kategoria: A600
[#1] A600HD po wymianie kondensatorów
Witam, postanowiłem odratować swoją amigę, po wyciągnięciu z pudełka działała może 2 dni, aż zaczęły się losowe zwiechy i resety aż doszło do momentu gdzie w ogóle się nie chciała włączyć, zapętliły się kolory ekranu przy bootowaniu: czarny, ciemno szary, jasno szary i biały po czym reset i od nowa. Czytałem wcześniej o podobnych objawach, gdzie winne były wylane kondensatory. Faktycznie było juz czuć najprawdopodobniej elektrolitem, więc rozkręciłem i przy paru kondensatorach było widać trochu charakterystycznego lepkiego brudu, ale jeszcze nie "wypaliło" ścieżek. Wyczyściłem płytę i wymieniłem tylko te, które uznałem za uszkodzone i nic to nie dało więc dałem sobie spokój. Teraz wróciłem do tematu, odpaliłem sprzęt, nawet nie było zapętlonych kolorów tylko trzymał się cały czas jeden, szary albo biały. Wymieniłem resztę kondensatorów (były kompletnie suche) i nadal brak efektu, jedynie powróciły zapętlone kolory przy bootowaniu. Jakieś pomysły co bym jeszcze mógł sprawdzić/naprawić?
Dysku już w środku nie ma bo padł.
[#2] Re: A600HD po wymianie kondensatorów

@exen, post #1

Ja zaczął bym sprawdzanie od odłączenia klawiatury myszki,stacji dysków,dodatkowej pamięci i co tam jeszcze możesz mieć.Potem od zerknięcia na drugą stronę płyty głównej czy jakiś paproch nie zwiera ścieżek(raz była to moneta groszowa).Potem na lekkim dociśnięciu układów scalonych w podstawkach i rzuceniu okiem czy coś nie zwiera ścieżek na płycie.Potem sprawdzam napięcia w zasilaczu.Na końcu podłączam zasilacz i monitor do gołej Amigi i patrzę jaki kolor ma ekran monitora co daje jako takie pojęcie co do typu uszkodzenia.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2015 18:51:47 przez Stoopi
[#3] Re: A600HD po wymianie kondensatorów

@Stoopi, post #2

Goła amiga 600, bez chipów itp, zaraz włączę ją bez klawiatury i napędu dyskietek. Jakieś wskazówki jak bezpiecznie wyciągnąć ROM z Kickstartem? Nie chcę nic uszkodzić jeszcze bardziej, a z tego co zauważyłem siedzi dosyć mocno, nigdy nie wyciągany.
Wkrótce będę miał zasilacza od A500 to jeszcze na nim sprawdzę i dam znać.
[#4] Re: A600HD po wymianie kondensatorów

@exen, post #3

Jakieś wskazówki jak bezpiecznie wyciągnąć ROM z Kickstartem?

Ekstraktorem DIP. Kosztuje kilka zł. Lepiej kupić niż uszkodzić układ przy podważaniu "domowymi" metodami. Oczywiście nawet przy korzystaniu z ekstraktora należy zachować ostrożność i robić to delikatnie...

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2015 20:00:51 przez strim_
[#5] Re: A600HD po wymianie kondensatorów

@strim_, post #4

taki tani ekstraktor dobry jest do układów max 24pin, z nigdy nie wyciąganym układem 40pin człowiek namorduje się okrutnie, łatwiej będzie to zrobić płaskim wkrętakiem podważając to z jednej to z drugiej strony
[#6] Re: A600HD po wymianie kondensatorów

@Stoopi, post #2

Po włączeniu bez wszystkich dodatków był tylko biały ekran (lub szary). Postaram się jeszcze wyciągnąć i wsadzić kickstarta i czekam na zasilacz od A500.
[#7] Re: A600HD po wymianie kondensatorów

@exen, post #6

Powinno pomóc w określeniu miejsca awarii.

Link_1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem