[#1] Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...
Wszystko było pięknie, aż postanowiłem sobie zainstalować CD-ROM poprzez interfejs Squirrel SCSI. Pobrałem jakiś sterownik z netu, nagrałem na CF, później przez PCMCIA na dyskietkę i jazda... CD-ROM się nie zainstalował poprawnie, a dodatkowo przestał mi działać adapter CF-PCMCIA. A to mój jedyny i nie wiem czy coś z portem czy z adapterem, czy może konflikt z plikami, ale chyba z portem nie, bo na innym starym dysku z której jest ten intefejs Squirrel i CDROM działa on poprawnie. No ale to dlaczego tak nagle mi przestał działać adapter CF->PCMCIA?
Niby pliki są: compactflash.device w devs, cf0 w devs:dosdrivers, no a fat95 chyba sam sie nie wykasował, a przy próbie ponownej jego instalacji, instalator nie reaguje, nie wiem czemu. Może widzi, że już jest? Klikam 2x na instalkę i nic.

CD-ROM też się nie chce zainstalować. Sterownik instaluję się do momentu kiedy każe mi wskazać plik/urządzenie *.device z kilku różnych. Takie okno się pojawia jakby tabelka podzielona na pół, z jednej strony są różne urządzenia/pliki *.device, a z drugiej CDROM, ale jakby go nie wykrywa. Są tam różne podane urządzenia *.device, między innymi squirrelscisi.device, compactflash.device, itd, itp, ale na żadne jak klikam to nie pojawia się cdrom z drugiej strony okna i nie mogę przejść dalej. Na niektórych pojawia się żółte guru.

Jakieś pomysły?
[wyróżniony] [#2] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@zmiennik, post #1

Odpal Amige bez s-s i wpisz
mount cf0:
Jesli nie zadziala, to sprawdz programem FindDevice (pakiet idefix) czy Amiga widzi jakieś urządzenie na compactflash.device.
[#3] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@Norbert, post #2

komenda mount cf0: normalnie przechodzi i niby się mountuje, ale nie mogę wejść na to urządzenie wpisując później cf0:

FindDevice właśnie przpomina bardzo tą tabelkę o której wspominałem przy instalacji CDROMa, pokazuje mi te wszystkie urządzenia po lewej. Jest tam compactflash.device i po zaznaczeniu Show all device types pkazuje tylko 0 przy unit. Czyli domniemam, że nie wykrywa zupełnie tego adaptera czy karty. Lipa.

A wiesz może co może być powodem, że nie mogę odpalić instalki fat95? Po dwukliku na install nic się nie dzieje. Probowałem na różne sposoby, plik pobrany tu z artykułów o cflash pcmcia, rozpakowany lha na amidze.
[wyróżniony] [#4] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@zmiennik, post #3

Jesli widoczne jest urządzenie pod UNIT 0 tzn ze czytnik jest widziany przez Amige.
Wystarczy ze przegrasz plik fat95 do L: . To cała instalacja.

Co pokazuje komenda INFO po zamontowaniu cf0 ?
Czy na pewno karta cf jest w fat ?

MountDos (aminet) ma mozliwosc sprawdzenia MBR jak i podmontowania urzadzen z FAT.
Konfiguracja odbywa sie w ikonie programu.

Jest amigowa wersja pecetowego fdisk.
Mozesz tez tym programem sprawdzić karte cf
[#5] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@Norbert, post #4

@Norbert - dzięki wielkie za pomoc.
Przyczyna niedziałającego adaptera cfpcmcia okazała się być zupełnie gdzie indziej.
coś mnie tknęło i zerknąłem do środka adaptera i ku mojemu zdziwieniu 1 pin był wygięty.
Sprawa o tyle dziwna, że w ogóle nie było czuć jakiegoś oporu, wkładając kartę do środka, a poza tym, karta leci po takich szynach w tym adapterze, że nie da się nie trafić w piny, a jednak coś spowodowało jego wygięcie.

Pomógłbyś mi, albo ktoś z instalacją tego CD-ROMa przez ten interfejs Squirrel SCSI?
Na starym dysku działa, może stamtąd przegrać jakieś pliki, po prostu. Tylko jakie, albo jak to inaczej zrobić? Instalowałem 2 różne sterowniki, oba podobne, bo zawierały też jakiś soft do emulacji CD32 i CDTV.

edit: w FindDevice jest wykrywalny, więc to już coś OK

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2015 17:57:21 przez zmiennik
[#6] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@zmiennik, post #5

Okazuje się, że CD-ROM działa tylko gdy wyciągam z Amigi akcelerator Apollo 060 64mb.
Czyli jest jakiś konflikt między nimi. Ogólnie to te Apollo nie ma problemu z innymi urządzeniami na PCMCIA. Pamięć 4mb Sakura, CF-PCMCIA działają z nim bez problemu, ale ten Squirrel SCSI nie chce.

Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Bardzo mi zależy na ich współpracy. głową w mur
[#7] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@zmiennik, post #6

Spróbuj tak.
Na aminecie dostepne sa programiki do otwierania tacki
Sprawdz czy one dzialaja z Squirrel SCSI.
W tym przypadku nie jest wymagane montowanie cd0, poniewaz te programy odwołują się do .DEVICE

Co pokazuje INFO po zamontowaniu cd0: ?

Ps.
Jesli masz moliwosc to sprawdz dzialanie interface na kick3.0
[#8] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@Norbert, post #7

nie dam rady sprawdzić otwierania tacki, bo mój cd-rom to taki stary discman z podczepianym interfejsem SCSI. Nie ma on elektrycznie wysuwanej tacki.

info pisze, że nie ma płyty w środku, podczas gdy jest płyta. Działa ona na pewno, bo jak tylko wyciągnę akcelerator, to od razu działa bez zająknięcia. Dla świętego spokoju sprawdzałem też inne płyty - to samo. Żadnej nie widzi z akceleratorem w środku.

Podmieniałem kości na 3.0, nic to nie dało.
[#9] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@zmiennik, post #8

Na amiga.resource.cx jest info ale o Blizzardzie 040/060, że nie jest kompatybilne ze Squirrel SCSI. Przy Apollo nie ma takiej informacji, ale może też jest niekompatybilne?
[#10] Re: Instalacja Squirrel Scsi, a zniknięcie CF-PCMCIA...

@SuperBuster11, post #9

Znalazłem rozwiązanie problemu kart 060 + Squirrel SCSI.
Potrzebne są nowsze (spatchowane?) sterowniki. W moim przypadku pomógł plik csq060.lha, który znalazłem na tej stronie. Znajdują się tam sterowniki zarówno do Blizzardów 060 jak i Apollo.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Norbert i SuperBuster11 :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem