kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200
Witam
Temat może banalny, ale jestem początkującym amigowcem. (Co prawda miałem 500 jakieś 20 lat remu). Jak podłączyć A1200 do telewizora? lub monitora LCD. Mam w swoich zasobach oryginalny kabel z czinczami oraz kabel euro - czincze - 4 szt.
[#2] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #1

jak masz kabel, ktory z jednej strony ma "euro" a z drugiej pasuje do amigi to nie wiem w czym problem? Po tym zabiegu po prostu przelacz w swoim TV na odpowiedni AV pilotem.
P.S. czincze podłączasz do Amigi, a nie do TV :)
takim kablem jak w tej aukcji

aha i zaden modulator ci nie potrzebny jak to bylo w przypadku A500. OK

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2015 22:20:08 przez zmiennik
[#3] Re: Amiga 1200

@zmiennik, post #2

takiego kabla nie posiadam. Mam albo euro z czterema czinczami albo kabel ze starej amigi cztery czincze.
[#4] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #1

Musiałbyś najpierw opisać jakie gniazda masz w telewizorach/monitorach.To wtedy koledzy poratowaliby konkretnymi radami.Ja mam własnoręcznie polutowaną przejściówkę pomiędzy Amigą (rgb) a monitorem Samsung SyncMaster 940MG(euro złącze).

Tak to mniej więcej wygląda

Możesz też podłączyć zwykłym kablem antenowym lub kablem composite,Ale jak mówię.Wszystko zależy od tego jakie masz gniazda w telewizorach/monitorach.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2015 22:31:23 przez Stoopi
[#5] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #3

to musisz kupić sobie kabel o którym pisałem i dałem linka. Bez tego nie podłączysz tymi kablami, które posiadasz. Co do podłączenia Amigi do monitora LCD to jeszcze trudniejsza sprawa. Po pierwsze tylko 1% takich monitorów obsłuży obraz ze starej Amigi, chyba, że zakupisz scan doubler, który kosztuje pare ładnych stówek. Po drugie potrzebne są odpowiednie kable.
Więc radziłbym kupić kabel o którym pisałem wcześniej, tylko dobry jakościowo, niekoniecznie z tej aukcji którą wkleiłem. Ona służyła tylko informacyjnie i nie biorę odpowiedzialności za jego jakość, cenę...

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2015 22:50:57 przez zmiennik
[#6] Re: Amiga 1200

@zmiennik, post #5

znalazłem kabel do podłączenia z monitorem LCD, ale pewnie tak jak pisałeś większość monitorów tego nie obsłuży. http://allegro.pl/kabel-do-monitora-i5423049653.html
Najlepiej będzie trzeba kiedyś zainwestować w stary monitor commodore :)
[#7] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #6

Kup se Pan coś takiego:

link

i po problemie OK
[#8] Re: Amiga 1200

@BomberMAX, post #7

dziękuję za pomoc, kabel już kupiłem.
Jeszcze jedno pytanie, gdy podłączę moja 1200 przez kabel euro z monitorem, który ma wbudowany tuner tv, wszystko będzie wyświetlane poprawnie. Monitor, który chcę kupić:
Samsung SyncMaster 933HD

Pozdrawiam
[#9] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #8

Widzę tam piękne wejście euro, wiec jak najbardziej się nada.
[#10] Re: Amiga 1200

@Stoopi, post #9

To, że posiada euro nie oznacza, że będzie działać z Amigą.
[#11] Re: Amiga 1200

@_Skiba, post #10

Najprościej jest podłączenie Amigi RGB pod SCART-HDMI Converter (40€), istnieje masa takich cudów.

Kabel RGB SCART
Converter SCART-HDMI
Kabel HDMI
Monitor z HDMI lub DVI z Adapterem HDMI

Jakość obrazu jest wspaniała, porównana do IndiAGA MK2cr.

http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=101938&d=1425324283

OK

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2015 18:26:05 przez micromars
[#12] Re: Amiga 1200

@micromars, post #11

obraz super, ale trzeba trochę zainwestować Converter SCART-HDMI.
[#13] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #12

pytanie z innej beczki. Do Amigi 1200 pasuje stacja z 500 i czy tak samo się ją podłącza?
[#14] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #13

Jeżeli pod RGB podłączone, to na jedno wychodzi.
Jedyną odmianą zostaje rozdzielczość kolorów, 256 A1200 i 16 ECS A500 z 8373R4PD lub 8 A500 z 8362 Denise w Workbench.

Fotka jest z A600 ECS, na A500 ECS jest Grafika identyczna

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2015 21:57:18 przez micromars
[#15] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #13

zależy od wersji a1200 czy wyprodukował ją escom czy commodore. Jeśli commodore to będzie pasować, ale pewnie nie będziesz miał jednego z formatów dyskietek 880/1760 bo stacja z 500 (oryginalna) nie ma czujnika do wykrywania dyskietki HD/DD i pewnie będzie chodzić tylko na jednym formacie dyskietki.
[#16] Re: Amiga 1200

@jogg, post #15

na znaczku z lewej strony jest napis Commodore A1200, więc raczej commodore. Na razie nie mam jej jak sprawdzić, bo brakuje mi okablowania, ale u człowieka, u której ją kupiłem wyświetlał się normalnie ekran startowy. Czy to oznacza, że jest całkiem sprawna, czy może mieć jakąś wadę ukrytą?
[#17] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #16

Wybieliłem już obudowę wyszło super, wyczyściłem klawiaturę i płytę główną. Klawisze są po pierwszym wybieleniu, ale trzeba powtórzyć zabieg, bo jeszcze są żółtawe plamki. Nie wybielałem jeszcze klawiszy funkcyjnych i ogólnie tych, które są w kolorze szarym. Gdy próbowałem to zrobić w swojej starej 500 to pojawiły się jasne plamy i nie wyglądało to za ciekawie. Czy ktoś ma patent na odnowienie właśnie tych klawiszy?
[#18] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #17

Czekam na przesyłkę z Amigą600 i będzie malowana (takie mam plany) na czarno z kremowymi dodatkami plus naklejki na klawisze w kolorze białym. :P Jeśli za mocno wybielisz to (tak słyszałem) zażółcenie może ci wrócić.Ja wybielałem klawisze i ogólnie obudowę tym specyfikiem około 3 razy po dwie godziny.Do nałożenia kremu użyłem spryskiwacza zakupionego w sklepie chemicznym.U kolegi na razie nie widać powrotu żółci.Fakt,minęło dopiero 3 miesiące i trzyma ją pod plastikową ciemną osłonką.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2015 09:32:47 przez Stoopi

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2015 09:36:20 przez Stoopi
[#19] Re: Amiga 1200

@inhibitor, post #17

Z szarymi klawiszami nie można przesadzić. Najlepiej wybielić raz a porządnie, bo potem powstają bielsze plamy nie do usunięcia.
[#20] Re: Amiga 1200 Pomocy

@QkiZ, post #19

Moja 1200 nie wyświetla obrazu. Widać mignięcie po włączeniu, stację wykrywa, ale nic poza tym.
[#21] Re: Amiga 1200 Pomocy

@inhibitor, post #20

Czy brak obrazu na trzech dostępnych w A1200 sygnałach wizyjnych? RGB, composite video, antenowy ?
[#22] Re: Amiga 1200 Pomocy

@Norbert, post #21

tak
[#23] Re: Amiga 1200 Pomocy

@inhibitor, post #22

może problem leży po stronie stacji dyskietek?
[#24] Re: Amiga 1200 Pomocy

@inhibitor, post #23

kiedy Amiga może się tak zachowywać?
[#25] Re: Amiga 1200 Pomocy

@inhibitor, post #24

Jeśli wybielałeś klawisze jak napisałeś w tym wątku to prawdopodobnie źle podłączyłeś klawiaturę lub coś innego.Najprościej by było rozkręcić Amigę,odłączyć klawiaturę,stację dyskietek i co tam jeszcze masz i sprawdzić ją na zasilaczu i kablu do monitora.Jeśli nie ruszy to trzeba będzie szukać usterki na płycie.
[#26] Re: Amiga 1200 Pomocy

@Stoopi, post #25

klawiatura jest na stałe przylutowana do płyty głównej, tak już ją kupiłem. Więc może stacja dyskietek. Pytanie - czy ekran startowy powinien się wyświetlać przy odłączonej stacji dyskietek?
[#27] Re: Amiga 1200 Pomocy

@inhibitor, post #26

Ekran startowy również będzie się wyświetlał po odpięciu stacji dyskietek, tyle że trzeba kilka sekund dłużej poczekać.
[#28] Re: Amiga 1200 Pomocy

@wali7, post #27

sprostowanie, obraz wyświetlany jest przez złącze antenowe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem