[#1] A1200+Zorro
Chcę zasięgnąć fachowej rady. Zamierzam jedną moją Amigę 1200 w obudowie Elboxu rozbudować o sloty Zorro i o kartę graficzną. Grafikę upatrzyłem na Efunzinie (CyberVision 64/3D).

Pytanie pierwsze:
Które sloty Zorro wybrać, żeby chodziło to fajnie i nieupierdliwie - Zorro III A1200, czy Zorro IV A1200?

Pytanie drugie:
Jak dokupię Fast ATA 1200, czy będzie wielki problem z umieszczeniem tego kontrolera pod płytą Zorro, czy lepiej kupić sobie Fast ATA 4000 i umieścić ją w slocie Zorro III?

Może trochę naiwne pytania, ale mam w moim budżecie sześć stówek na tę rozbudowę i chcę ją zaplanować dokładnie bez żadnych zgrzytów w postaci dodatkowych i nieoczekiwanych kosztów.
[#2] Re: A1200+Zorro

@Werner, post #1

Tu sie nie ma co zastanawiac mediator + voodo3 o zoorroi kartach na niej zapomnij chyba ze kupisz za 10 zloty zorro i karte :D. Predkosc jest nie porownywalna a cena medka + grafy podobno do zorro + CyberVision

BENEDYKT

Ostatnia modyfikacja: 08.07.06 18:23
[#3] Re: A1200+Zorro

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Zupelnie sie zgadzam z przedmowca ale jednak jesli bedziesz chcial uzywac emulatorow maca to wystapia problemy.Jednak mialem w swojej ami i takie ustrojstwo zorro+karta ateraz mam medka i voodo i jest duzo szybciej.Czasem zgrzyty ze zgodnoscia ale do tego co urzywam Ami to zupelnie nie przeszkadza.
[#4] Re: A1200+Zorro

@Werner, post #1

hej, temat był już manglowany, poszukaj na forum.

Moim zdaniem sie nie opłaca - lepiej wybrac medka i voodoo tym bardziej, ze jeli teraz chcesz rozbudowywac moze zapragniesz w niedalekiej przyszlosci zrobic to jeszcze raz a wtedy moziwosci medka wyjda na jaw (katry muzyczne, telewizyjne, sieciowe, usb) na zorro czesc tych zeczy nawet nie uswiadczysz a pozostala czesc bedzie baaardzo droga.
Odpowiadajac jednak na twoje pytania to tak:

1) z3 jest z3 w a 1k2 tylko z karta turbo z duzej amigi (droga rzecz); z4 to medek, a raczej jego prekursor; transfery z2 sa o wielenizsze od z3

2) nie powninno byc problemu z fastata a rozszerzeniem zorro (nie mialem zorro), z medkiem na pewno nie koliduje(mam)

3) wroc do akapitu drugiego

[#5] Re: A1200+Zorro

@Werner, post #1

Zorro saks

[#6] Re: A1200+Zorro

@Werner, post #1

ZorroIII dla A1200, aby było aktywne, wymaga karty procesorowej od A3000/4000. A to wymaga sporego budżetu i ma średni sens w dzisiejszych czasach.
[#7] Re: A1200+Zorro

@Daclaw, post #6

Wniosek z tego taki ze Zorro saks :D

Ostatnia modyfikacja: 25.07.06 12:04
[#8] Re: A1200+Zorro

@Fazior, post #7

No bez przesady. Ja mam A4000 i jestem zadowolony z ZorroIII. Oczywiście do mojej A4000 wsadziłem jeszcze Mediatora PCI. Teraz w Zorro mam wsadzoną: Toccatę, VLabMotion, eFlashera, a w PCI: Voodoo3 3000, Spidera, kartę TV.
Tak więc Zorro nie takie saks. Po prostu jeśli ktoś chce poużywać Zorro, to polecam duże Amigi, a nie ładowanie do A1200 Zorro.
[#9] Re: A1200+Zorro

@kmilota, post #8

Heh, glupio wygladalo by zdanie :" moim skromnym zdaniem, wsadzanie plyty rozszerzeń ZorroII/III (warunkiem do używania w trybie III jest posiadanie turbo do dużej ami), bądz IV do A1200 w stosunku do Mediatora/Grexa PCI cenowo jak i wydajnościowo jest saks", wiec napisałem ogólnie że Zorro jest saks, albowiem czlowiek pisze że chce kupic płytę ze slotami Zorro z czego wnoszę ze ich nie posiada, czyli chce o w/w sloty rozbudować "małą" amigę a to jest saks po stokroć:D.

I nawet wnosić nie musze bo napisał ze to do A1200;)

Ostatnia modyfikacja: 25.07.06 14:06
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem