kategoria: Sprzęt
[#1] Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos
[#2] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Mam 68020RC33 i bardzo dobrze dzialaja z 40MHz
[#3] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@dez3, post #2

Gdybym napisał wydajniejsze też wyskoczysz z megahercami?
[#4] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@dez3, post #2

Najważniejsze jest to, że to są NOWE procesory.
[#5] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

68020 przy taktowaniu 40MHz osiaga 7.15mips w SysInfo
[#6] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@dez3, post #5

[#7] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

Przepraszam z góry za moją niewiedzę w temacie i może trochę fantazjowajowanie.. Czy mam rozumieć, że pojawił się nowy producent procesorów linii 020? Czy na dłuższy dystans jest szansa, że i u nich będą dostępne tańsze niz teraz 060 i jakiś Jensen zbuduje nowe turbiny?
[#8] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@Sokok, post #7

Czy na dłuższy dystans jest szansa, że i u nich będą dostępne tańsze niż teraz 060...

To wie tylko ta firma, ale wątpię by zrobili nowe 68060. Być może zależy to od zysków ze sprzedaży aktualnie produkowanych procesorów...
[#9] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@RomanWorkshop, post #8

Ciekawe w jaką klientelę celują.

Mam znajomych co pracują we firmie budującej takie szafy z elektroniką które służą do nadzorowania linii produkcyjnych. I montują je we fabrykach w całej Europie. I dosłownie dopiero kilka lat temu przestawili się z procesorów Z80 na 68k. Może to dla takich zastosowań te 020ki planują. Choć słyszałem że inne firmy do takiego sterowania używają 386.
[#10] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@ZbyniuR, post #9

Pewnie dostali informacje, że będzie zapotrzebowanie na procesory 68020/80186 i dlatego podjęli się ich produkcji. W ciemno i dla "zabawy" raczej by nie produkowali takich "starych" układów.

W sumie do kontroli maszyn nie są potrzebne bardzo szybkie i wydajne procesory, a im tańsze, tym lepsze...
[#11] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@RomanWorkshop, post #10

No oczywiste jest to że takie procesory będą wykorzystywane do innych urządzeń po branżę medyczną lub przemysłową ale nie do komputerów , chyba że jeans wykorzysta do karty turbo do amigi. Co taki procesor może dzisiaj w 21 wieku innego zrobić sami wiecie .... .
[#12] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@djpiotrs, post #11

46 lat temu lądowaniem na księżycu zarządzał komputer o mocy obliczeniowej kalkulatorów. Czemu taki słaby? Bo nie trzeba było więcej. Tylko do pecetów i serwerów są potrzebne wydajne procesory. Do automatyki wystarczy czasem kilka MHz.
[#13] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@ZbyniuR, post #9

Maszyny które obsługuję są sterowane prockami 386.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2015 11:25:00 przez iZi
[#14] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@iZi, post #13

Maszyny które obsługuję są sterowane prockami 386

To by mialo sens, zwlaszcza z procesorem 386EX ktory idealnie nadawal sie do zastosowan embedded. Ech, kiedys portowalem na ten procek kernel linuksa dla jednej poznanskiej firmy :)
[#15] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@iZi, post #13

U mnie pracuje 040LC (na naklejce widnieje też 040, 060LC, 060)
[#16] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

@mschulz, post #14

Przy serwisie spojrzę dokładniej na proca ;)
[#17] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos
I całe szczęście, że nie latają, bo już dawno księżyc spadłby nam na głowę.

Mnie ciekawi, czy te procesory to wierne kopie, czy może w jakimś stopniu niwelują ewentualne ograniczenia wzorca, dzięki czemu teoretycznie da się je pogonić szybciej (więcej Mhz fabrycznie i w mniej nm)
[#18] Re: Nowe szybsze procesory 68020 z Tekmos

Masywny oftop "spiskowy" został przeniesiony na bardziej odpowiednie miejsce. Dziękuję za uwagę. Uprasza się o komentowanie w temacie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem