kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu
Cześć.

Niestety, nie mam szczęścia do tej Amigi (to mój pierwszy egzemplarz po kilkunastu latach przerwy). Mam dość spory problem. Amiga resetuje mi się w losowych momentach, czyli nawet wtedy, gdy system nie jest obciążony. Czasem ekran kolorowo przy tym zamigocze, czasem nie. Po prostu bezpardonowy reset. Bez guru itd.

Dzieje się tak coraz częściej. Czasem system padnie minutę po uruchomieniu, czasem po kilkunastu minutach (np. po przejściu planszy we Franko uruchomionego z CF).

Mam A600 z pig-modem, Cfką i wajchą do przełączania kickstartów 1.3/3.1. Konsumpcja prądu chyba nie jest duża...Zasilacz mam ciężki, 3.0A przy 5V i 500mA przy 12V. Konkretnie: Coś takiego:

http://www.amibay.com/showthread.php?32345-Amiga-600-1200-probably-other-power-supply

(Niestety nie mogę znaleźć większych zdjęć)

Jako, że kondensatory są Amidze wymienione, a sam sprzęt pochodzi z zaufanego źródła, obstawiam właśnie zasilacz. By nie zawracać specowi głowy i nie wysyłać Ami (znów) na drugi koniec Polski, chciałem wykluczyć przyczynę problemu samodzielnie. Jeżeli jest w Poznaniu jakaś pomocna dłoń ze sprawnym zasilaczem (chcę zobaczyć czy sprzęt będzie się wieszał na cudzym zasilaniu), to prosiłbym o pomoc :) Pożyczę na parę dni, albo po prostu zaproszę do siebie, sprawdzi się na miejscu, a gościa piwem poczęstuje ;)
[#2] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #1

Sprawdź czy któryś z układów nadmiernie się nie nagrzewa.
[#3] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@mikser, post #2

A cóż rozumieć pod pojęciem "nadmierne nagrzewanie się"? Tykałem procesor i całą resztę palcami (tak jak radziło pewne forum). Są ciepłe, ale nic nie parzy.

Na wszelki wypadek wyprowadziłem CFkę kablem na zewnątrz. Jak dojdzie Furia, to postaram się wcisnąć tam jakiś wiatrak o niskim profilu. Zasilanie do niego oczywiście pójdzie z osobnego, zewnętrznego prostownka.

U majstra wszystko działało, ale chyba testował to na swoim źródle mocy.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 20:08:16 przez Jedras
[#4] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #3

Masz możliwość zmierzenia napięć na płycie głównej? Jeśli tak to sprawdź podpinając miernik np. do złącza zasilania stacji dyskietek. Napisz jakie otrzymałeś wyniki.
[#5] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #3

Mam kilka zasilaczy, w tym AT po remoncie.
Tylko troche daleko 50km
[#6] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@SuperBuster11, post #4

Marketowy miernik wywróżył 4,89V.
[#7] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #6

A 12V?
[#8] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@SuperBuster11, post #7

Mierzyłem bezpośrednio na pinach zasilacza. Wyszło 11,73.

Po odłączeniu CFki, FDD, diód led. Wszystko pracuje stabilnie na ekranie kickstartu.
[#9] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #8

A zmierz teraz w zasilaczu, ale nie podłączaj go do komputera. Na pierwszy rzut oka napięcia wydają się być w normie. (minus)12V też sprawdź.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 21:32:48 przez SuperBuster11
[#10] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #8

A sprawdź najpierw pamięć programem Memtest.
Wyjmij i włóż ponownie kickstart, sprawdź ciągłość przełącznika kickstartu z przewodami i stan podstawki.
Jest wiele czynników które mogą mieć wpływ na takie zachowanie komputera.
Dobre źródło pozyskania sprzętu, nie wróci mu młodości.
[#11] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Kamikadze, post #10

Do programu Memtest musiałbym się pierw dostać - niestety, system jest coraz mniej stabilny. Wszystko wskazuje na to, że największy problem sprawia karta CF, która podobno jest b. wrażliwa na wahania napięcia. Poczas pomiarów nie stałem z multumetrem w rękach i nie czekałem paru minut na reset. Być może bezpośrednio przed nim jest jakiś spadek.

Z tego co się konsultowałem telefonicznie, nie powinno być słychać pracy zasilacza. A słychać. Nie jest to jakiś super hałas, tylko zwykły odgłos pstrykania, ale jeśli słyszy to ktoś, kto katuje się dzień i noc pankrokiem, to znaczy że coś może być na rzeczy :)

Wypinałem wszystko co da się wypiąć (napędy, panel led) - Ami działa przez długie minuty bez zawieszki na ekranie kicka (zarówno 3.1 jak i 1.3). Odpalałem WB z dyskietki (przy odłączonym adapterze CF) - również bez żadnych zastrzeżeń.

Gdy podpinałem CF (nawet przy odpiętej stacji FDD) - kupa. I to na różnych adapterach i kartach.

Co do połączeń, ciągłości w tych miejscach itd, to były robione od zera dwa miesiące temu. Sam sprzęt był też naprawiany niecałe 2 tygodnie temu i tym samym, był sprawdzany. Skoro u kogoś wszystko jest ok, to sam nie wiem co może być grane...

Jest też inna możliwość. Podobno winę za ten stan rzeczy może ponosić jeden kondensator, który wg. patentu niejakiego Kippera można po prostu wylutować. Niestety, nie mogę dokopać się do informacji, który to dziad i czy da się go jakoś łatwo sprawdzić/wykluczyć.

Pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2015 06:18:54 przez Jedras
[#12] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #11

Ja stawiam na wylane kondensatory, a przede wszystkim kondensator 10uF od resetu.
To jego wyciek powoduje te resety.
[#13] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #11

Rzeczywiście żadnego pstrykania nie powinno być słychać.
[#14] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Kamikadze, post #13

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Wziąłem wszystko pod uwagę. Amiga poszła na serwis w celu sprawdzenia wszystkiego, przy okazji zostanie wymieniony także zasilacz.

Proszę o modlitwę w mojej (i Amigi) intencji Mikołaj
[wyróżniony] [#15] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Jedras, post #14

link

gdyby ktoś szukał tego kondensatora od resetu.
[#16] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@charliefrown, post #15

Odgrzeję temat. Mam problem z moją A600. Miałem podobne objawy - komputer po prostu sam się resetował z małymi przerwami, nawet zaraz po uruchomieniu. Rozebrałem żeby sprawdzić jak wyglądają kondensatory ale nie znalazłem nic niepokojącego. Po ponownym uruchomieniu nawet nie startuje. Świeci się ciągle CapsLock i Power. Bardzo ciepłe są również Procek i reszta zaznaczona na fotce:

Ledwo kupiłem i po dwóch dniach się popsuło ;/ Proszę o sugestie co mogę z tym zrobić. Wymiana kondziorów mogłaby pomóc?

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2015 23:10:44 przez Wiśnia87
[#17] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Wiśnia87, post #16

Dodam tylko jeszcze, że komputer podłączam do do zasilacza od mojej A500.
[#18] Re: Amiga 600 - problem z zasilaczem(?)/pożyczę zasilacz w Poznaniu

@Wiśnia87, post #16

Miałem ostatnio podobny przypadek z jedną z moich A1200. Startowała z czarnym ekranem, nic sie nie działo. okazało się, że wine miała jedna ścieżka w okolicach złącza klawiatury. Ile ja sie jej naszukałem :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem