kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.
Witam. Jestem Damian,jestem nowy na forum. Kupiłem ostatnio Amige 500. Sprawa wygląda następująco: Amiga działa parę minut i zaczyna migać zielona dioda. Wyciągnąłem rozszerzenie pamięci i jest ok. Obejrzałem te rozszerzenie i ta niebieska bateria z jednej strony jest zaśniedziała. Moje pytanie brzmi: czy mogę to wylutować i pamięć będzie bez tego działać czy muszę ją czymś zastąpić? Proszę o odpowiedź
[#2] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Damianklb, post #1

Można wylutować, będzie działać.
[#3] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Hubez, post #2

Czyli ta bateria nie jest potrzebna i powinno rozszerzenie działać?
[#4] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Damianklb, post #3

Ta bateria jest tylko do podtrzymania zegara czasu rzeczywistego, nic nie ma do działania pamięci.
[#5] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Architect1200, post #4

Aha. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
[#6] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Damianklb, post #5

Czy tą wylutowaną baterię chodzi mi dokładnie o styki, czy trzeba je połączyć czy je tak gołe zostawić? Bo wylutowałem baterie to migała zielona dioda w amidze. A jak ja wlutowałem to zadziałało. Nie wiem czy bez ten bateri można puścic kabelek z plusa do minusa czy jak???

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2015 19:00:15 przez Damianklb
[#7] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Damianklb, post #6

Nic nie łącz, baterię olej, problem jest w innym miejscu najwyraźniej.
[wyróżniony] [#8] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Vato, post #7

Stawiam na wyżarte ścieżki gdzieś w rozszerzeniu pamięci...
[#9] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@Damianklb, post #6

Strzel fotę z bliska tego ustrojstwa, najlepiej z obu stron.
A jak masz skaner to skan będzie jeszcze lepszy.
[#10] Re: Amiga 500. Rozszerzenie pamięci.

@teh_KaiN, post #9

Sorry ze tak dlugo ale mialem dluzsza awarie kompa. Rozszerzenie wygladalo ok. Ale sie zawiesilo i po restarcie amigi przestalo je calkim wykrywac wiec zamowilem nowe. Dziekuje wszystkim za pomoc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem