kategoria: A1200
[#1] Ponad 2 mb chip na AGA?
Natknąłem się na jednej aukcji na zdjęcie:

Zdjęcie pochodzi z aukcji Cd32 z promodule
Zaciekawiło mnie ponad 2 mb wolnego chip w przypadku odpalonego workbencha. Zawsze miałem poniżej tej wartości na mojej 1200. Tylko kiedy miałem uruchomioną kartę graficzną wtedy chip pozostawał ponad 2mb. Zwykle na emu kiedy ustawiłem kartę graficzną również było ponad 2mb, na "aga only" plus fast z wgranym workbenchem, zawsze zostawało dużo poniżej 2mb chip.
Chyba że zawsze robiłem coś źle? Wytłumaczy mi ktoś?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 20:09:15 przez Koyot1222
[#2] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Koyot1222, post #1

Tam pokazuje bajty a nie megabajty.

1mb = 1024 kilobajtów (kb)
1024 kilobajtów (kb) = 1 048 576 Bajtów

2,023,176 bajtów = 1.929 450 988 8 Megabajtów [MB]

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 20:40:15 przez Art

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 20:45:04 przez Art
[#3] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Koyot1222, post #1

U mnie na WB 3.1 przy 2MB chip i 24MB fast z AGA też jest trochę ponad 2mln bajtów wolnych. https://www.youtube.com/watch?v=tALPsNAL958
Sprawdź na gołym WB 3.1.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 20:39:15 przez Fenio
[#4] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Art, post #2

To chyba normalny wynik. Na A1200 z 2MB chip, 8MB fast, po uruchomieniu WB3.1 z dyskietki zostaje 2014624 bajty chip i 8160168 bajtów fast.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 20:44:33 przez SuperBuster11
[#5] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Art, post #2

Tam są dwa przecinki więc jest w Bajtach podane a nie w KB.
Po za tym podajesz wartości w bitach = b, bajty = B, KB, MB, TB.
To tak w kwestii poprawiania się. :)
[#6] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Kamikadze, post #5

kB, nie KB. siedzi, pije i chrupki
[#7] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@snajper, post #6

KB i kB to prawidłowy zapis kilobajta. Kilobit to kb.
[#8] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@snajper, post #6

[#9] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Kamikadze, post #5

Ale się porobiło ! Teraz bedziemy debatować całą noc hehe szeroki uśmiech
[#10] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Kamikadze, post #8

ooooooo...!

[#11] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Fenio, post #7

A po francusku kilobajt to ko, megabajt to Mo
[#12] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Art, post #9

Wbrew pozorom to ważne. :D
Swego czasu producenci twardych dysków dla wprowadzenia w błąd podawali pojemność dysków w kB a nie w KB. Wtedy przestrzeń była oznaczona większą wartością niż w przypadku KB.
Gdzie kB to 1000B od kilo dziesiętne.
A KB to 1024B od kilo dwójkowe.
Od tamtej pory uściśliło się w kwestii podawania pojemności pamięci.
[#13] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Koyot1222, post #1

Dobrze pokazuje, nie masz powyżej 2MB CHIPu.
Dużo zależy od tego, jakie dodatki i cuda są w systemie zainstalowane, a dalej idąc to i w której pamięci obrazki mają być lokowane...

Mam tak samo na A4K i A3K :)
[#14] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Kamikadze, post #12

Tak naprawdę to dalej producenci dysków to stosują i nazywają dyski np. 250 czy 500gb lub 1tb a w rzeczywistości takiej 250gb masz 232gb z hakiem.
[#15] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@jogg, post #14

Tak zgadza się bo tylko przedrostek KB zawiera 1024B
Przedrostki MB,GB,TB to są dziesiętne przedrostki.
Dla tego wprowadzono jednostki IEC dla wartości dwójkowych:
KiB, MiB, GiB, TiB ...
[#16] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@jogg, post #14

Ja się w ogóle dziwię, że nie podają pojemności w bitach, tak jak to mam z transferem internetowym.
[#17] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@jogg, post #14

No masz mniej, bo FAT i cała reszta też swoje zajmuje
[#18] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Tom Rain, post #17

to swoją drogą, choć nie pamiętam czy czasem dysk nie sformatowany i nie podzielony na partycje dalej taki 250 ma 232 lub może troszkę więcej...
[#19] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Tom Rain, post #17

FAT tu nie ma nic do rzeczy, coś tam zajmuje, ale niższą pojemność dysku widać w każdym programie partycjonującym, poza tym partycja może nie mieć w ogóle systemu plików jak np. SWAP w Linuksie. Producenci zwodzili od zawsze swoich klientów, np dyskietkami 1,44MiB (gdzie naprawdę jest to 1,38MiB), 2,88MiB no i np. płytami DVD, na opakowaniu 4.7GB, a do nagrania tylko 4,38GiB.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 21:43:10 przez sanjyuubi
[#20] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@jogg, post #18

Tak, ma 238.4
[#21] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Koyot1222, post #1

Co masz powgrywane w tym swoim workbenchu? Taki goły zainstalowany z dyskietek WB powinien mieć właśnie powyżej 2.000.000 jak jest fast w systemie.
[#22] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Koyot1222, post #1

Ponad 2MB chip to tylko w UAE można ustawić. Żadna Amiga nie miała więcej niż te 2MB i zdaje się że był nawet temat na forum "czy się da". Stanęło na tym że dać to może i się da wsadzić więcej, ale zmusić system żeby zobaczył dodatkową pamięć to raz że rzeźba, a dwa niekompatybilna z niczym. Pełne 2MB chip to chyba tylko na RTG da się uzyskać (a i tego nie jestem pewien, bo nie miałem nigdy karty).
[#23] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Red_Bullet, post #22

Pełne 2MB chip to chyba tylko na RTG da się uzyskać (a i tego nie jestem pewien, bo nie miałem nigdy karty).

Da się na RTG.
[#24] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Red_Bullet, post #22

Jak masz RTG, to pamięć CHIP już nie jest używana do wyświetlania grafiki, wtedy masz dostępny prawie całe 2MB dla siebie.
[#25] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Tom Rain, post #13

Dzięki za odpowiedzi. Sporo tego. Ale chodziło mi właśnie o tę wartość która jest podana na zdjęciu, u mnie jak bym nie degradował pamięci zawsze po wgraniu workbencha było coś poniżej 2 023 176, zazwyczaj po wgraniu kolorowego worka ok 1 600 000.
Teraz na czystym magellanie 1,6 lub 1,7, ale zanim wgrywam workbench i tak nie miałem nigdy 2,023 na AGA.
Na mojej 1200 pamięci czip było i pokazywało 2,023 tylko jak miałem kartę graficzną włożoną i na niej wyświetlany obraz. Stąd moje pytanie.
[#26] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@sanjyuubi, post #24

Owszem, z screena wygląda jakby zrzut był z komputera z kartą graficzną a to jest tylko cd32 z promodulcem.
[#27] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Koyot1222, post #26

Cóż, nie znam się, ale się wypowiem :)
Może jest jakiś hak na wb który konwertuje pamięć fast na chip? Coś jak fakemem, tylko działający w drugą stronę. Kiedyś korzystałem z fakemem'a na A1200 żeby odpalić niektóre gry z A500, odpalało się ten programik, resetowało amigę i aż do odcięcia zasilania amiga widziała część pamięci chip jako fast.
[#28] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Koyot1222, post #25

Jesli uruchomisz Amigę w okrojonym s-s i w 4 kolorach to bedziesz mial tyle chip ile na zdjęciu.
Sprawdz.
[#29] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@Norbert, post #28

Powiedziałbym nawet z pełnym s-s. 4 kolorowy WB zajmuje 40 kB zaś 2 MB chip to 2090128 B, sporo nadwyżki. Jedyny zgrzyt to ze zdjęcia to Gauge z boku, a więc system lepszy od 3.1.
[#30] Re: Ponad 2 mb chip na AGA?

@cholok, post #29

To może być 3.9?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem