kategoria: A600
[#1] Płyta A600 - nie czyta dyskietek
Witam, kilka dni temu zakupiłem płytę A600. Płyta pozornie działa, ale często jest jakieś "ale". Zamontowany rom 37.350, startuje z dysku (CF) natomiast nie chce współpracować z flopem. Wygląda to mniej więcej następująco:
1/ w bootmenu rozpoznaje obecność m.in. dh0, df0,
2/ stacja dysków kręci po włożeniu dyskietki, cyka bez niej (niby wszystko ok), jednak nie chce nic ładować.

Można powiedzieć walnięta dyskietka albo stacja. Wypróbowałem kilka dyskietek - silniczek kręci, ale nie wczytuje danych, więc wygląda na stacje dyskietek ... Podłączyłem 3 różne stacje dyskietek, które działają (i ładują bezproblemowo te same dyskietki) w innych kompach (A1200 - 2 szt., A500 - 1 szt.). Oczywiście wykorzystałem te same kable sygnałowe i zasilania.

Jakieś pomysły? Dodam, że na płycie złącza zasilania i ide są całe (wszystkie piny). Nie podoba mi się 1 kondensator, który jest lekko wgnieciony oraz druga strona płyty, gdzie jest uszkodzony laminat i nie wykluczam, że są przerwane 1-2 ścieżki.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2015 09:24:01 przez misiek2
[#2] Re: Płyta A600 - nie czyta dyskietek

@misiek2, post #1

To trzeba sprawdzić te podejrzane ścieżki. Zrób zdjęcie w dużej rozdzielczości, to może coś zobaczę.
Jeśli ścieżki będą sprawne i nadal nie będzie czytać, to pozostaje któryś z układów CIA.
[#3] Re: Płyta A600 - nie czyta dyskietek

@jarob, post #2

Podeślę póxniej tylko zauważyłem jedną rzecz. Płyty nie mam podręką. Poszukałem zdjęcia na google.

https://www.google.pl/search?q=a600+cia&biw=1920&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sxuVVePvIIjnygOj5I4g&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=1#imgrc=zquGrYqsKlLp-M%3A

Posiadana płyta względem tej ze zdjęcia nie ma kondensatora C303 (tego niżej).
[#4] Re: Płyta A600 - nie czyta dyskietek

@jarob, post #2

W sobotę spotkałem się z dez3 i przekazałem płytę do testów. Wstępnie ocenił stan płyty - przerwane 3 ścieżki z drugiej strony w okolicy portów joya i myszy, z przodu brak kondensatora a kilka z istniejących mają ślady wycieków ...
[#5] Re: Płyta A600 - nie czyta dyskietek

@misiek2, post #4

To przygotuj się jeszcze na wymianę CIA bo na tym się przeważnie kończy.
[#6] Re: Płyta A600 - nie czyta dyskietek

@Marcin74, post #5

Jeśli okaże się, że rzeczywiście płyta wymaga zbyt wielu nakładów, to może ktoś inny wykorzysta na części zapasowe. Skoro działa z nią cf z systemem, to przypuszczam, że cokolwiek z niej może być wykorzystane do ratowania bardziej potrzebujących płyt. Dla mnie ta płyta nie jest priorytetem, jednakże liczyłem, że uda się uzyskać zadowalające funkcje małym nakładem finansowym, intelektualnym i manualnym. Czas pokaże, co dez3 stwierdzi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem