[#1] blizard 060 i rev.6
Czołgiem,

mam problem (a kto ich nie ma! idź do lekarza, tak wiem!)…

A więc mam problem że amiga 1200 + 060 blizard jest mało stabilna, zanim ją do końca zepsuję wpadłem na diabelski pomysł:
- czy jak to blizarda wrzucę proc rev.6 to coś da?? Jakiś debil podkręcił ją na 86mhz, czasami nawet demo tbl da się obejrzeć.

Uwaga, odkryłem że blizard ma simmy (nie wiem czy czuba nie był głupszy używając cl2 133mhz dimm, kupię wagon takich pamięci 512gb jak ktoś ma!)..

Czytałem na internetach że siimy to problem w szybkości blizard-a, no więc jak kochani pogonić tą amigę na 90mhz stabilnie.

*tower nie wchodzi w grę, (panie nie zbieram złomu!!)...
[#2] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #1

na początek zmień oscylator na 50MHz
[#3] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #1

A Ty na jakichś dopalaczach jedziesz?

Zapomnij o podkręcaniu karty na simmach tak jak CT60, bo najszybsze simmy to 50ns, a te karty nie są zaprojektowane do podkręcania i mają stare układy o większej propagacji niż układy na CT60. Sam fakt, że trzeba podkręcaną kartę ustawiać na pamięć 70ns podczas gdy wkłada się simm 50ns świadczy, ze jest to żyłowanie sprzętu, podczas gdy CT60 od początku było zaprojektowane aby mogło działać na 133MHz. To taka sama analogia jak wykręcanie 14tys. obr/min na silniku, który ma maksymalne obroty o wartości 7tys. obr/min (blizzardy i apolla) kontra silnik o maksymalnych obrotach 20tys. obr/min kręcący się z 14tys. obr/min.

Pewnych granic nie przeskoczysz (nie ta epoka), możesz wywalić fastram o podkrecić procesor do 90MHz, ale to nie ma żadnego sensu.
[#4] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #1

najpierw mistrzu sprawdź co to za 060 tam masz, bo osobiście nie widziałem żeby coś po za rev6 fruwało na 86MHz
[#5] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #1

Możesz pogonić znacznie szybciej niż 90MHz - najszybsze karty do klasyka to coś koło 400MHz. Niestety wiąże się to z wymianą karty na mocniejszą wersję (PPC).
[#6] Re: blizard 060 i rev.6

@Ocelot, post #5

LOL! Podkręcona 68060 = wymiana procesora na PPC? A Czy PPC jest kompatybilne z 68060?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2015 17:01:30 przez sanjyuubi
[#7] Re: blizard 060 i rev.6

@sanjyuubi, post #6

Panowie, a jest ktoś kto "serwisuje" takie karty??
W świecie Atari mamy kilku czynnych elektorników.

Jest ktoś taki w świecie Amigi?
[#8] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #7

Zależy co rozumiesz pod pojęciem serwisowania. Zasadniczo poza zaprogramowaniem MACHów (bo nie ma dostępnych publicznie wsadów) jesteś w stanie zamówić dowolną usługę.
[#9] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #7

Stachu100 przerabia te blizzardy, nie wiem jak z naprawą, a kwaku85 może taką naprawić jeśli leży to w jego granicach kompetencji/możliwości sprzętu jaki posiada.
[#10] Re: blizard 060 i rev.6

@sanjyuubi, post #9

OO to jeszcze poproszę o namiary, słyszałem o człowieku.

Ja tylko bym chciał aby ami była stabilna.
[#11] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #10

[#12] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #10

co chcesz robić z tą kartą?
może jestem w stanie Ci pomóc?
[#13] Re: blizard 060 i rev.6

@as..., post #1

Pierwsze klękają pamięci, wiec aby sprawdzić czy procesor pociągnie na 90MHz, sprawdź kartę bez RAM. Teraz jeśli karta jest niestabilna to albo procesor nie wyrabia, albo układy na karcie. Jeśli karta działa stabilnie to trzeba dorwać RAM 50ns, 32MB jest jeszcze do kupienia, 64MB - ciężko ale powodzenia.

Ponadto powyżej 66MHz procesorowi należy zapewnić najlepiej aktywne chłodzenie. Mały wiatraczek będzie OK, nawet bez radiatora.

Aha jeszcze jedno, dobrze sprawdzić czy napięcie na złączu karty turbo CPU jest blisko 5V, A1200 miewa spadki napięcia szczególnie przy obciążeniu. Jeśli zasilacz jest regulowany, można podać np 5.15V.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem