[#1] A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus
Czesc
Jak w temacie, czy mozliwe jest zeby uzyskać 1,5Mb Ram? Po zainstalowaniu rozszerzenia WB pokazuje mi tylko 1Mb , czyli rozumiem ze 0,5 z mobo i 0,5 spod klapki?
[#2] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@Geeman, post #1

Można.

Mozna nawet 2MB.

żeby mieć ponad 1MB potrzebujesz mieć na płycie układ u32 (74F139), , który jest w amidze 500+, a nie ma go w 500. To ten zaraz koło złącza rozszerzenia pamięci. Przed wlutowaniem go trzeba rozlutować zworki jp4.

Ponadto zależy to od ustawienia zworek.
[#3] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@Geeman, post #1

MAX 2MB CHIP RAM, pomysł

[#4] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@micromars, post #3

Dzieki chłopaki ale chodziło mi o to czy to rozszerzenie A504 plus, które przeznaczone jest do amigi 500 PLUS zadziała w Amidze 500 rewizja 8a. Pytam dlatego ze gdy zamontuje pod klapke WB pokazuje mi tylko 1MB czyli mysle ze 0,5 z Płyty i 0,5 z rozszerzenia. Normalnie chciałbym uzyskac 1,5MB ale nie wiem czy jest to tylko kwestia ustawienia zworek.
[#5] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@Geeman, post #4

A504 z 1MB działa tylko na A500 z 1MB.

więc U32 jak i Ram Moduły są podstawą.ok, racja
[#6] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@Geeman, post #4

Ale w poście drugim masz wszystko napisane. Amiga 500 rev8a była w wersji A500 i A500+.
500+ miała demultiplekser i tam działało 2mb po ustawieniu zworek (albo i nawet bez ustawiania zworek). Jeśli twoja rev8a nie ma demultipleksera to uzyskasz max 1mb z rozszerzeniem. A skoro masz w swojej 0,5mb bez rozszerzenia to i demultipleksera też prawdopodobnie nie masz na 90%.
[#7] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@jogg, post #6

Przy czym warto wspomnieć, że demultiplekser to popularny układ 74HCT139N kosztujący niecałą złotówkę, można kupić, wlutować, skonfigurować zwory i cieszyć się 1.5 MB (albo 2 MB po wlutowaniu czterech układów pamięci na płytę). Myślę, że warto.
[#8] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@wali7, post #7

a czy nie jest tak że jak się lutuje tylko 4 układy większej pojemności to nie trzeba demultipleksera ?
[#9] Re: A500 rev8a i rozszerzenie pod klapke A504 plus

@QUAD, post #8

Chyba nie trzeba, bo nie musisz rozkładać sygnałów na 8 układów (czym właśnie zajmuje się demultiplekser) skoro są 4, czyli tyle co poprzednio.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem