[#1] Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?
Czy ktoś z Was wie gdzie w Katowicach / okolicach znaleźć można jakiś sensowny serwis amigowy ? Konkretnie chodzi o zdiagnozowanie awarii płyty głównej A1200 i ewentualną jej naprawć. Bćdć wdzićczny za wszelkie namiary.

Pozdrawiam
Schaqal

[#2] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Schaqal, post #1

Prosciej (o ile nawet nie taniej), szybciej bedzie kupis nowa plyte.

[#3] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Schaqal, post #1

Kraków Elbox ale naprawa nie zamknie sie ponizej 200 pln sam kiedys chcialem naprawc......

Benedykt

[#4] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Schaqal, post #1

Tak jak Tobie napisali wyżej, taniej będzie kupić A1200 niż ją naprawiać.

Pozatym wszystko zależy co tam padło, dosyć "popularna" usterka to wyschnięcie kondensatorków :) , ja tak miałem w swojej A1200.

[#5] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Olo, post #4

Jak tylko kondensatory, to warto robić. Jeśli coś więcej, to tak jak wyżej -> taniej wyjdzie kupić płyte na "chodzie" w dobrym stanie.

[#6] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Olo, post #4

Czym to się w Twoim przypadku objawiało i które elektrolity powysychały?

[#7] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Kamul, post #6

Zwisy, dziwne resety, "kolorki" na ekranie, zamrażanie systemu itd. Po wymianie było w miare ok.
Na płycie nie ma co się za bardzo popsuć , oprócz właśnie kondensatorów, czasami puszczają jeszcze luty, ale tak to nic się raczej nie popsuje , no chyba że sam spalisz ;)

[#8] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Olo, post #7

Witam.

Jest taki serwis w Katowicach na ul. Sokolskiej.
WiecekElektronik czy jakos tak.
Wiem, ze kiedys zajmowali sie C64, Amigami itp.
A niedawno znalazlem gdzies post, ze nadal moga pomoc, ale nie wiem za ile.

Zycze powodzenia.
[#9] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Olo, post #4

taniej będzie kupić A1200 niż ją naprawiać

Nie bardzo mi się podoba taka opcja, biorac pod uwagę sytuację Amigi. Podobnie jak A500+ jako dawca organów, albo płyta A600 zamiast kątówki PCIMCIA. Sprzęt ten nie jest produkowany, więc istnieje w pewnej skończonej ilości. Tym czasem u prawie każdego znajomego amigowca, oprócz Amigi, którą on używa, widzę średnio 5 martwych w różnym stadium rozkładu gdzieś po kątach. Właśnie dlatego, że zamiast naprawiać jedną Amigę bardziej opłacało się uśmiercić inną dla pozyskania jakiegoś banalnego elementu. Przecież w ten sposób lawinowo unicestwia się zasoby sprzętowe, które nie zostaną już odtworzone z uwagi na brak produkcji. Jak tak dalej pójdzie, to za niedługo nawet A1200 będzie równie ciężko dostać, jak obecnie A3000/4000.

Ja moje Amigi naprawiam. Ostatnio za 130 PLN uratowałe płytę A1200, którą dostałem od gościa, który ją potrakotwał właśnie jako dawcę organów. Chodzi teraz na niej bardzo sprytna A1200 PPC. Bez sensu? Być może, ale ja się z tym dobrze czuję po prostu.
[#10] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Daclaw, post #9

Z jednej strony masz racje z drugiej nie.

Masz racje ( i pewnie kase) sprzćtu kiedyś braknie a w obliczu braku czćści zamiennych robi sić to co opisałeś wyżej.

Jednak jak czytałeś mój przypadek za naprawe powiedziano mi na dzień dobry 200 złoty a dalej zobaczymy no i co przecićtny Amigowiec ma zrobic???

wyskoczyć z dwoch stówek czy dać ~50 dych za uzywaną płyte główną a1200.

Gdyby serwis był w przystćpniejszych cenach tzn taka naprawa kosztowała by 60 dych to by sić ludzie zaczeli namyslac ( po naprawie jest gwarancja)

jednak w obliczu takich reali jakie są szkoda gadać.........

Jednak w moim odczuciu kompromisem jest przynajmniej poskladanie z 3 amig jednej sprawnej zawsze to jakas alternatywa.

Benedykt

[#11] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

A ja od pol roku probuje uratowac jedna A3000T, pewno jeszcze to potrwa,kosztowac bedzie krocie,ale warto!

[#12] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Niestety, ceny amigowego serwisu mają swoje głębokie uzasadnienie. Po pierwsze Amigi nie serwisuje się tak jak peceta - na zasadzie wyjąć jeden podzespół, wsadzić nowy, wpiąć kabelek, przykręcić śrubkę. Nie wystarczy więc do tego student dorabiający po godzinach, potrzebny jest wykwalifikowany elektronik. Po drugie Amig serwisuje się mało, więc cena jednostkowa usługi musi być wysoka. Po trzecie serwisy komputerowe z prawdziwego zdarzenia to obecnie rzadkość, bo niewiele tego sprzętu naprawia się inaczej, niż metodą wymiany. Te, które są, mają ciężko w tych warunkach i muszą sobie jakoś radzić. Przeważnie podnoszą ceny, albo łączą serwis komputerów z serwisem jeszcze czegoś, przy przesunięciu priorytetu na to drugie. Stąd z kolei wynikają długie terminy napraw.
[#13] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@MrT, post #11

Musisz się częściej przypominać. ;) Pewnie zostaniesz znielubiany, ale może to przynieść efekty. ;)
[#14] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Daclaw, post #13

Juz kierunkowy do pewnego miasta nad morzem gdzie znajduje sie serwis to na pamiec znam hehe

[#15] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Daclaw, post #12

Wszyscy tu macie rację !!! Ja od prawie roku skupuję wszystkie Amisie i naprawiam je jeśli się da domowym sposobem czyli z kilku robię np.:jedną w idealnym stanie reszta co zostaje to tzw.dawcy organów!!!Ale nie da się inaczej ze względu na realia.A tego złomu po Amigowego mam już pół piwnicy.Ale przecież tego nie wyrzucę,kocham ten sprzęt :)

[#16] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@KOSIU, post #15

Cześć Kosu, ja robię tak samo jak ty, TYLKO, ŻE POSZEDŁEM TROCHĘ DALEJ. ZDRADZĘ WAM SEKRET JAK ZACZĄŁEM RATOWAĆ AMIGI. PIERWSZE DWIE AMIGI 600 ZNALAZŁEM POD ŚMIETNIKIEM. POTEM ZACZĄŁEM JEŹDZIĆ PO SKUPACH ZŁOMU I PATRZEĆ SIĘ CZY NIE MA CZEGOŚ CIEKAWEGO, TERAZ JEŻDŻĘ PO CAŁYM WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM (ŚREDNIO RAZ NA MIESIĄC) ORAZ DO KĘPNA NA SKUP ZŁOMU. DOGADAŁEM SIĘ Z PAROMA KOLESIAMI TO MI TROCHĘ SPRZĘTU ZOSTAWIAJĄ. OD CZASU DO CZASU JEŻDŻE DO NIEMIEC (TO W INNYM POŚCIE OPISYWAŁEM) INNEJ METODY NIE MA.

MOŻE TO BRZMI TROCHĘ ŻULOWATO ALE MAM NAJWIĘKSZĄ KOLEKCJĘ AMIG I C64 NA ŚLĄSKU. SZCZYTEM KOLEKCJI JEST MIEĆ 5, 10 KOMPUTERÓW. JA SAMYCH C64 MAM 21. NAPRAWDĘ INNEJ METODY NIE MA I JESTEM Z TEGO CO ROBIĘ BARDZO DUMNY.

PS. NAJFAJNIEJSZYM MOIM ZNALEZISKIEM BYŁ BLIZZARD 68030 IV
[#17] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Schaqal, post #1

Jakis czas temu znalazłem w jakiejś gazecie ogłoszenie serwisu zajmującego się też Amigą w Sosnowcu.Pamiętam tylko,że była to ulica
Ordonówny (być może dzielnica Zagórze) ale nie wiem,czy jest to sprawa aktualna.
[#18] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Olo, post #7

Witam.
Olo chciałem zapytać o miałeś na myśli piszac "kolorki". Mam problem z płytą i szukam usterki
Mirek
[#19] Re: Kto zna serwis amigowy na Śląsku ?

@Taziman, post #18

Złota łopata. Kolorki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem