[#1] A1200 i coś takiego
Mam A1200 z 6 megami ramu, klasyk, tak po prostu. Leży ale mogłaby pracować. Znalazłem takie coś: http://www.meraprojekt.com.pl/sklep/opis.php?id=698 (kartę pamięci 2gigową) moge mieć za jakieś 130 plnów. W ten sposób, nie zużywając zbytnio prądu mogę mieć "twardziela".
Tylko zastanawiam się, czy to będzie działać? Ktoś już to może ćwiczył? Mam system3.1 więc...

Jka myslicie? Próbować?
[#2] Re: A1200 i coś takiego

@johnyk, post #1

Ja używałem czegoś bardzo podobnego z A600, A1200 i CD32 (przez PROMODULE) i działa bez najmniejszych problemów.
[#3] Re: A1200 i coś takiego

@johnyk, post #1

Pamietaj o tym ze te karty maja okreslana twralosc tak zawne cykle zapisu. z teko co pamietam jakies 300k na wndowsie xp przy normalnym uzytkowaniu na karcie 20 giga bad sectory pojawiaja sie po okolo 2- -25 dniach uzytkowania systemu. ja mam cos takiego ale zapete jako serwer do neostardy z tym ,ze partycje sa zapezpieczone przed zapisem. (przy odczycie karta sie nie zuzywa) w przypadku Amigi jets nieco inaczej niz pc bo zapisu uzywa sie zdecydownie mniej niz w pc ale pamietaj ze taka karta nie pozyje CI tak dlugo jak hdd.

Benedykt

[#4] Re: A1200 i coś takiego

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Pierwsze słyszę i o kartach 20GB i o błędach po miesiącu intensywnego użytkowania. Karta 128MB (którą kupiłem już używaną) miałem w Amidze przez ca 2 lata i nic złego się nie wydarzyło. W tablecie PocketPC mam kartę 64 MB od ponad roku i też nie ma błędów. Zresztą gwarancja na kartę CF to z reguły 5 lat wzwyż (np. od niedawna GOODRAM), więc nawet gdyby coś się stało to producent wymieni ją na nową.
[#5] Re: A1200 i coś takiego

@HiMark, post #4

sorry mój błąd mialo byc 2 giga. z tego co rozumie to gadamy o kartach typu flsh. Czytalem o tym wjakies gazecie komputerowej po tym jak siadla moja karta. Tak jak CI napisalem te karty maja okreslona ilosc zapisow (tak zwanych cykli)po tym czasie zaczynaja siadac w twojej amidze taka karta moze pracowac nawet 50 lat pod wraunkiem ze cos nagrywac na niej bedziesz w boze cialo i w sylwestra. Producent Ci takiej karty nie wymieni poniewaz jest to zuzycie naturalne takie karty sa przystosowane do troche innej pracy niz jako twardy dysk w kompie(mam tu na mysli pc i win xp) PocketPC nie zapisuje tak czesto danych jak Xp ten to okolo 200 razy na minute dokonuje operacji na dysku!!!!!!!

Benedykt

[#6] Re: A1200 i coś takiego

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Jak Ci serwis udowodni że używałeś tą kartę jako dysk a nie w np. aparacie cyfrowym?
[#7] Re: A1200 i coś takiego

@Sylwester, post #6

który aparat robi 200 cykli zapisu na minute???? choc nie wiem jak bys sie staral nie dasz rady osiagnac nawet polowy takiej wartosci dlatego te karty w amigach pocket pc i aparatach zyja tak dlugo.

karta 12, giga za 100 zloty z chakiem?? za te cene nakupisz twradzieli o tej pojemnosci ktore starcza Ci na zdecydowanie dluuuuuuuuuuuuzej na allegro sa po 12-14 zlotych. Druza rzecz taki twardy syk w ami bedzie dzialal zdecydowanie szybciej niz taka pamiec te karty maja cholernie wolny czas dostepu no bo po co ma byc szybki skoro to jets ja zdjecia. Owszem sa szybsze ale i odpowiednio drozzzsze. A w ami odczujesz to zdecydwoanie bo jest duuuuuuuzo malych plikow ktore zdecydownie spowalniaja odczyt.

Benedykt

[#8] Re: A1200 i coś takiego

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jeśli firma daje 5 letnią gwarancję to tego się muszą trzymać chyba że jest zapis o nieużywaniu karty pamięci w komputerze jako dysk. Nawet gdyby mieli co do tego podejrzenia to i tak Ci tego nie udowodnią.
[#9] Re: A1200 i coś takiego

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

hmmm jezeli mial by tego uzywac nastandardowym kontrolerze ide z a1200 czy a600 to max co wyciagniesz to chyba 2,7 mb na sekunde (nie pamietam juz ile dokladnie ale cos w tych granicach)...
ja osobiscie bym w to zainwestowal, nie chcialo by mi sie teraz grzebac w amidze z jakims starym dyskiem pare giga ktory moze dzialac ch***wo, no i pamieci flash ciagle sie rozwijaja wiec ich bezawaryjnosc moze byc coraz lepsza.

[#10] Re: A1200 i coś takiego

@Sylwester, post #8

no wlasnie odpowiedzialem na Twoje pytanie. Bad bloxki czyli bledy na nosniku moga powstawac z kilku powodow:

1. tak zwany fabrick feler towar fabrycznie uszkodozny wymiana na nowy :)
2. Nosnik jets zlej jakosci i bady pojawiaja po sie po czasie ale zdecydowanie za szybko niz by powiny czyli przed wspomnianym okresem .

3 gdy zostanie przekroczona ilosc cykli zapisu tj wspomniane okolo 300k

Sprawdz dokladnie warunki gwarancji czesc firm zaznacza 2 lata lub np 300k cykli zapisu. Ilosc cykli mozna sprawdzic bezprobllemowo czesc kart (czytaj drogie modele) ma dodatkowy soft na cd ktory jest to wstanie sprawdzic. Tak czy siak producent karty udowodni ci to :)

to tak jak bys oddal do gwarancjo auto ktore ma 10 miesiecy i 700 tysiecy przejechanych kilometrow :)

tak jak juz moilem trzeba czytac warunki gwarancji bo jesli nic nie pisze o cyklach to wsiora w no uzywaj dowoli :)

co do transferu oki zgadzam sie ale pamietajcie o czasie dostepu ktory jest przerazliwie wolny na tych kartach!!! kopiowanie kasowanie duzej liczby malych plikow trwa dlllllluuuuuuuuugo.

Jak widac wszystko ma swoje wady i zalety zarowno hdd jak i Flash.

Benedykt

[#11] Re: A1200 i coś takiego

@jimiche, post #9

Witam.
Tu:
http://www.port80h.com.pl/amiga600/amiga600_compactflash.htm
jest zastosowana taka przejsciowka.
Co do trwalosci karty: Amiga to nie pecet i nie ma pliku podmiany, ktory jest na okraglo zapisywany na dysk twardy.
Sam tez bede karte CF montowal w jednej z moich Amig wlasnie jako twardy dysk.
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 14.07.06 20:51

Ostatnia modyfikacja: 14.07.06 20:51
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem