[#1] Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.
Do tej pory miałem goteka jako stacje wewnątrz Amigi podłączoną jako df0.Zakupiłem przerobioną stacje do Amigi.I teraz mam problem bo przerobioną stacje włożyłem do Amigi a Goteka chcę wykorzystać w zewnętrznej obudowie jako stacje df0 botującą.Niestety poległem po nierównej walce i teraz proszę Was o rozwiązanie tego problemu.Chcę mieć GOTEKA w zewnętrznej stacji jako df0 a tą przerobioną stacje wewnątrz Amigi jako df1.Czy coś można z tym zrobić? Pozdrawiam.
[#2] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #1

Aby mieć cokolwiek (stację, Gotek) na zewnątrz jako DF0 potrzebujesz proste urządzenie zwane boot selectorem. W innym wypadku nie ma możliwości posiadania DF0 na zewnątrz (poza A4000 która ma boot selector i zwortkę na płycie głównej, oraz CDTV, która wcale nie ma wbudowanej stacji).

Jesteś w tej niefortunnej sytuacji, że masz A600, która ma płytę główną wykonaną metodą montażu powierzchniowego, gdzie nieinwazyjne zamontowanie boot selectora nie jest możliwe. Trzeba byłoby ciąć ścieżki, lutować kabelki na płycie itd.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 17:44:36 przez strim_
[#3] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@strim_, post #2

Przytrzymując dwa klawisze myszy w trakcie uruchomienia pojawia mi sie możliwość z czego chcę botować Amigę.To to nie jest bootselektor jak mniemam? No dobrze,a co zrobić by móc uruchamiać gry z goteka w zewnetzrnej stacji jako df1? ustawiam tam powiedzmy turricana i on mi sie uruchamia,nie można w ten sposób?
[#4] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@strim_, post #2

Wystarczy zmodyfikować kabel FDD df0 i zamienić kilka sygnałów że stacji zewnętrznej.
[#5] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Norbert, post #4

http://zapodaj.net/621072fb7d46c.jpg.html
http://zapodaj.net/1531d0ec200d4.jpg.html
http://zapodaj.net/50532f520303f.jpg.html
http://zapodaj.net/3e4cfa2a36dd0.jpg.html
http://zapodaj.net/c05573452d81e.jpg.html

Może parę zdjęć Państwu pomoże w określeniu problemu.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 18:26:30 przez Stoopi

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 18:27:23 przez Stoopi

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 18:27:46 przez Stoopi
[#6] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Norbert, post #4

Wystarczy zmodyfikować kabel FDD df0 i zamienić kilka sygnałów że stacji zewnętrznej.

Mógłbym prosić o zdjęcia lub pzresłanie schematu na maila?
[#7] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #6

w A600 normalnie powinna zew stacja startować, jak w w wewnętrznej nie ma dyskietki albo jest dysk 2. Po co w ogóle się chcesz w to bawić? Niektóre gry tak mogą nie działać, ale większość powinna.
[#8] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@zmiennik, post #7

Chodzi mi o to by w zewnętrznej stacji wstawić GOTEK i uruchamiać gry z pendriva.Natomiast w wewnetrznej trzymac stacje dyskietek jako awaryjna czy by nagrac komus dyskietke z programem.Moge oczywiście wstawic GOTEK do wewnatzr Amigi ale wiąże się to z przeróbka obudowy Amigi, a tego chce uniknąć.
[#9] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #8

Tak jak pisałem już w poście 2, trzeba zrobić boot selector.

Być może da się go zrobić metodą Norberta ale nigdy nie próbowałem. Jeśli ktoś już robił u siebie coś takiego to niech rzuci instrukcją.
[#10] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #8

Chodzi mi o to by w zewnętrznej stacji wstawić GOTEK i uruchamiać gry z pendriva.

a próbowałeś tak robić i się faktycznie nie da? Od którejś tam wersji kickstart zew. stacja powinna normalnie startować jak włożysz tam dyskietkę (lub w przypadku Goteka jak włożysz pendrive czy ustawisz odpowiedni obraz)
[#11] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@zmiennik, post #10

Problem rozwiązany,ale w sumie...połowicznie.
1.W GOTEK ustawiam zworką DF0:
2.Podczas uruchamiania Amigi trzymam lewy i prawy klawisz myszy
3.Wchodzę w Boot Menu --> Advanced Option -->Disabled DF0: --> Use -->Select Boot Partition DF1:
4.Można się cieszyć grami z pendriva.

Wadą jest to że za każdym uruchomieniem gry trzeba tak robić.mimo wszystko chyba nie obejdzie się bez porady STRIM-a
[#12] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #11

Niektóre gry na sztywno mają ustawione df0 i nie działa ten sposob
[#13] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #11

ale ja nie wiem serio po co ty robisz to w tych 4 punktach.
wkladasz po prostu dyskietke do df1 (lub pendrive w przypadku goteka) i powinien bootowac normalnie, chyba ze masz dysk twardy to wtedy musisz wejsc do bootmenu, zaznaczyc df1 i wcisnac boot - i to wszystko, bez zadnych przestawiania zworek, wyłączania napędów w bootmenu i innych kombinacji alpejskich.

p.s. sprawdź sobie na Cannod Fodder na przykład. U mnie przed chwilą normalnie bootował z DF1 w ten sposób, ale tak jak pisałem wcześniej, nie wszystkie gry tak pójdą.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 20:58:09 przez zmiennik
[#14] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@zmiennik, post #13

Niestety u mnie sposób podany przez Ciebie nie działa. Gotek nie uruchamia się z DF1.Jednak jako dyskietka NDOS lub SELECTOR jest widoczna po uruchomieniu z dysku twardego.Mogę w nią wejść i uruchomić z pliku .exe emulator.Jednak nie botuje sama z siebie.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2015 20:58:12 przez Stoopi
[#15] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #14

Najpewniejsze rozwiązanie to montaż bootselectora. Jest to prosty przełącznik, który zamienia piny 13 i 14 w układzie CIA-B. Mam takie rozwiązanie w swojej A1000, po tej drobnej przeróbce, zewnętrzna stacja z Gotek-iem pracuje jako DF0.
link

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2015 21:39:54 przez Hal
[#16] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Hal, post #15

Nie zastosujesz tego w a600 i a1200
[#17] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #6

Schemat jest prosty.
Należy kilka sygnałów ze stacji df0 zamienić miejscami ze stacji zewnętrznej.
I tak.
Sygnał SEL0 z df0 nalezy wysłać do stacji df1 w miejsce SELX. SELX pozostaje nie podłączone.
SEL1 jest dostępne na złączu FDD na płycie głównej, więc wystarczy przestawić zworke w stacji wbudowanej na DS1
MTR0 ze stacji df0 należy podłączyć do df1, a MTRX z df1 do stacji df0.

Pozostałe sygnały/przewody nie ruszamy.
[#18] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Norbert, post #17

Pomysł Norberta jest zdecydowanie najmniej inwazyjny i będzie działać w A600/A1200.

Żeby nie robić rzeźby na płycie głównej (typu przecinanie ścierzek, owszem czasem trzeba, ale wg. mnie tylko w bardzo uzasadnionych sytuacjach, przez szacunek dla retro sprzętu...) proponuję:
1. odessać pin`y 8 (_MTRX) i 21 (_SEL1) z DB23 EXTERNAL FLOPPY i delikatnie wyjąć (np szydełkiem) te piny tak by wyszły z płyty
2. przerobić taśmę 34PIN do flopp`a, zostawiamy wszystkie linie poza: 4 (MTR0),16 (MTR0), 20 (SEL0) tak jak są, piny 4, 16, 20 należy wyprowadzić (z obu złącz IDC34) na dłuższych kabelkach tak by sięgnęły do złącza EXTERNAL FLOPPY DB23
3. linie 4 (MTR0) i 16 (MTR0) z kabelka FDD (od strony płyty) lutujemy do wyciągniętego w pkt1. pin`u 8 złącza DB23 (MTRX)
4. linię 20 (SEL0 z MB) z kabelka FDD (od strony płyty) lutujemy do wyciągniętego w pkt1. pin`u 21 złącza DB23 (SEL1)
5. linie 4 i 16 z kabelka FDD (od strony FDD) lutujemy do pin`u 8 złącza DB23 na płycie głównej A600
6. linię 20 z kabelka FDD (od strony FDD) lutujemy do pin`u 21 złącza DB23 na płycie głównej A600

Wady:
-na zewnątrznym złączu flopa będzie działać tylko 1 stacja
-pozbawiany się kondziorów zabezpieczających na liniach MTR i SEL1, więc raczej odrazam podłączanie zewnętrznego flopa w trakcie pracy Ami

Zalety:
-działa
-mamy nieuszkodzoną płytę A600 którą możemy łatwo przywrócić do stanu oryginalnego

Jest jeszcze kilka innych sposobów o których na pewno bardziej zaawansowami moderzy mogą się wypowiedzieć Np. w A1200 można odlutować od płyty pin`y 15 i 16 U8 i zrobić klasycznego swap`a jak w bootselectorze A500. W A600 na pewno można zastosować tą samą metodę, ale musiałbym sprawdzić schemat i oznaczenie układu.

Jeśli chodzi o stare gierki to np. na A1200 sporo nie działa z zewnętrznego floppa DF1, nawet mimo wyboru boot DF1 w BootMenu.
[#19] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@RaNGuN, post #18

Można jeszcze mniej inwazyjne, ale też mniej elegancko wykonując podmianę sygnałów we wtyczce stacji zewnętrznej.
W obudowy Amigi będą wtedy wystawać kabelki, które będą podłączone do wtyczki DB23.

Jest też inny pomysł, ale jego realizacja wymaga złącz db23, które są teraz trudne do dostania
[#20] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Norbert, post #19

No tak, niestety trzeba by użyć drogocennego DB23F i zrobić przelotkę na zewnątrz Amigi wypuszczając kilka sygnałów z kabla FDD, zero lutowania na płycie.

Przy okazji mam kilka pytań odnośnie Waszych doświadczeń ze stacjami zewnętrznymi, bootselector`ami i Gotek`ami:
-soft Cortex`a w ogóle nie umożliwiał skonfigurowania slotów jeśli Gotek był podpięty jako DF1, "init error", więc puki miałem Gotka w A1200 trzeba było do zmodyfikowania listy zamontowanych ADF podpiąć Gotka jako DF0
-mam zwykły "swapujący" bootselector do A500, działa prawie dobrze - bez swap`a widziane są DF0 - wewnętrzna i DF1 Gotek, jak przełącze na swap`a widziany jest tylko Gotek jako DF0, stacja wewnętrzna nie jest widziana jako DF1, nie bardzo widzę podstawy do takiego działania, zamieniane są wyjścia SEL0 i SEL1 bezpośrednio na CIA, więc "swap" powinien się przenieść na MTR0 i MTRx. Jedynie co to może przez to, że MTRx daje sygnał dla DF1-DF3?
-mój Gotek po ok 2 miesiącach urzytkowania odmówił posłuszeństwa, nie dało się zmieniać listy zamontowanych image`y, w momencie zapisu albo zwis gotka, albo lista się nie zmieniała, albo na liście wykakiwały jakieś "krzaki" (próbowałem na kilku pendrive i na 3 Amigach w tym na gołej A500 jako FDD wenętrzny bez bootselector`a) - czy ktoś z Was miał podobne problemy?
-szczęśliwie p. Jacek w trybie ekspresowym wymienił mi Gotka na nowego i wgrał soft HxC, działa na wszystkich pendriveach, generalnie nie ma problemów, ale w grach kilkudyskietkowych przy zmianie dyskietki czasem trzeba wymusić zmianę kilka razy (tzn "włożyć" odpowiednią dyskietkę, jak nie zadziała to "włożyć" inną i jeszcze raz prawidłową, czasem kilka razy) - czy to objaw ogólny czy tylko ja mam taki fart?
[#21] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@RaNGuN, post #20

ad1.
Selector.exe pokazuje "init error" ?
ad2.
Czy odwrotnego podłączenia probowałeś? Tzn FDD na df1, a gotek na df0.
Czy wtedy bootselector przełącza oba napędy poprawnie ?
Zobacz też czy xcopy po wymuszeniu wlaczenia wszystkich napędów, potrafi odczytać/zapisać z napędu którego nie widać w systemie?
U mnie tak się dzieje.
ad3.
Czy probowałeś ponownie wgrac firmware Cortex?
ad4.
Zgłoś błąd autorowi hxc.
[#22] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Norbert, post #21

ad1.
Selector.exe pokazuje "init error" ?

To jest znany problem z Gotekiem jako DF1. Niektórzy go mają inni nie. Nie wiadomo co dokładnie jest przyczyną. W każdym razie zawsze "naprawia" to zainstalowanie firmware HxC zamiast oryginalnego.
[#23] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@strim_, post #22

Ad1 - tak, selector.exe pokazuje błąd przy podłączeniu Gotka jako DF0, no ale widać, po prostu trafiłem do grupy która ma fart i to nie działa - nie wiadomo dla czego Próbowałem na A500 i A1200 i na obu to samo.

Ad2- Nie próbowałem takiego podłączenia, po weekendzie sprawdzę. Ale próbowałem z 2 "prawdziwymi" FDD, wewnętrzny oryginalny FDD jako DF0 i zewnętrzny "dedykowany" zwykły FDD jako DF1, objaw identyczny, po przełączeniu widzainy był tylko zewnętrzny jako DF0. Mierzyłem bootselector - podmienia sygnały prawidłowo. Sprawdzałem na 2 różnych A500. Czyli rozumiem, że generalnie przy bootselectorze (w trybie zamiany napędów) powinny bić widziane obie stacje - wewnętrzna jako DF1 i zewn. jako DF0?

Ad3- Nie wgrywałem i tak chciałem upgrade do HxC, chciałem to zrobić, ale p.Jacek prosił o odesłanie Gotka

Ad4- dzięki, zgłoszę, mam nadzieję, że soft HxC będzie dopracowany do stanu poprawnego Wydaje mi się, że ogólnie HxC ma jakiś problem przy zmianie dyskietki - np. przy instalacji WB1.3 na A590 po "włożeniu" dyskietki Workbench (zmiana zamontowanego ADF z A590 setup na Workbench 1.3) występuje błąd kopiowania pierwszego pliku (sytuacja nie występuje jeśli odpalę instalkę z dyskietki w stacji FDD a w Gotku na DF1 jest wcześniej "włożony" Workbench), prawdopodobnie niby jest już zamontowany nowy ADF, jest prawidłowo rozpoznana nazwa dyskietki, ale filesystem przez jakiś ułamek sekundy nie jest jeszcze gotowy (i sieje błędem kopiowania), ale to bardzo luźne podejrzenia, postaram się znaleźć kilka oczywistych przypadków i zgłoszę do Autora HxC
[#24] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@RaNGuN, post #23

ad3
Poszukałem trochę w sieci i po przełączeniu df1 na df0, stacja wewnętrzną nie jest widoczna.
Test z xcopy i tak zrób.
ad4
Jak długo odczekujesz po zmianie dyskietki?
[#25] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Norbert, post #24

ad3.
Ok, dzięki za info.
Zrobię test XCOPY
Trzeba będzie też zrobić szumnie nazwany "interfejs do stacji zewnętrznej" - zrobić testy i podpiąć przez niego wewnętrznego flopa (może jest problem z sygnałem MTRx - w sumie po swapie bootselectorowym powinniśmy na flopa wewnętrznego podać MTR1 - czyli MTRx V SEL1), teoretycznie podobny problem może występować przy Gotku na DF1 (przy wpięciu po prostu kablem bez "interfejsu zewnętrznego" jeśli działa jako DF1 to też na MTR dostaje MTRx a nie MTR1, przy podpięciu jako DF0 dostaje MTR0 i działa ok - choć może dziła ok z zupełnie innego powodu). Zrobię te testy w jakimś w miarę bliskim czasie i dam znać.

ad4.
Po zmianie dyskietki czekam kilka-kilkanaście sekund, aż diodki na Gotku i pendrive przestaną migać
[#26] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@RaNGuN, post #25

Trzeba będzie też zrobić szumnie nazwany "interfejs do stacji zewnętrznej"

W RetroAmi jest do kupienia gotowy zestaw obudowa + interfejs AmiExtFDD + kabel (prawdziwy DB23)... tutaj.
[#27] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@strim_, post #26

Ja bym chętnie kupił sami interfejs w rozsądnej cenie, żeby umieścić GOTEK-a w obudowie od stacji 1411 (CDTV). Blaszana obudowa jest mi zbędna
[#28] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Jacques, post #27

Generalnie samych interfejsów nie ma w sprzedaży ale może zagadaj z jarob czy Ci zrobi, bo trochę PCB wolnych jeszcze ma ...
[#29] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #1

Trafiłem na kolejny problem z którym nie potrafię sobie poradzić.Mianowicie goteka mam podłączonego jako df0, stacja dyskietek jest podłączona jako df1.Jesli chce skopiowac programem x-copy z goteka jakikolwiek ADF na dyskietke to oznajmia mi ze niema zadnej dyskietki w stacji zewnetrznej.Natomiast jesli w workbenchu kasuje pliki na dyskietce lub je dodaje to niema zadnego problemu.Coś źle robię czy to wina X-Copy?
[wyróżniony] [#30] Re: Podłączenie Goteka w stacji zewnętrznej.

@Stoopi, post #29

Juz dawno to robiłem ale pamiętam że w d-copy nie było problemu.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem