kategoria: A500
[#1] A500 ze strychu - miga dioda Power
Na strychu znalaziona A500. Odpala, pokazuje rączkę z kickiem, ale nie bootuje dyskietek (stacja kręci się). Klawira nie reaguje na przyciśnięcie. Dioda Power miga. Czy to jest problem z klawiaturą?
[#2] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@mrshift, post #1

Działa caps i reset z klawiatury? To że nie czyta dyskietek to najprawdopodobniej ich wina ewentualnie może stacja do wymiany
[#3] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@mikser, post #2

no właśnie mi nie działa reset z klawiatury, inne klawisze działają - a nie działa ctrl, dwa klawisze Amiga, spacja i dolna strzałka - rozebrałem klawikord, wymieniłem gumki na inne, folia w dobrym stanie, poprawiłem grafitowym ołówkiem styczność na folii, końcówkę foli przeczyściłem jak i sam kontroler klawiatury alcoholem (ipa) - bo wcześniej w ogóle nie reagowała klawiatura, po tym zabiegu wszystko trybi tylko ten reset i spacja oraz strzałka w dół - macie pomysły?, przerwana ścieżka gdzieś?
[#4] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@Cadderlik, post #3

Najprawdopodobniej gdzieś ścieżka przerwana, sugeruję się przez to że ci strzałka w dół nie idzie. Jakby tylko reset klawiatury nie trybił to mógł by być uwalony któryś układ na płycie głównej (choć tego nie można wykluczyć, to lepiej sprawdzić gdzie może być przerwa).
[#5] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@mrshift, post #1

Może być problem zasilacza, w sensie za małe napięcie na +5v lub -5v. Jeśli nie to albo coś jest nie tak ze stacją oraz z klawiaturą.
[#6] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@mrshift, post #1

Amige 500 zdjętą ze strychu po 20 latach to się rozkręca, wyjmuje układy z podstawek, czyści nogi, jak i same podstawki które notabene najlepiej jest od razu wymienić, robi się przegląd FDD z czyszczeniem micro-switch'y w pierwszej kolejności i dopiero potem się odpala
[#7] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@jogg, post #4

inna klawiatura podłączona - reset działa zatem ścieżka, tylko jak patrzałem to nie mogłem znaleźć przerwy
[#8] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@Cadderlik, post #7

Nie sprawdzałem jak działa na folii, jednak w takiej sytuacji czasem dobrze jest mieć miernik który piszczy jeśli jest połączenie. Chyba że uszkodzenie resetu jest na kabelku złącza do płyty link, ale dalej nie rozwiązuje to problemu strzałki w dół więc z tą strzałką musi być jakaś przerwa lub te gumki/styki pod klawiszem nie łączą/nie przepuszczają sygnału po wciśnięciu.
[#9] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@mrshift, post #1

Ale strych u dziadka niemca byl zadaszony czy nie?
Bo jak byl "otwarty" to nie zadziala
[#10] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@jogg, post #8

Łopatologicznie to najlepiej przytknąć miernik na pole na folii gdzie styka gumka i na końcu gdzie się kończy ścieżka (np. na taśmie która wchodzi w gniazdo na sterowniku klawiatury)- sorry za lamerskie pytanie?
[#11] Re: A500 ze strychu - miga dioda Power

@Cadderlik, post #10

No na przykład, i jak nie za piszczy to skracać o ile sie da i szukać w którym odcinku, czy na folii czy na tej taśmie do płyty. Ale szukanie dokładnie w którym miejscu na folii może być już ciężko bo ścieżka na folii sama w sobie jest chyba zabezpieczona.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem