[#1] Pytanie o SD A2320
Witam!
Ostatnio wpadł mi w rece Scandoubler A2320 do mojej A2000. Ale nie wiem za bardzo z jakimi monitorami współpracuje oprócz monitorów Commodore. Gdy podłaczylem do monitora LCD wyskakuje komunikat "Out of range" Posiada ktos moze taki scandoubler?
[#2] Re: Pytanie o SD A2320

@Geeman, post #1

Wg. instrukcji ten Flicker Fixer współpracuje z monitorami (S)VGA które mają:
Horizontal Frequency:
NTSC-31.468 Khz unbypassed, 15.734 Khz bypassed
PAL-31.25 Khz unbypassed, 15.625 Khz bypassed
2) Vertical Frequency:
NTSC-60 Hz
PAL-50 Hz

Może to głupie, ale próbowałeś podkręcić śróbkę na śledziu, przełączyłeś switcha z bypass na active mode i odwrotnie? Na karcie jest VC101 oraz jumper CN3.
Zresztą, tu masz instrukcje - link

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2015 09:50:08 przez waldiamiga
[#3] Re: Pytanie o SD A2320

@waldiamiga, post #2

Przełaczałem z bypass na active a srobką wole nie krecic bo nie wiem za bardzo co sie stanie a nie chce za bardzo namieszać:)
Myslisz ze najlepiej byłoby zaopatrzyc sie w monitor CRT??
[#4] Re: Pytanie o SD A2320

@Geeman, post #1

nie każdy monitor LCD łyka 50Hz vsync, spróbuj odpalić w NTSC i zobacz czy LCD się podniesie
[#5] Re: Pytanie o SD A2320

@waldiamiga, post #2

Aha a taką instrukcje posiadam w wersji Papierowej:) Ale nie wszystko rozumiem bo jest po anglikanskiemu:)
[#6] Re: Pytanie o SD A2320

@Kilos, post #4

nie wiem jak to odpalic w NTSC, wydaje mi sie ze musze pokrecic tą śróbką ale nie wiem w ktorą strone:) nie chce tego rozwalić!!
[#7] Re: Pytanie o SD A2320

@Geeman, post #6

lepiej nie kręć śrubką na razie, bo jeśli jest dobrze zestrojony to zadasz sobie dodatkowej roboty, nie mam A2000, ale w zależności od płyty J102 przełącza pomiędzy PAL a NTSC z tym, że jeśli masz płytę w wersji 6.4 > to przełączyć się nie da ze względu na zastosowanego Agnusa z tego co piszą, jeśli masz ks 3.x możesz przytrzymać przy starcie oba przyciski myszy i nacisnąć np. spację
[#8] Re: Pytanie o SD A2320

@Kilos, post #7

kurde, juz pokreciłem srubką!! ale nic to nie wniosło. Ogólnie posiadam Kick1.3 a płyte 6.2 Mam tylko jeden KS 3.1 ale w innej amidze nie chce narazie wyciagac. pomysle moze nad monitorem CRT mysle ze bedzie łatwiej.
[#9] Re: Pytanie o SD A2320

@Geeman, post #8

Kickstart mozesz podmienic programowo.
[#10] Re: Pytanie o SD A2320

@Kilos, post #7

Załatwiłem na biegu monitor CRT i działa bardzo ładnie!!!! Załatwie jeszcze innego LCDka i wtedy zobacze. Rozumiem ze jesli mam KS 3.x to nacisniecie spacji spowoduje przełaczenie na NTSC??
[#11] Re: Pytanie o SD A2320

@Geeman, post #10

Tak (acz nie jestem pewien czy to programowe przełączenie działa z wszystkimi wersjami chipsetu).

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2015 17:16:31 przez strim_
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem