kategoria: Sprzęt
[#1] Dzwiek w gotek-u
Jak w temacie, brakuje mi dzwieku w goteku, jakos tak dziwnie jak nic nie cyka, moze ktos wie jak dorobic ?
[#2] Re: Dzwiek w gotek-u

@QUAD, post #1

Zagladnij na forum eab
Autor HxC dla GoteKa nie poleca jednak takiej modyfikacji
[#3] Re: Dzwiek w gotek-u

@QUAD, post #1

Trzeba było kupić HxC to miałbyś cykanie.
[#4] Re: Dzwiek w gotek-u

@QUAD, post #1

Ja na odwrót - zawsze w Amidze używałem programu, który powodował, że stacja nie cykała, bo mnie to cykanie do szału doprowadzało. A w tym przypadku Gotek sprawę rozwiązał. Postaw sobie lub powieś obok jakiś głośny zegar i to Ci sprawę rozwiąże definitywnie. Może to być nawet minutnik do jajek - mechaniczny - one cykają dość głośno.
[#5] Re: Dzwiek w gotek-u

@QUAD, post #1

Też kiedyś z tym zapytaniem pisałem.
Potrzeba tranzystor BC547 rezystor 1kohm i buzzer na 5v pasywny(bez generatora).
Ale nie biorę odpowiedzialności za wszelkie uszkodzenia itp.
Schemat mogę wysłać na pw.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2015 19:27:23 przez Bartek2075
[#6] Re: Dzwiek w gotek-u

@gilban, post #4

Jak zamontujesz dyskietkę to ci ten zegar czy minutnik przestaje cykać?
Powiedz jak to zrobiłeś. Przykrywasz go poduszką?
[#7] Re: Dzwiek w gotek-u

@gilban, post #4

Ja na odwrót - zawsze w Amidze używałem programu, który powodował, że stacja nie cykała

Tego patcha też zastosowałem w kickstarcie. Ale sam dźwięk podczas odczytu/zapisu dobra sprawa.
[#8] Re: Dzwiek w gotek-u

@QkiZ, post #7

właśnie o to mi chodziło o dźwięk odczytu/zapisu, a nie o cykanie :P
[#9] Re: Dzwiek w gotek-u

@Norbert, post #2

...a żeby nie tworzyć kolejnego tematu: co bardziej polecacie - GoTek, czy HxC?
Czy może też wychodzi na to samo?
[#10] Re: Dzwiek w gotek-u

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #9

HxC jest już od dłuższego czasu, a Gotekiem zaczął Jeff się bawić od niedawna, w większości przypadków to jednak może nie robić żadnej różnicy.
[#11] Re: Dzwiek w gotek-u

@sanjyuubi, post #10

Aha, wielkie dzięki.
[#12] Re: Dzwiek w gotek-u

@sanjyuubi, post #10

Różnica jest. HxC ma wyświetlacz na starcie i to jest duża zaleta. Po za tym widzę na naszym forum gotek ma jakieś problemy z ADFami.
I dla mnie osobiście Gotek jest gorszy z dwóch względów: brak wyświetlacza i brak możliwości odczytu rozszerzonych ADFów (takich z zabezpieczeniami, z informacjami o prędkości zapisu danej ścieżki). Przez co odpada uruchamianie IPFów.
[#13] Re: Dzwiek w gotek-u

@QkiZ, post #12

Kolejny minus: Gotek nie obsługuje emulacji dwóch stacji.
[#14] Re: Dzwiek w gotek-u

@BULI, post #13

Fakt. Minusem HxC choć dla mnie nieznacznym wynikającym z konstrukcji (ale dającym możliwość odczytu rozszerzonych obrazów) jest konieczność konwertowania obrazów do HFE.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2015 10:23:00 przez QkiZ
[#15] Re: Dzwiek w gotek-u

@BULI, post #13

HxC rev F ma też bardzo wysokiej jakości obudowę z metalu, a nie z plastiku jak Gotek... Co ma znaczenie czysto estetyczne np. podczas instalacji w zewnętrznej obudowie stacji dysków, lub w dużych Amigach w zatoce 3,5".

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2015 10:25:11 przez strim_
[#16] Re: Dzwiek w gotek-u

@QUAD, post #1

Pozwoliłem sobie trochę odkopać, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi :)
Czy ktoś próbował takiego oto o schematu do zrobienia "pykania" w Goteku?

[#17] Re: Dzwiek w gotek-u

@QkiZ, post #14

jest konieczność konwertowania obrazów do HFE

Jakim programem się to robi?
[#18] Re: Dzwiek w gotek-u

@barbaramazurek, post #17

Np tym programikiem ze strony producenta hxc. Konwersja nie jest potrzebna przy goteku, który od razu czyta ADF - chyba, że w specyficznych przypadkach typu dyskietki SAVE o czym pisał pong777 w innym wątku.
[#19] Re: Dzwiek w gotek-u

@jimmy, post #18

Dzięki za pomoc wprawdzie HXC nie mam ale swoją wiedzę poszerzyłam jak nabędę to będzie jak znalazł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem