[#1] HAM6 na AGA
Pytanko jest teoretyczne, problem jest nie istotny, ale wymaga dokładnej znajomości hardware'u. Chodzi o wyświetlanie trybu HAM6 na AGA.
Wszystkie programy redukują wtedy paletę do 4 bitów, ale czy możliwe jest pomijając system ustawienie palety w 8 bitach? Pewnikiem jest, ale jak wtedy zachowa się Amiga? Wyświetli to czy zignoruje?
[#2] Re: HAM6 na AGA

@cholok, post #1

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Użycie 8 bitów w trybie HAM (6 na kolory i 2 na modyfikacje) to tryb HAM8 (262144 modyfikowane kolory). Użycie 8 bitów na kolory to juz nie jest tryb HAM, to zwykła paleta 256.

[#3] Re: HAM6 na AGA

@Prince, post #2

Ja rozumiem o co mu chodzi. W trybie HAM6 jest 64-kolorowa paleta, na układach ECS/OCS każdy kolor z tej palety może być ustawiony z precyzją 4 bitów na składową (bo taką precyzję mają kolory w tym chipsecie). I teraz pytanie czy można skorzystać z tego, że AGA ma paletę 8 bitów na składową i z taką precyzją ustawić 64 bazowe kolory HAM6. Niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie, trzeba by napisać testowy program i pomierzyć poziomy składowych oscyloskopem. Mogę tylko się domyślać, że jeżeli AGA są ściśle kompatybilne wstecz z OCS/ECS, to 4 młodsze bity każdej składowej koloru palety są ignorowane.

[#4] Re: HAM6 na AGA

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Dobrze myślisz, tylko że ustawiamy 16 bazowych kolorów, a nie 64. Z tego co czytałem kompatybilność polega na kopiowaniu górnych 4-bitów do dolnych, a więc jeśli ustawię te 8-bitów nie powinno to być zignorowane. Myślę, że łatwiej to można sprawdzić nie używając oscyloskopu. Napisanie programiku testowego i ustawienie podstawowej palety np. wszystkie górne bity jednakowe (np. zera), a zmieniać tylko dolne. Obrazek byłby kontrolny, czyli tęcza w 16 kolorach bazowych. Teraz jeśli zignoruje te dolne bity, to wyświetli obrazek w jednym kolorze, jeśli załapie to znaczy, że można. Tylko uprzedzę, że nie mam już Amigi, żeby to samemu zrobić, a a na UAE to byłaby raczej głupota.
[#5] Re: HAM6 na AGA

@cholok, post #4

A ja z troche podobnym pytankiem...
Wie ktos moze jakim cudem wyswietlany jest gadzet "colour wheel" (tzn. chodzi mi o to teczowe kolko w ktorym ustawia sie palete systemu)? Bo to ma raczej wiecej niz 256 kolorow a zadnego ditheringu tam nie widac.

[#6] Re: HAM6 na AGA

@vi-bee, post #5

A w jakim trybie graficznym? Na AGA było doskonale widać kawałki z których składa się to koło...
[#7] Re: HAM6 na AGA

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Przepraszam ze wtrace ja mam amige i chetnie moge potestowac takie proby.
[#8] Re: HAM6 na AGA

@Dziadziomiecio, post #7

Ja tez bym mogl. Obie Ami maja AGA (jedna AGA jest uzywana, druga natomiast bardziej uspiona i ogrzewa dodatkowo mieszkanie w zimie) :)
[#9] Re: HAM6 na AGA

@Andrzej Drozd, post #8

Znaczy macie na myśli test owego HAMu czy tego gadżetu?
[#10] Re: HAM6 na AGA

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Bo jest chyba kilka wersji tego gadzetu... W tym oryginalnym systemowym nic nie widze.

[#11] Re: HAM6 na AGA

@cholok, post #9

Nie wiem, jak to nie zepsuje Amigi, to moge wszystko potestowac :)
[#12] Re: HAM6 na AGA

@Andrzej Drozd, post #11

To napiszę programik w asm i wrzucę.
[#13] Re: HAM6 na AGA

@vi-bee, post #10

Bo jest chyba kilka wersji tego gadzetu... W tym oryginalnym systemowym nic nie widze.

Bo może masz 24-bitowy tryb graficzny...
[#14] Re: HAM6 na AGA

@cholok, post #12

OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem