[#1] Pad twardziela
Mam Amige 1200 w nastepujacj konfiguracji:

m-tec 030/40 8 fast
system 3.0
hdd 30 giga podizelony na 9 partycji

co jakis czas gubia mi sie dane tzn wyskakuje ikonka dh0:ndos dzisiaj znowu mi wszystko zdecho jest to denerwujace bo nie wiem jak temu zaradzic a meczy mnie ciagla reinstalacja systemu i wszystkich danych...

system plikow mam FFS z wlaczona opcja director cache.Nie mam fast aty jaka moze byc przyczyna takiego zachowania hdd?? testowalem hdd pod pc zreszta ten twardziel dlugo byl zamontowany w pc i jestem pewny ,ze jest sprawny.

Benedykt

[#2] Re: Pad twardziela

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Skopiuj kilkakrotnie duże (kilkadziesiąt MB) archiwum przez np.
c:copy dh1:archiwum.lha dh2: buf=2000
Potem przetestuj czy kopia nie ma błędów, jeśli ma to ustaw mniejszy maxtransfer dla wszystkich partycji i nie używaj directory cache w ffs.
[#3] Re: Pad twardziela

@Sylwester, post #2

musze uzywac bo inaczej nie widzi mi partycji ktore maja 4 giga

[#4] Re: Pad twardziela

Prawdopodobnie ktores partycje nachodza sie na siebie. Wiecej profilaktycznie zostaw wolny obszar pomiedzy miejscem 3.9 i 4.1 GB oraz na koncu HD zostaw wolny 1 GB (a jak beda dalej problemy to zostaw wiecej nieuzywanego miejsca).
Ogolnie tez policz czy ilosc partycji i wielkosci zgadzaja sie z wielkoscia HD. Do partycjonowania nie uzywaj HDToolboxa tylko HDInsToola.
[#5] Re: Pad twardziela

@Andrzej Drozd, post #4

partycjonowalem pod hdtoolboxem ale uzywajac amitholna

[#6] Re: Pad twardziela

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Nie mam pojecia jak zachowuje sie Amithlon. Najlepiej zaloz tam tylko partycje systemowa, a reszte zrob na sprzetowej Amidze.
[#7] Re: Pad twardziela

@Andrzej Drozd, post #6

Dodatkowo kolejne partycje oprocz systemowej zrob w SmartFileSystem, chyba ze nie przeszkadza ci to ze np. plik o wielkosci 1GB bedzie kasowal sie okolo 10 min. A zwiekszanie bloku w FFS, to marnowanie miejsca gdy jest duzo malych plikow.
[#8] Re: Pad twardziela

A jaki masz zasilacz? W zasadzie wymieniles niezbyt pradozerne urzadzenia, ale wspolczesne dyski potzrzbuja troche pradu zeby sie grzac

[#9] Re: Pad twardziela

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

System 3.0 hdd 30 i brak fastaty.
Nie masz po prostu obsługi dysków powyżej 4GB i to co zapisujesz na wyższych partycjach haracze Ci partycję systemową. Potrzebujesz fastate lub system 3.5 lub 3.9 lub inny patch na scsi.device.
[#10] Re: Pad twardziela

@vi-bee, post #8

a wiiec tak mam amige w obudowie tower z zasilaczem 200wat hdd jest oczywiscie podpiety osobno tzn zasilanie z zasilacza a nie z amigi. jesli wylacze opcje director cache w hd toll boxie to amiga nie widzi partycji ponawyzej 2,5 giga. Zrobilem jak radziliscie tzn poustawialm wolne miejsce i teraz sie formatuje zobaczymy co bedzie dalej. Nie mniej amiga widzi ten hdd jako 8 giga dlatego partycje robilem pod amithlonem. a co do ffs to sie tym pobawie jesli mi znowu wszystko padnie :)

[#11] Re: Pad twardziela

@vi-bee, post #8

Vi-bee za dużo się naczytałeś forów pecetowych, :P Amiga nie żre 200W na dzieńdobry.
[#12] Re: Pad twardziela

@Sylwester, post #11

padlo pytanie jaki mam sprzet odpisalem zasilacz 200wat co to ma wspolnego z zarciem pradu na dzien dobry???

[#13] Re: Pad twardziela

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Pisałem do Vi-bee bo sugerował że to zasilacz.
[#14] Re: Pad twardziela

@Sylwester, post #2

jak ustawic mniejszy max tranfer?? podana wartosc w hdtoolboxie jest w systemie szesnstkowym :/

Benedykt

[#15] Re: Pad twardziela

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

odejmij jedno F

[#16] Re: Pad twardziela

@Sylwester, post #9

Dobrze gada, piwo mu!

[#17] Re: Pad twardziela

@Andrzej Drozd, post #7

Zgadza sie, wszystkop w sfs, a nawet wiecej czyli partycja SYS: tez.

[#18] Re: Pad twardziela

Ja też tak miałem. Zmiana taśmy IDE na nową pomogła. Z tą różnicą że ja mam OS3.9 i dysk 4,3 Gb z partycjami po góra 2 Gb :)

Ostatnia modyfikacja: 17.07.06 17:06
[#19] Re: Pad twardziela

@Sylwester, post #9

System 3.0 hdd 30 i brak fastaty.

Dokladnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem