[#11]
Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu
@Kamikadze,
post #10
Do programu Memtest musiałbym się pierw dostać - niestety, system jest coraz mniej stabilny. Wszystko wskazuje na to, że największy problem sprawia karta CF, która podobno jest b. wrażliwa na wahania napięcia. Poczas pomiarów nie stałem z multumetrem w rękach i nie czekałem paru minut na reset. Być może bezpośrednio przed nim jest jakiś spadek.
Z tego co się konsultowałem telefonicznie, nie powinno być słychać pracy zasilacza. A słychać. Nie jest to jakiś super hałas, tylko zwykły odgłos pstrykania, ale jeśli słyszy to ktoś, kto katuje się dzień i noc pankrokiem, to znaczy że coś może być na rzeczy :)
Wypinałem wszystko co da się wypiąć (napędy, panel led) - Ami działa przez długie minuty bez zawieszki na ekranie kicka (zarówno 3.1 jak i 1.3). Odpalałem WB z dyskietki (przy odłączonym adapterze CF) - również bez żadnych zastrzeżeń.
Gdy podpinałem CF (nawet przy odpiętej stacji FDD) - kupa. I to na różnych adapterach i kartach.
Co do połączeń, ciągłości w tych miejscach itd, to były robione od zera dwa miesiące temu. Sam sprzęt był też naprawiany niecałe 2 tygodnie temu i tym samym, był sprawdzany. Skoro u kogoś wszystko jest ok, to sam nie wiem co może być grane...
Jest też inna możliwość. Podobno winę za ten stan rzeczy może ponosić jeden kondensator, który wg. patentu niejakiego Kippera można po prostu wylutować. Niestety, nie mogę dokopać się do informacji, który to dziad i czy da się go jakoś łatwo sprawdzić/wykluczyć.
Pozdrawiam!
Ostatnia aktualizacja: 01.06.2015 06:18:54 przez Jedras