kategorie: A500, Programy
[#1] "Still Alive" Amiga 500 i Compaq 386/20e
Zrobiłem to 3 lata temu, ale jakoś nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby o tym napisać.

Jest taka gra "Portal"
Gra kończy się animacją końcową z piosenką ("Still Alive") przy której widać napisy, oraz obrazki z napisów.

Kiedyś pomyślałem sobie, że skoro mam na biurku 2 monitory, jeden od amigi, drugi od pecetów, to mógłbym zrobić coś takiego,
żeby zrobić taką animację, tekst na monitorze amigowym, obrazki na pecetowym.

Usłyszałem, że nie warto bo pewnie i tak się nie da. Więc zrobiłem.

https://youtu.be/78qk63XlQG4

Amiga 500 i Compaq 386/20e połączone kablem null-modem.
Do obu komputerów wkładam odpowiedie dyskietki i włączam.
Wszystko włącza się samo.

Naciskam dowolny klawisz na pececie i program rusza.

Amiga 500 "śpiewa" przy wykorzystaniu narrator.device.
Dlaczego tak wolno?
Bo narrator.device wykonuje żądania z krótkim opóźnieniem, a na każdą nutę trzeba wysłać nowe żądanie. Między każdym dźwiękiem jest przerwa, której nie da się skrócić.
Dlaczego tak nisko?
Nie pamiętam, zdaje się, że jak dawałem oktawę wyżej, to mi nuty wychodziły poza zakres.

Myślałem o tym, żeby udostępnić obrazy dyskietek na PC i Amigę, ale na dyskietce amigowej jest serial.device i narrator.device, a zdaje się, że rozprowadzanie części systemu operacyjnego wciąż jest nielegalne.

A tak przy okazji, w innym moim filmiku,
"Zgubiłem się w kosmosie" ("https://youtu.be/VOQ1lvO1AoA) w pierwszych dwóch minutach jeden z komputerów to Amiga 500.
[#2] Re: "Still Alive" Amiga 500 i Compaq 386/20e

@rowery_na_ksiezycu, post #1

Zajebiste.

O takim czymś marzyłem od czasu ukończenia pierwszego Portala, bo to dzieło Erica było żenująco oczywiste że autor nie miał zielonego pojęcia o czym jest utwór...

EDIT: wrzuć na EAB/AmiBay!

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2015 16:35:33 przez Shoonay
[#3] Re: "Still Alive" Amiga 500 i Compaq 386/20e

Udostępnij obrazy dyskietek.
Oba .device posiada każdy użytkownik Amigi, więc nie będzie w tym nic nielegalnego
[#4] Re: "Still Alive" Amiga 500 i Compaq 386/20e

@Norbert, post #3

[#5] Re: "Still Alive" Amiga 500 i Compaq 386/20e

Kurde zajefajne. Możesz udostępnić to na pouet.net też :) Bardzo fajny pomysł. Gratulacje :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem