[#1] Przełącznik monitorów
Witam!

Mam zamiar kupić przełącznik do monitorów. Będę go używał do przełączania sygnałów między kartą VGA a układami aga. Mam dylemat. Jaki wybrać. Czy ręczny, np.:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15793475

Czy automatyczny, np.:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15566779

Wiem, że po zamontowaniu przełącznika obraz traci na jakości. Czy jest, to bardzo widoczne? Jaki przełącznik radzilibyście mi zakupić?

Pozdrowienia
Robert Jackowski
[#2] Re: Przełącznik monitorów

@Robert, post #1

Robert napisał(a):

> Wiem, że po zamontowaniu przełącznika obraz traci na jakości.
> Czy jest, to bardzo widoczne?

Obraz bardzo traci na jakości.

[#3] Re: Przełącznik monitorów

@grxmrx, post #2

To zależy jeszcze jaki obraz i jaki przełącznik. Przełączniki z reguły w miarę dobrze działają do 800x600. Wyżej jest już słabo. Niektóre elektroniczne takie za 200 zł i więcej radzą obie jeszcze całkiem dobrze przy 1024x768 o ile odchylanie nie jest duże.
[#4] Re: Przełącznik monitorów

@Robert, post #1

Do czasu gdy kupilem monitor z dwoma wejsciami mialem taki zwykly blaszany przelacznik jak ten ktory okresliles jako "reczny". Dzialal fajnie ale strata jakosci byla bardzo duza. Nie zdawalem sobie z tego sprawy, bo od razu jak kupilem to tak podlaczylem. Jednak po jakims czasie podlaczylem bezposrenio BVision do monitora i malo z krzesla nie spadlem:). Bylo znacznie lepiej. Ciekawy jestem jak dziala ten drugi. Z zewnatrz wyglada lepiej. Ja wtedy to ogolnie obraz mialem kiepski, bo po pierwsze BVision sie nie popisuje jakoscia obrazku, po drugie ten przelacznik, po trzecie monitor byl slaby (NEC MultiSync 3D) no i po czwarte kable to mialem natansze jakie sobie mozna wyobrazic. Nie byly lepsze od kawalkow sznurka;). Dlatego jak kupowalem potem monitor 17 cali to szukalem takiego, ktory ma dwa wejscia i wlasny wewnetrzny przelacznik. Dzisiaj mam 2 takie monitory. Do jednego podlaczona jest AGA i BVision Amigi, a do drugiego pegasos i pecet. Pamietam jak kupowalem monitor do peceta to tez uparlem sie na taki z dwoma wejsciami. Znajomy sie wtedy smial - po co ci to? To nie Amiga przeciez:). Ale jak widac przydalo sie i to bardzo.
[#5] Re: Przełącznik monitorów

@MDW, post #4

MDW napisał(a):

> Do czasu gdy kupilem monitor z dwoma wejsciami mialem taki
> zwykly blaszany przelacznik jak ten ktory okresliles jako
[...]

Z Waszych listów oraz z tego czego w międzyczasie doczytałem się w sieci wynika, że przełączniki, a szczególnie ręczne nie są dobrym rozwiązaniem. Za przyzwoity przełącznik elektroniczny z dobrymi kablami wydam pewnie ok. 200PLN.

Najbardziej interesuje mnie monitor z dwoma wejściami. Widziałem na Allegro Sony G200 17'' za ok. 500PLN. A Ty jakie modele posiadasz? Sygnał trzeba przełączać ręcznie czy monitor automatycznie wybiera podawany sygnał z wyjścia karty graficznej? Jakość obrazu przy wykorzystaniu monitora z dwoma wejściami jest normalna czy też ulega niewielkiemu pogorszeniu?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#6] Re: Przełącznik monitorów

@Robert, post #5

Hej.

Polecam Ci monitory firmy EIZO, sam uzywam FlexScana F56.
Posiada on jedno wejscie D-SUB15, drugie 5 x BNC. przelacznik do przelaczania wejsc na panelu przednim (wygoda).
Aha, ten moj monitor posiada jeszcze "guziczek" do auto-pozycjonowania obrazu na monitorze: tzn. nie trzeba w OSD recznie dopasowywac w przypadku przesunietego obrazu - jeden klik i juz.
U mnie przez zlacze D-Sub leci obraz z Voodoo, przez "bencki" obraz z scandoublera. Nie musze dodawac ze obraz jak zyleta....

Pozdrowko
kg
[#7] Re: Przełącznik monitorów

@kgalazka, post #6

kgalazka napisał(a):

> Hej.
>
> Polecam Ci monitory firmy EIZO, sam uzywam FlexScana F56.
> Posiada on jedno wejscie D-SUB15, drugie 5 x BNC. przelacznik
[...]
> U mnie przez zlacze D-Sub leci obraz z Voodoo, przez "bencki"
> obraz z scandoublera. Nie musze dodawac ze obraz jak zyleta....
>
> Pozdrowko

Witam!

Dzięki za info! FlexScany F56 są też na Allegro, tańsze jeszcze od Sony G200. Nie bardzo orientuję się co to są "bencki" (5 x BNC). Tajemniczo to brzmi. Nie jest to zwykłe złącze RGB? Potrzebny jest jakiś specialny kabelek tudzież przejściówka? Czy wystarczy kabel RGB<->VGA?

Pozdrawiam serdecznie
RJ
[#8] Re: Przełącznik monitorów

@MDW, post #4

MDW napisał(a):

> Do czasu gdy kupilem monitor z dwoma wejsciami mialem taki

Jeszcze jedno pytanie. Czy monitory LCD posiadają 2 wejścia umożliwiające podłączenie agi oraz karty Gfx? Może ktoś z Was używa monitora LCD z dwoma wejściami z Amigą? Chciałem się zorientować. Z góry dziękuję.

Robert Jackowski
[#9] Re: Przełącznik monitorów

@Robert, post #7

Potrzebujesz kabla BNC - z jednej strony vga, z drugiej 5 x bnc(to jest w monitoprze..wyglada, jakl wtyk antenowy..na allegro ostatnio widzialem kable BNC za chyba 30zl.pozdro.
[#10] Re: Przełącznik monitorów

@MDW, post #4

Hej.

Pytanko. Czy mozliwe jest podlaczenie do takiego monitora AGI i Voodoo w taki sposob, ze jak chcialoby sie obejzec jakies Demo lub przyciac w jakas klasyczna gierke jak np. SuperFrog obraz byl przelaczany i widoczny na monitorze.
[#11] Re: Przełącznik monitorów

@Ed, post #10

Tak, mozliwe. Pod warunkiem ze masz podpiety scandoubler do AGI
[#12] Re: Przełącznik monitorów

@Norbert, post #11

Lub masz kartë TV, wtedy jeden monitor wystarczy a i jakoôc obrazu z AGAty jest niezîa.
[#13] Re: Przełącznik monitorów

@Robert, post #8

Mój ma dwa wejscia, ale jedno jest cyfrowe... Używam więc przełącznika elektronicznego przy rozdzielczości 1280x1024 i nie narzekam. W sumie obraz z agi rzadko jest mi potrzebny, no i po przejściu przez scandoubler po prostu kiepski...
[#14] Re: Przełącznik monitorów

@Robert, post #1

Ja uzywam przełącznika recznego kupionego gdzies za 50 zl.
obraz da sie w tym poprawic po zmianie wewnetrznych kabelkow na bardziej ekranowane. Przynajmniej u mnie nie ma juz efektu Cienia.
Pozdrawiam
Grzes
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem