Winuae-WB w HDTools - widać to wyraźnie że jest to Winuae a nie prawdziwa Amiga - i jakoś mu ją widzi

ważne że działa sterownik UAE - tylko jestem ciekawy z natury jak oni to zrobili skoro piszesz że nie ma szansy aby zobaczyło CF jako IDE pod Winuae
[#25] Re: Adapter CF do gniazda ide

@Cadderlik, post #24

Niby powinno zobaczyć, ale zwykle nie widzi (może zależy to od konkretnego modelu karty).

Tu jest opisany podobny problem. Radzą jeszcze, aby ustawić konfigurację WinUAE taką samą, jak prawdziwej Amiga (chodzi głównie o wybór odpowiedniego Kickstartu i chipsetu).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem