[#1] Amiga i dwie stacje dyskietek.
Czy w przypadku podłączenia do Amigi dwóch stacji dyskietek (jedna DD a druga HD) to zawsze stacja gęsta musi być jako df0? Nie wiem dlaczego w przypadku ich zamiany (df0-DD df1-HD), stacja HD nie rozpoznaje gęstych dyskietek. Czyżby brak było sterownika trackdisk.device dla gęstej stacji df1? Może tylko coś trzeba dopisać do mountlisty? Jest w niej df1 ale może tylko ,wersja DD'?

Edit. Ten wątek był już kiedyś poruszany ale nie było wtedy żadnych pewnych wniosków. Może od tamtej pory ktoś przypadkiem znalazł przyczynę?

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2015 21:47:03 przez Rafał A-3000
[#2] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Rafał A-3000, post #1

Zworkę od stacji dyskietek na płycie głównej masz zdjętą?
[#3] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@SuperBuster11, post #2

Tak. Mam, mam podłączone obie. Gdy podłączę ,prawidłowo' mam df0-HD i df1-DD. Gdy je zamienię, mam dwei DD.
[#4] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Rafał A-3000, post #3

Noto dziwne, a przeplot na kablu masz?

O taki:

Końcówkę z tym przeplotem wpinasz do stacji po prawej stronie, czyli DF0 wg książki.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2015 21:53:16 przez SuperBuster11
[#5] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@SuperBuster11, post #4

Tak. DF0 musi być za przeplotem. Inaczej sygnały się coś mieszają i stacje nie działają prawidłowo. Próbowałem na początku same zworki przestawić ale system wtedy głupiał.
[#6] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Rafał A-3000, post #5

To może po prostu taki błąd sprzętowy ?
[#7] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@SuperBuster11, post #6

Tak myślę nad mountlistą: dla PC0 jest jedna, a system sam wykrywa dyskietki i 720 i 1.44. Co się może przestawiać w systemie dla df0, czego brakuje dla df1...
[#8] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@SuperBuster11, post #4

Dziwny ten przeplot po lewej stronie.
Według mnie tam nie ma przeplotu, bo nieparzyste to masa.
[#9] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Norbert, post #8

A rzeczywiście. Coś jest nietak.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2015 23:00:58 przez SuperBuster11
[#10] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Rafał A-3000, post #1

Amiga rozpoznaje gęstą stacje po przebiegu na linii RDY, nie wiem jak podłączasz DF1:, ale jeśli jest na innym złączu, to może sygnał RDY jest stamtąd nie doprowadzony do Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2015 07:09:03 przez sanjyuubi
[#11] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Rafał A-3000, post #7

Rafal jak wygląda taśma FDD? Gdzie jest przeplot ?
Szkoda ze na Decrunch nie wspomniales o tym problemie. Cos byśmy zaradzili.

Czy stacja HD jako DF1: rozpoznaje dyskietki 1.44MB ?
[#12] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Rafał A-3000, post #3

Według wpisu na liście dyskusyjnej zworka J351 powinna pozostać ustawiona jak dla jednej stacji.

https://groups.google.com/forum/m/#!topic/comp.sys.amiga.hardware/Dplss9vLY2c

When you are using an HD drive as DF1:, you do
NOT need to change J351 from its normal one-floppy position.  The HD drives
have a bit of circuitry built in them that does away with the need to muck
with a motherboard jumper.
[#13] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Norbert, post #11

Przecież napisał w pierwszym poście, że nie rozpoznaje.
[#14] Re: Amiga i dwie stacje dyskietek.

@Norbert, post #12

Jak znalazłeś ten wątek? Rzeczywiście, kiedy na df1: jest stacja HD, zworka musi być na NoDF1. Wtedy stacja normalnie rozpoznaje dyskietki HD.
Co ciekawe, kiedy na NoDF1 są dwie stacje DD to nie działają. Dla dwóch stacji DD (lub gdy na DF0: jest gęsta stacja) zworka musi być na DF1.
Wielkie podziękowanie dla Norberta za czas poświęcony na ZNALEZIENIE ROZWIĄZANIA! Pewnie trochę czasu to zajęło...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem