[#1] Voodoo is dead?
Voodoo w A1200 nagle odmowilo mi pracy. O ile to ona a nie mediator.

Objawy: Po uruchomieniu srerownika monitora voodoo z szuflady monitors komp zawiesza sie. Ekran robi sie szary, diody od cd-romu i dysku swieca sie non-stop. Nie pomaga nawet reset. Dzieje sie to nie zawsze od razu po starcie systemu.

Co ciekawe kiedy wywale voodoo z monitors komp pracuje bez zarzutu. Dziala sieciowka i sb128 w mediatorze normalnie.

Po uruchomieniu voodoo nie zawsze zwis nastepuje od razu. Wczoraj nawet przez kilka h jest dobrze, ale na ogol po kilku min. sie wyklada komp.

Wiec przeszedlem na aga, ale voodoo mam caly czas wpiete fizycznie i jest na adze wszystko ok.

Co jest grane? Moze ktos z Was mial taka sytuacje?
[#2] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #1

Może sprzęt się przegrzewa? Mamy aktualnie bardzo gorące lato, fale upałów, etc.

[#3] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #1

u mnie w bardzo podobny sposobv objawia sie oksydacja cyny na nozkach machow mediatorowych. po przeczyszeniu wszystko wraca do normy. a czyszcze pilniczkiem do paznokci :)
[#4] Re: Voodoo is dead?

@Valwit, post #3

Dziekuje za wskazowki. Moim zdaniem nie przegrzewa sie. Po wlaczeniu nieuzywanego kompa nastapilo zawieszenie, o ktorym pisalem.

Nie czyscilem jeszcze machow. Chyba nie powyrywam im nozek. W jaki sposob bezpiecznie je wyciagnac

Ostatnia modyfikacja: 08.07.06 08:34
[#5] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #4

W jaki sposob bezpiecznie je wyciagnac

Trzeba sobie z twardego ale nie za grubego drutu wygiąć dwa haczyki, które wkłada się w ukośne otwory w rogach podstawki i przekręcając lekko wyciąga układ do góry.
[#6] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #1

Ja miałem kiedyś podobny problem z kartą dźwiękową, komputer zawieszał się po wczytaniu Mixera. Po wykasowaniu Mixera z user-startup AMIGA działała, ale karty dźwiękowej nie było widać w systemie. Pomogło przemycie złącza krawędziowego karty denaturatem.

[#7] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #1

Byłbym za zbrudzeniem złacza voodoo - pamiec karty jak wiadomo jest wykorzystywana przez medka do buforowania i innych takich - wiec jakikolwiek słaby kontakt powoduje rozne dziwaczne przypadlosci.
I druga sprawa: mocne wepchniecie karty w slot.
Mozesz jeszcze spoawdzic czy pod radiatorem nie zribila sie poduszka z powietrza co przeszkadza w oddawaniu ciepła.
P.S. co do czyszczenia machow medka to dobrze sie nad tym zastanow - cala operacje trzeba wykonac bardzo delikatnie i na spokojnie; pospiech nie jest wskazany.
IMO sprawdz najpierw wszystkie inne sposoby a czyszczenie uznaj za osteteczniosc.

[#8] Re: Voodoo is dead?

@11MASTEr, post #7

Witam a ja bym sprawdzil ustawienia karty sam zegar czy czasem nie podkreciles ponad miare.W zwiazku ze wydawalo mi sie ze moja voodo za bardzo sie grzeje dodalem wiatrak.W moim medku nie wystepuje problem z mach-ami glownie zalezy to od podstawek danej sztuki medka i sprawdzilbym zasilacz. w prosty sposob na przewodzie zasilajacym np.cd-rom na napieciu 12 wstawilbym zarowke 15W podczas pracy amigi wlanczamy i wylanczamy ja jesli amiga zacznie sie wieszac to na pewno zasilacz robi taka zabawe mozna zrobic jeszcze na napieciu 5 V ale wtedy uzyj zarowki 6v-oltowe i na przewodach podepnij jakis kondziolek ze 0.22uf zeby zpobiec jakiejs awari sprzetu. Amiga nie ma prawa sie wieszac przy zarowce 15 wat.
[#9] Re: Voodoo is dead?

@Dziadziomiecio, post #8

Ciekawe rzeczy piszecie. Bede probowal z czyszczeniem, ale machy na koncu ewentualnie.

W konfigu nie mieszalem nic co najmniej od pol roku ani w sprzecie. Przedtem nie bylo problemow. Zasilanie jest podejrzane. Z trzech zasilaczy at, ktore probowalem tylko z jednego amiga startuje. Na starym pc te same zasilacze dzialaja.

Dzis odmowila posluszenstwa sieciowka z mediatora. Tak jak piszecie ona wykorzystuje pamiec voodoo. W tej chwili zalapala i moge pisac.
[#10] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #9

Zasniedziałe styki kart na 75%, pozostałe 25% jak zwykle na zasilanie;(chyba, ze zasniedziale styki od zasilania:) ).

[#11] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #1

No i co w końcu sie stało??

[#12] Re: Voodoo is dead?

@11MASTEr, post #11

Problemy nie ustawaly. Np. podczas pracy kompa, nagle nastepowal zwis. Swiecily sie diody od cd-romu i twardego. Amiga nie reagowala nawet na sprzetowy reset.

Dwa dni temu zmienilem ustawienia zworek mediatora. Zwarlem jumper WAIT i zmienilem okno z 8MB na 4MB. Dwa dni spokoju. Hmm Zobacze co dalej.

Przypominam ze mam karte turbo BPPC. Wg instrukcji powinno byc zworka: WAIT rozwarta, 8MB zwarte i CONFIG rozwarta.

Podobno w obrebie tego samego typu kart turbo, (np. mojej BPPC) zdarza sie, ze niektore dzialaja nieco inaczej.
[#13] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #12

Sytuacja troszke dziwna, tym bardzie ze kiedys dzialalo poprawnie z poprzednimi ustawieniami medka.
Podejrzewam jednak jakis problem sprzetowy: pamiec karty turbo, medek, zasilanie - skoro bez sterownika voodo wszystko smiga moze PSU ci nawala?

[#14] Re: Voodoo is dead?

@11MASTEr, post #13

Dziala od kilku dni stabilnie od kiedy okno medka jest na 4MB. PSU

Wszystko niby dzialalo ale zawieszenia byly moze nie tak czesto jak ostatnio. Zobacze co bedzie dalej na razie jest super stabilnie :) caly dzien pracowalem na ami i zero restartow. Dzieki za odp.
[#15] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #14

PSU - zasialcz;

Faktycznie malo kto ma zle zdanie o medku i to bardzo dobrze w gruncie rzeczy - wiadomo co sie ma i tyle. [teraz do wszystkich troli: na drzewo]

Mam jeszcze jeden pomysl: czy przypadkiem niepoknocilo ci sie cos z ustawieniami w envarc:mediator? Zla alokacja pamieci dla karty muzycznej lub grafiki lub warpa3d?

[#16] Re: Voodoo is dead?

@11MASTEr, post #15

Zmienne sprawdzalem MedConfigiem i recznie. Jest ok. Grafika sprzetowa 3D chodzi normalnie. Oby tak dzialal jak teraz, to bede szczesliwy pisze na klawiaturze
[#17] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #16

W końcu dorwałem miernik. Okazało się, że zamiast 12V jest 10,4V. Kupiłem 2 inne zasilacze AT, ale również miały nieco ponad 10V. Dorwałem następny AT. Jednak i ten miał zaniżone napięcie ok. 11,2V. Zrezygnowałem z AT. Kupiłem ATX-a. Poprosiłem brata o zrobienie przelotki ATX->AT (zwykłe połączenie kabli bez możliwości wyłączania zasilania z poziomu systemu). Jak narazie komp się nie zamroził ani razu tak, że nie można było go nawet zresetować.

Co więcej nie było przez ostatnie 2 tygodnie nawet "guru", a pracuje na Amidze (OS3.1) po kilka godzin dziennie.

Może komuś przyda się ten post. Proponuje kupienie dobrego ATX-a. Polecam forum Elektroda, by dowiedzieć się jakie zasilacze są zalecane i że nie warto na nich oszczędzać.
[#18] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #17

Czesc. Probowalem na elektrodzie sie "dokopac" do tematu zasilaczy, ale nie wiele na szybko zdzialalem. Prosilbym Cie rjacku o podeslanie linki do tematu, ktory masz na mysli, albo polec jakis zasilaczyk, poniewaz w niedalekiej przyszlosci sam mam zamiar zrobic ATX-AT, a zasilacz chcialbym nabyc porzadny :) . Pozdrawiam.

[#19] Re: Voodoo is dead?

@Lokaty, post #18

Dobre zasilacze (polecane m.in. na forum elektroda):

1) Modecom (jeśli już tej firmy to z serii MC, a nie Fell)
2) Chieftec, np. GPS-350EB-101A (350W)
3) Tagan (bardzo dobre i bardzo drogie, ale za mocne jak na potrzeby Amigi)

Ja w tej chwili mam zasilacz ATX Codegen 300W. Niestety nie mogę odczytać modelu. W sumie czytałem jakieś opinie, ale nie pozytywne raczej. Z drugiej strony nie jestem pecetowym overclocerem, ani Amigowym :)

Przeczytałem nie raz zdanie na elektrodzie, że im cięższy zasilacz tym wyższe prawdopodobieństwo, że będzie lepiej pracował. Powodzenia!
[#20] Re: Voodoo is dead?

@rjack, post #19

Za parę groszy na Allegro kupisz fajne zasilacze Fortrona np.FSP350-60 z bardzo mocną linią +12V (19,5A) i wieeelkim ale bardzo cichym wentylatorem 120mm.
Co do Modecoma to zgadzam się że model Feel nie jest zbyt udany.

Ostatnia modyfikacja: 29.03.07 20:08
[#21] Re: Voodoo is dead?

@waldiamiga, post #20

Dobrze wiedziec, ze cosik takiego powinno wystarczyc... mam nadzieje, ze stabilnosc dzialana mojej maszynki z takim zasilaczem w przyszlosci wzrosnie :) . Pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem