kategoria: A500
[#1] Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1
Witam mam pytanie co do wczytywania gier 2 dyskowych. Sprawdziłem tylko dwie full contact i lotus 3. Mam podpięta stacje zewn df1 kiedy gra prosi o dyskietkę nr 2 amiga cały czas domaga się aby wrzucić grę do sracji df0. Czy jest to spowodowane tym, że gra jest nie "amidosowa"? tzn od razu zaczyna ładować sie pomijajać amidos. Kiedyś wczytywałem bodajże John Barnes Europen Football i kiedy gra prosiła o dyskietkę nr 2 wystarczyło kliknąć fire i włączała się druga stacja, a później gra. W chwili obecnej nie mam jak sprawdzić na innych grach (przynajmniej do środy, ale ciekawość skłoniła mnie do napisania tego postu). Testowałem na dwóch amigach z stacją oryg. amigowską i pc-towską jako główne. Testowałem też na a600 z gotekiem (też to był full contact) i też nie ruszyłya druga dyskietka z df1. Testowałem na dwóćh stacjach amiga 1010 i zwykła zewn. Dodam tylko, że xcopy i workbech widzą stacje, a kopiarka spokojnie pozwala mi na przegrywanie gier. Zauważyłem , że przy a500 z 1.3 kikiem nie słychac stacji df1 po włączeniu zasilania. Na a600 tykają obydwie. Nie jestem pewien, ale kilka lat temu miałem też stacje 1010 i nie wiem czy ona czasami nie tykała na a500 z 1.3 na przemian z oryg,, ale już nie pamiętam. Fakt był taki ze John Barnes się wczytywał z 2 stacji.
[#2] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@davero, post #1

Niektóre gry są tak napisane, że korzystają tylko z DF0. Kickstart 1.3 w ogóle nie umożliwia bootowania z zewnętrznej stacji, więc nie będzie ona "stukać" po włączeniu Amigi.
[#3] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@RomanWorkshop, post #2

Dobrze Roman prawi. To zależy jak gra jest "napisana". Sporo jest takich gier, które obsługują tylko DF0: . Z tego co kojarzę gry DOSowe obsługują zewnętrzne stacje dyskietek.

Pozdrawiam,

Azz
[#4] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@RomanWorkshop, post #2

aha czyli wszystko w porządku, wiem że bez bootselectora nie ruszy (a600 już ma taką opcję) Czyli to jest normalne, że nie mogę odpalić drugiej dyskietki ? w niektórych grach. Akurat testowałem na Lotusie 3 i Full Contact.
[#5] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@davero, post #4

Jak najbardziej normalne. Mnie np. wkurza to w Shadow of the Beast III, która najlepiej działa właśnie z dyskietek, bo na WHDLoad jest skopany dźwięk (muzyka ma za wolne tempo), chyba, że mam jakąś lipną wersję.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 23:32:13 przez Azzorek
[#6] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@davero, post #1

a tak z ciekawości, próbowałeś pod Amigą 600 (albo inną Ami z wyższym kickem niż 1.3) włożyć pierwszą dyskietkę do stacji df1, a drugą do df0? Może tak zadziała? :P
[#7] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@zmiennik, post #6

Nie ma szans. Niektóre gry "widzą" tylko DF0 i żadnej innej stacji.
[#8] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@zmiennik, post #6

Próbowałem pod a600 z gotekiem. Tak samo Full Contact nie dało się czytać z dyskietki. Trzeba było mieszać gotkiem na dysk 2. Po starcie amigi 600 dwie stacje tykają.
[#9] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@davero, post #1

To też łątwo poznać. Jeżeli jest "Insert Disk #X in DF0:" to wiadomo co i gdzie. Jeżeli jest "in any drive" to byle gdzie. Ze 20 lat temu sąsiad miał A500 z 2,5MB, selektorem romów i dodatkowym flopem, to pamiętam że chyba w Canon Fodder i Mortala (głowy nie dam) graliśmy z dwóch flopów i było miło. Jeżeli soft jest pisany "pod system" to powinien korzystać ze wszystkich podpiętych flopów, ale wiadomo jak to kiedyś było. Jak to dokładnie jest to już nie pamiętam, bo dyskietek z grami nie widziałem już z 10 lat. Teraz jest WHDLoad i okazje typu "dysk 8GB od scenowca", z taką masą "dobra" że życia nie starczy aby to przeglądnąć.
[#10] Re: Stacja zewnętrzna a czyta dysk 2 z df1

@Red_Bullet, post #9

Zgadza się whdload od scenowca używam z emulatorem winuae śmiga tak szybko i miło, że amiga się chowa :). Tutaj w 500 nie chodzi o wygodę:) Chodzi o klimat o żąglowanie dyskietkami (logiczne że gra się rzadko) i o dźwięk stacji 1010 coś pięknego :)

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2015 19:08:30 przez davero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem