kategoria: A500
[#1] A590 i dyski XT IDE
Witam

Mam problem z A590 (firmware v4.6, kontroler WD33C93A). Chciałem wymienić oryginalny dysk WD 20MB XT/IDE na Seagate ST351A/X, niestety po podłączeniu dysku Amiga nie wstaje - siwy ekran. Oczywiście dysk ustawiony zworkami w tryb XT. Próbowałem też z WDC 30MB - efekt podobny.

Czy komuś z Was udało się uruchomić A590 z innym niż oryginalny dyskiem XT/IDE?

Czy flash`owanie firmware może coś pomóc? Czy flash`ować firmware`m 6.6 (zgodnie z opisem dedykowany do wersji A kontrolera) czy 7.0? Na razie nie mogę zaflashować firmware`u ponieważ czekam na zwrot programatora.

Czy ktoś z Was ma manuala do A590 (UWAGA! Nie chodzi mi o dostępny w sieci Service Manual, tylko zwykły User Manual!) w wersji elektronicznej?
[#2] Re: A590 i dyski XT IDE

@RaNGuN, post #1

[#3] Re: A590 i dyski XT IDE

@RaNGuN, post #1

Czy komuś z Was udało się uruchomić A590 z innym niż oryginalny dyskiem XT/IDE?

Tak i to z dyskiem SCSI 40MB - 3.2GB, ale po co się męczyć ze starymi, głośnymi, ciężkimi oraz prądożernymi dyskami jak można wykorzystać np. to link nie kosztuje aż tak dużo a jest przydatne i użyteczne.
[#4] Re: A590 i dyski XT IDE

@RaNGuN, post #1

Users Guide, nie ma takiego "czegoś" jak User Manual jest Service Manual.

Tu jest User's.

Tu możesz sobie kupić jak byś chciał do kolekcji, /ebay/
[#5] Re: A590 i dyski XT IDE

@amizet, post #4

Dzięki za User`s Guide`a, dokładnie tego szukałem!

Po co się męczyć ze starymi, prądożernymi, głośnymi, małymi, awaryjnymi i wolnymi starymi dyskami? By poczuć klimat epoki!szeroki uśmiech A590 chciałbym mieć w konfiguracji w miarę z tamtych czasów (przełom 80/90). Urządzeniem o wiele bardziej ergonomicznym niż A590 jest np. ACA500, ale ciężko powiedzieć by było z epoki... Oczywiście to kwestia gustu.

Aktualnie używam A590 z dyskiem SCSI 3.2GB, choć ze względu na stary firmware nie mogę go wykorzystać w całości. Podpiąłem też testowo Barracudę 18GB i A590 również ten dysk wykryło i moża było go używać (przestrzeń ok. 1GB).

Seagate`a ST351A/X ustawiłem według linka podesłanego przez Norberta. Niestety nie mam XT`ka i nie mogę sprawdzić czy dysk działa w trybie XT, natomiast w PC`cie w trybie AT działa prawidłowo, również po próbach z A590, więc zakładam, że jest w pełni sprawny Próbowałem również z ustawieniem 20MB i 30MB oraz różne ustawienia BUS RESET (choć ze schematu A590 jasno wynika, że ma BUS RESET LOW).

Chyba nie do końca precyzyjnie zadałem pytanie - nie chodzi mi o podpinanie do A590 ogólnie innych dysków niż sprzedawane w komplecie, dyski SCSI mi działają bez problemu, chodzi mi o to czy udało się Wam uruchomić A590 z dyskiem IDE/XT innym niż oryginalny WD20MB.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2015 09:02:14 przez RaNGuN
[#6] Re: A590 i dyski XT IDE

@RaNGuN, post #5

Jakby co to upgrade ROM`u do wersji 6.6 nie pomógł :-/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem