kategoria: A1200
[#1] A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?
Witam
Udało mi się dzisiaj kupić duży zestaw w którym są między innymi:
Amiga 1200 w obudowie Infinitiv + turbo Apollo 040 + FastAka + Cd
Na dysku jest goły Workbench (po polsku).
Od czego zacząć instalowanie?
A może ze Śląska (Rybnik i okolice) jest ktoś, kto miałby czas ją pokonfigurować?

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2015 14:11:01 przez PTR
[#2] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@PTR, post #1

Ja bym najpierw bujnął Apollo do 060 i 64mb simm
Wymiana kondzi na nowe,
Potem ROM 3.1 lub 3.9
Medek i dodatki.
[#3] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@mwb113, post #2

No ja bym też bujnął, ale dla mnie to czarna magia, a i na ebayu nie mogę znaleźć procesorów.
Medek = Mediator? co on mi da? lepszą grafikę przez pci?
[#4] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@PTR, post #3

Sieć,grafikę,usb,dźwięk a nawet niedługo ppc

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2015 15:25:43 przez PrzemasIII
[#5] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@PrzemasIII, post #4

pojawił się pierwszy problem (chyba)
karta ma mach130
w takim razie mogę zapomnieć o zamianie na 060?
pzdr
[#6] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@PTR, post #1

Spokojnie, powoli.
Po pierwsze Twój post wygląda jakbyś był całkowicie "nowy" w temacie Amigi, a tak chyba nie jest, bo z tego co masz w podpisie posiadasz już A1200 z kartą CF i akceleratorem 1230 (oraz kilka innych Amig) i konto od 2009 - więc powinieneś wiedzieć mniej więcej z czym to się je.
Jeżeli chodzi o intalowanie rzeczy na goły WB, to możesz po prostu zrobić sobie kopię tamtej karty z tej innej A1200 + ewentualnie dograć odpowiednie biblioteki jak będzie trzeba i po sprawie. Po drugie, nie napisałeś o co Ci chodzi? Działa Ci tam WHDLoad, demka, itd? Jeżeli tak to co jeszcze chcesz? Sprecyzuj.
Dalej, to że ktoś wszedł i krzyknął "zrób sobie 060", a Ty od razu zajarany tematem planujesz taką przesiadkę. Nie mówię, że to źle, ale zaraz ktoś przyjdzie i powie: "wywal te Apollo i wsadź PPC", albo "sprzedaj to i kup A4000"

Może najpierw ogarnij co na tym możesz robić i do czego Ci tak naprawdę brakuje mocy, bo może się to skończyć wywaleniem pieniędzy na coś, z czego nawet nie będziesz korzystał.
Pozdrawiam.
[#7] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@PTR, post #5

karta ma mach130
w takim razie mogę zapomnieć o zamianie na 060?

Nic podobnego.
Apollo z MACH130 można przerobić na 060. OK
[#8] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@zmiennik, post #6

Zgadzam się z przedmówcą. Mnie wydaje się, że autorowi wątku chodziło o oprogramowanie a nie o sprzęt do instalacji.

Moim zdaniem najpierw zarejestruj i zainstaluj sobie WHDLoad http://www.whdload.de. To podstawa dla współczesnego Amigowca :)

Dalej wedle uznania i potrzeb.
[#9] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@zmiennik, post #6

Dalej, to że ktoś wszedł i krzyknął "zrób sobie 060", a Ty od razu zajarany tematem planujesz taką przesiadkę. Nie mówię, że to źle, ale zaraz ktoś przyjdzie i powie: "wywal te Apollo i wsadź PPC", albo "sprzedaj to i kup A4000"

Gdybyś kupił AMIGĘ 500 nie miałbyś takiego problemu To jest prawdziwa AMIGA, wkładasz dyskietkę i graszok, racja
[#10] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@tomko, post #9

hihihihi
[#11] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@pabloz, post #10

Radość jest:) Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że AMIGA 500 jest najlepsza.
[#12] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@tomko, post #11

Już w czasach jej świetności nie podobał mi się ten klocek A500, dlatego kupiłem od razu A600. Technologicznie już widać róznicę wykonania, a technicznie to to samo co A500.
Więc prawdziwa Amiga to A600
[#13] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@PTR, post #1

Ja jestem z Rybnika, mam w sumie podobną konfigurację. W razie czego mogę pomóc.
[#14] Re: A1200 Tower + Apollo od czego zacząć?

@madman15, post #13

o to super. aktualnie jestem w trakcie przeprowadzki i nic nie mam jeszcze podłączone, ale odezwę się na priv, jak już wszystko ogarnę.
Tak jak ktoś napisał wyżej, chodzi mi o oprogramowanie, nie o sprzęt.
Mam kilka Amig, ale takiej nie konfigurowałem, zresztą żadnej nie konfigurowałem, kupowałem gotowe dyski i karty CF.
A do czego ma mi ta Amiga służyć?
Jak każda którą mam - "do niczego" :P
Jestem kolekcjonerem. Chcę po prostu na niej odpalać dema, które nie ruszą na słabszych Amigach plus jak będę miał czas bawić się w systemie, może w emulatorze Maca (poprzedni właściciel miał na niej emu Maca, ale zanim mi ją sprzedał cały dysk wyczyścił :/)
Stachu: odezwę się w sprawie przeróbki, bo wiem że się tym zajmujesz. Mam nadzieję że bardzo drogo to nie będzie :P
pzdr all
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem