kategoria: Sprzęt
[#1] MultiFace Card III
Witam czy ktoś wie w jakiej gazecie jest recenzja tej karty lub opis. ?
[#2] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #1

Bedziesz ja montował w swojej nowo zakupionej A2000?
[#3] Re: MultiFace Card III

@_Skiba, post #2

Zaskoczyć cię? Dwa tygodnie temu kupiłem Amigę 2000. Panowie z klubu wystawili mi rachunek, od którego zapłacą podatek :). Cieszę się z niego co najmniej tak, jak z samej Amigi
[#4] Re: MultiFace Card III

@_Skiba, post #2

Tak ale zanim kupię muszę poczytać.
[#5] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #4

W Magazynie Amiga nie znalazłem opisu tej karty. Poczytać o niej można na tej stronie. Być może recenzja była w Amiga Computing, Amiga World albo Amiga Format.
[#6] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #1

w amiga computer studio maj roku 97 byl test
w tym samym numerze byl wormsy directory cut zaprezentowane tyle pamietam

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2015 19:49:38 przez HanSolo
[#7] Re: MultiFace Card III

@RomanWorkshop, post #5

Z tą stroną już się zapoznałem wcześniej.
Myślałem, że uda mi się poczytać coś więcej ale dziękuję za informację.

Chodzi mi o to czy można naraz używać portu parallel w amidze ( oryginalnego portu )
i na karcie ?
[#8] Re: MultiFace Card III

@HanSolo, post #6

Super mam tą gazetę dziękuję
[#9] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #8

Z instrukcji nie wynika, że nie można użyć jednocześnie portu parallel na płycie głównej i tej na karcie. Jest nawet program (chyba na dyskietce) do mapowania portu na karcie jako portu z płyty głównej Amigi, gdy np. jakiś program nie obsługuje innego urządzenia jak parallel.device.
Wychodzi więc na to, że można użyć portów parallel i serial jednocześnie i z karty i z płyty głównej, o ile program umożliwia zmianę nazwy device. No i jeszcze wyczytałem, że sam Workbench, aż do wersji 3.1 nie obsłuży więcej niż jedną drukarkę, chyba, że użyjemy drukarki PostScriptowej lub użyjemy programu, który korzysta z własnych deviców, np. WordPerfect, PageStream.
[#10] Re: MultiFace Card III

@SuperBuster11, post #9

Ale przecież to na oddzielnych device'ach leci, nie? Więc chyba nie powinno być problemu z jednoczesną pracą parallel i serial.device.

Mam akurat tę kartę. Ktoś ma pomysł, do czego można by ją dziś wykorzystać? Najchętniej podpiąłbym pod nią Plipboksa ale bez zmian w sterowniku raczej nie zadziała
[#11] Re: MultiFace Card III

@_arti, post #10

Chodzi o jednoczesne korzystanie z portów parallel z Amigi i z tej karty i chyba jednoczesne korzystanie z portów serial.
Np. plipbox podłączony do portu w Amidze, a drukarka do portu na karcie, lub odwrotnie.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2015 22:09:43 przez SuperBuster11
[#12] Re: MultiFace Card III

@SuperBuster11, post #11

Tak o to mi chodzi
[#13] Re: MultiFace Card III

@SuperBuster11, post #11

Drukarkę to chyba wygodniej obsługiwać przez sieć, jest chyba jakiś device do obsługi drukarek przez sieć... Wiem że jest w MOSie i działa całkiem fajnie, jak wygląda sprawa pod AmigaOS3.x?
PS. Teraz dopiero zakumałem, że pod Parallel na płycie miałby być plipbox, a więc jest to jedyny (i niezbyt szybki) port sieciowy. Ale z drugiej strony, czemu nie?
Multiface byłby na pewno fajną opcją do podpięcia plipboxa, może w końcu sterownik pozwoli na wykorzystanie innego urządzenia niż systemowy parallel.device?
A na wbudowanym parallel można by mieć podpięty np. sampler.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2015 22:32:13 przez wali7
[#14] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #7

Chodzi mi o to czy można naraz używać portu parallel w amidze ( oryginalnego portu )
i na karcie ?

Tak, można.
[#15] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #7

Dubel

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2015 10:33:39 przez stachu100
[#16] Re: MultiFace Card III

@stachu100, post #14

dziękuję
[#17] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #1

A co do tej karty z amigosprzetu mozna podlaczyc?
[#18] Re: MultiFace Card III

@_Skiba, post #17

Z tego artykułu z 97 roku tak jak zrozumiałem, to wszystko co było na Parallel port
jest do tego 50 stronicowa instrukcja obsługi, w której jest opisany każdy problem jakby coś nie chciało chodzić.
[#19] Re: MultiFace Card III

@Dorian3d, post #18

Wszystko, co obsługuje inny sterownik oprócz parallel.device. To jedyne ograniczenie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem