kategoria: A500
[#1] A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?
Mam kolejny problem z A590, po aktualizacji firmware`u do v7 przy definiowaniu większego typu dysku (aktualnie mam zainstalowany dysk 3.2GB, który wcześniej był zdefiniowany/wykryty jako 80MB):

-zdefiniowanie większego dysku powoduje zużycie RAM`u – np. jak zdefiniuję dysk jako ok. 200MB to po restarcie mam dostępne 2.25MB RAM (konfiguracja – goła A500 + 2MB FAST A590), zdefiniowanie dysku wielkości ok 1GB to spadek dostępnego RAM po restarcie do poziomu ok. 2MB, a przy dysku zdefiniowanym na poziomie 2GB to dalsze zmniejszenie dostępnego RAM do ok. 1.8MB, czy jest to objaw naturalny dla A590? Nie jest to raczej kwestia wielkości dysku jako taka ponieważ np. przy ACA500 taki objaw nie występuje

-firmware v7 powinien umożliwić obsługę dysków 4GB, jednak u mnie jakakolwiek próba zdefiniowania dysku większego niż 2GB powoduje, że wielkość dysku wyświetlana jest jako wartość ujemna (zachowanie jakby klasyczna zamiana typów zmiennej signed z unsigned, dla parametrów które powinny dać 2.1GB size jest pokazywany jako -1.9GB, dla parametrów które powinny dać 4GB size na poziomie – kilka kB), więc coś chyba nie do końca jest ok. Pytanie pomocnicze – czy dostępny „w internetach” plik „a2091-7.lha” („a2091PDMA-07.U12” i „a2091PDMA-07.U13”) to na pewno firmware v7?

Mówiąc o definiowaniu dysku mam na myśli modyfikowanie ilości cylindrów i głowic w „Define/Edit Drive Type” HDToolBox`a. Oczywiście przy definiowaniu różnych testowych wielkości dysku (256MB, 512MB, 1GB, 2GB) każdorazowo dysk pracuje prawidłowo – można go dzielić na partycje, formatować, instalować system itp.
[#2] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #1

Polecam lekturę, jest tam kilka pomysłów i w efekcie rozwiązanie problemu:

http://www.ppa.pl/forum/amiga/29196/zniknal-ram
[#3] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #1

Zastosuj HDInstTool z aminetu.
Jakie widzi/odczytuje parametry dysku hdtoolbox?
[#4] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Norbert, post #3

Dzięki za info, wątek o „zagubionej pamięci” bardzo ciekawy, u mnie bez problemu działa CF 4GB nawet w gołej A1200 i nie zauważyłem żadnego podejrzanego zmniejszenia dostępnej pamięci.

Niestety, w przypadku A500 + A590 wydaje mi się, że porady z wątku nie skutkują, remrad oraz remrad force nie przynoszą rezultatu, podobnie założenie partycji od nowa i ustawienie buffers na 0 lub 1. Pamięć zostaje „skonsumowana” jeszcze przed sformatowaniem dysku, wystarczy utworzyć partycję. Szukałem katalogu Devs:DosDrivers ale nie znalazłem, chociaż nie zakładałbym, że to oznacza, że gdzieś go nie ma... Nie pomaga również wyłączenie zasilania, startowanie z różnych dyskietek systemowych itp.

Udało się uzyskać pewien sukces w aspekcie wielkości dysku, mam dysk 3GB i trzeba w HDToolBox`ie sczytać parametry z dysku i tak zostawić (cylindry, głowice itd. są rozpoznane ok), mimo że w polu size jest pokazane -1GB (około) to w ekranie podziału dysku na partycje można bez problemu utworzyć partycję 3GB, partycja działa, można formatować itd. @Norbert czy mam wrzucić „printscreen`a” z parametrów dysku w takiej sytuacji?

Ściągnąłem z Aminet`u HDInstTool, jako ciekawostka pod A1200 uruchamia mi się po angielsku a na A500 po niemiecku... Z niemieckim u mnie słabo, ale próbowałem zmodyfikować parametry dysku (cylindry, głowice), ale nie zmieniał się size dysku, natomiast można pratycjonować, ale tylko w obrębie takiego obszaru dysku jak w HDToolBox. Ciężko mi obsługiwać program po niemiecku, zwłaszcza, że w dziedzinie Amig mam pewne zaległości

Czy ktoś z Was może potwierdzić, że plik „a2091-7.lha” to prawidłowy ROM v7?

Dzięki za info i pomoc!
[#5] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Norbert, post #3

Dzięki za info, wątek o „zagubionej pamięci” bardzo ciekawy, u mnie bez problemu działa CF 4GB nawet w gołej A1200 i nie zauważyłem żadnego podejrzanego zmniejszenia dostępnej pamięci.

Niestety, w przypadku A500 + A590 wydaje mi się, że porady z wątku nie skutkują, remrad oraz remrad force nie przynoszą rezultatu, podobnie założenie partycji od nowa i ustawienie buffers na 0 lub 1. Pamięć zostaje „skonsumowana” jeszcze przed sformatowaniem dysku, wystarczy utworzyć partycję. Szukałem katalogu Devs:DosDrivers ale nie znalazłem, chociaż nie zakładałbym, że to oznacza, że gdzieś go nie ma... Nie pomaga również wyłączenie zasilania, startowanie z różnych dyskietek systemowych itp.

Udało się uzyskać pewien sukces w aspekcie wielkości dysku, mam dysk 3GB i trzeba w HDToolBox`ie sczytać parametry z dysku i tak zostawić (cylindry, głowice itd. są rozpoznane ok), mimo że w polu size jest pokazane -1GB (około) to w ekranie podziału dysku na partycje można bez problemu utworzyć partycję 3GB, partycja działa, można formatować itd. @Norbert czy mam wrzucić „printscreen`a” z parametrów dysku w takiej sytuacji?

Ściągnąłem z Aminet`u HDInstTool, jako ciekawostka pod A1200 uruchamia mi się po angielsku a na A500 po niemiecku... Z niemieckim u mnie słabo, ale próbowałem zmodyfikować parametry dysku (cylindry, głowice), ale nie zmieniał się size dysku, natomiast można pratycjonować, ale tylko w obrębie takiego obszaru dysku jak w HDToolBox. Ciężko mi obsługiwać program po niemiecku, zwłaszcza, że w dziedzinie Amig mam pewne zaległości

Czy ktoś z Was może potwierdzić, że plik „a2091-7.lha” to prawidłowy ROM v7?

Dzięki za info i pomoc!
[#6] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #4

Ilość pamięci najlepiej sprawdzać na oddalonym kompie bez s-s.
W standardowym FFS największą partycja to 2GB.
Hdtoolbox powinien sam odczytać parametry dysku i najlepiej ich się trzymać, chyba że nie da rady.
Wtedy dobrze jest je wpisać z naklejki dysku.

HDInstTool ma opcje przełączenia języka. Górne menu lub ikona programu.
[#7] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Norbert, post #6

ok, to po kolei

-w A590 instaluję dysk Quantum ST3.2S (SCSI 3.2GB)
-dopalam Amigę z dyskietki A590 Setup Disk
-uruchamiam HDToolbox`a, potem Change Drive Type/Define New Type/Read Configuration From Device
-Dysk jest rozpoznany (Cyl, Hd, BpT, BpC), w polu Size: -1006Meg – okazuje się, że to całkowicie prawidłowe wskazanie wielkości dysku 3GB (Niestety nie można wpisać danych z naklejki, bo Quantum takich ma naklejce nie umieścił, również „internety” nie bardzo znają parametry dysku, podpiąłem pod PC i sczytałem Sandrą, ale ustawiania są zupełnie inne niż odczytuje to HDToolbox, Amiga z ustawieniami jak z Sandry nie chce nawet sformatować dysku - „out of memory”)
-można zmniejszyć ilość cylindrów, tak by „zmniejszyć” dysk do 2GB, maksymalne prawidłowo wyświetlane wskazanie w polu Size: 2047Meg (z programistycznego punktu widzenia wiadomo o co chodzi ), ale nie robię tego, zostawiam dysk wykryty automatycznie – 3GB (size -1006Meg)
-zakładam partycję DH0 o wielkości 256MB
-formatuję DH0
-instaluję na DH0 Workbench 1.3
-edytuję startup-sequence usuwając z niej wszystkie wpisy
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence), uruchamiam SysInfo – wolny fast: 1.887kB, chip: 306kB
-uruchamiam Amigę z A590 Setup Disk i zakładam dodatkową partycję DH1 o wielkości 1GB
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence) – wolny fast: 1.600kB, chip: 325kB (wskazania z SysInfo)
-uruchamiam Amigę z A590 Setup Disk i kasuję partycję DH1, zakładam nową partycję DH1 o wielkości 2GB
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence) – wolny fast: 1.334kB, chip: 325kB
-uruchamiam Amigę z A590 Setup Disk i kasuję partycję DH1, zakładam nową partycję DH1 o wielkości 2GB ale bufory ustawiam na 0
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence) – wolny fast: 1.355kB, chip: 325kB

Wniosek – Na A590 dodanie partycji powoduje zużycie RAM o ok 250kB na każde 1GB partycji.

Ale... dzieje się tak tylko dla partycji typu FFS, przy procedurze jak wyżej zmiana FFS na OFS rozwiązuje problem – ok 2.3MB wolnej pamięci, przy 2 partycjach – 256MB i 2GB. Na pomysł zmiany typu partycji z FFS na OFS wpadłem już po napisaniu przydługiego wstępu, więc żal było kasować

Norbert i groovebox dzięki za info i naprowadzenie na rozwiązanie problemu!

Z HDInstTool na pewno będę korzystał i jeszcze się nim pobawię, chociaż okazało się, że w tym wypadku to nie wina HDToolbox`a, ale z A1200 mam doświadczenia takie by nie korzystać z Commodore`owego softu do partycjonowania dysku.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 20:04:39 przez RaNGuN
[#8] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #7

A jak tam jest wersja FFS? Może można użyć nowszej albo przesiąść się na SFS lub PFS.
[#9] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@sanjyuubi, post #8

To standartowa A500 z KS1.3 (dokładny numer z ROM`u mogę spisać wieczorem), Workbench v1.3.3.

No dobra, sorry za moją fatalną wiedzę o Amidze i zadawanie głupich pytań... Jak sprawdzić wersję FFS?

Jeśli zdecyduję się na tak duże partycje to raczej przejdę na SFS, ale generalnie to poluję na dysk SCSI wielkości 120-210MB "w klimacie" Temat zagubionego RAM`u to było trochę takie retro drążenie tematu dla przyjemności
[#10] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #9

[#11] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Jacques, post #10

A SFS działa na kicku 1.3?
[#12] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@SuperBuster11, post #11

Requires:	68020 or better, AmigaOS 3.0 or better
[#13] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Umpal, post #12

No właśnie.
[#14] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #9

Proponuję Ci pozostać na standardowym filesystemie i partycji do 2GB. Mniej problemów i więcej programów do naprawy.
[#15] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Norbert, post #14

VERSION:
Kickstart version 34.5 Workbench version 34.34
niestety w libs`ach nie widzę nic co by mi wyglądało na lib od FFS, więc nie wiem jak sprawdzić wersję FFS jako taką.

Oczywiście chodziło mi o OFS a nie SFS, sorry, braki w wiedzy Amigowej. Jedyna opcja jaką mam do wyboru przy zakładaniu partycji w HDToolbox'ie to FFS lub OFS (jest też custom i reserved, ale podejżewam, że to raczej się nie przyda).

Prawdopodobnie będę miał partycję systemową FFS, małą partycję z danymi FFS i dużą partycję OFS (muszę jeszcze poczytać o filesystemach i różnicach w nich), chyba, że uda się zdobyć mały dysk SCSI na któym duża partycja się nie zmieści Bardziej niż na dużej partycji zależy mi na tym by A500 była hmmmm... powiedzmy w klimacie 1.3 Choć planuję przełącznik KS - opcjonalnie KS2.04+WB2.04.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2015 18:46:44 przez RaNGuN
[#16] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #15

W hdtoolbox klikasz na advanced options, a potem na add/update, tutaj możesz zobaczyć jaki system plików jest załadowany do dysku, możesz tez dodawać nowe.
[#17] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #15

Filesystem jest w ukrytym folderze L. Ewentualnie wpisz w CLI komendę: version FileSystem, ale nie jestem pewny czy to działa na WB 1.3

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2015 19:54:11 przez SuperBuster11
[#18] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@SuperBuster11, post #17

W HDToolbox / advanced / add/update wyświetla się info:
Filesystems on SCSI Address 0 LUN 0
Identifier: 0x444f5301
Version: 0
Size: 12248
File System Name: Fast File System

Po kliknięciu Update File System pojawia się m.in.: Enter Filename of File System: l:FastFileSystem, niestety w polu version również pojawia się 0.

Nie sądzę by była to aż tak wczesna wersja

w CLI:
version FileSystem
Error in open

cd dh0:l\
version FastFastSystem
Error in open

version dh0:l\FastFileSystem
Error in open

w/w komendy wykonane z komendą "ED" zamiast "version" zwracają "file contains binay" więc raczej "error in open" nie jest spowodowany błędną ścieżką
[#19] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #18

Musiałbyś sprawdzić fastfilesystem np. z dyskietki od workbencha 2.0
[#20] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@sanjyuubi, post #19

W kick 2.0 i wyższym, FFS jest w romie.
[#21] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Norbert, post #20

Sprawdzę na KS2.04 i WB2.04, nooo ale to zajmie troche czasu, jak dorwę KS/WB 2.04 wrócę do tematu i dam znać czy jest podobny efekt, zawsze to będzie jakieś doświadczenie

Tyle, że chyba dysk sformatowany w FFS pod KS/WB2.04 nie będzie widzialny w KS/WB1.3, ale czytałem dziś o tym i opinie były różne
[#22] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #21

Kick2.x czy kick3.1 możesz podmienic programowo.
Będziesz mógł testy przeprowadzić już teraz
[#23] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Norbert, post #20

W kickstarcie 2.04 i 3.1 nie ma FFS. Jest tylko FileSystem i FileSystem.resource. Sprawdziłem na A3000. FFS jest na dyskietce Install lub Workbench.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2015 22:59:26 przez SuperBuster11

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2015 23:05:00 przez SuperBuster11
[#24] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #18

version z 1.3 działa inaczej, bo verstring pojawił się od 2.0, więc wersję sprawdź np. filemasterem.
[#25] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@SuperBuster11, post #23

Oczywiście, że jest. Właśnie pod nazwą FileSystem. Na dyskietce też jest, ale tylko na install, za wyjątkiem WB1.3.
[#26] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@cholok, post #25

Ok, postaram się sprawdzić zgodnie z podesłanymi przez Was pomysłami, ale szykuje mi się mały wyjazd na kilka dni i będę miał teraz trochę mniej czasu, więc możliwe, że dopiero po weekendzie.

Co polecacie do softwareowej podmiany Kicka? KS2.04 mogę też podmienić z Jacques`owej uszkodzonej płyty A500+ która czeka na reanimację, ale to by wymagało zgody właściciela A o samej płycie to w sumie w osobnym wątku
[#27] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #26

No przecież pozwala(łe)m :) Co do programowej podmiany Kickstartu, ja używam SKicka na A600, ale sam działa od 2.x wzwyż.
[#28] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Jacques, post #27

MKick zadziała już na kick1.2
Na sieci można znaleźć gotowe "dyskietki " do podmiany kick
[#29] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@Norbert, post #28

Trochę to zajęło, ale w weekend dokończyłem testy, otóż winny jest Kickstart 1.3. Na KS 2.04, 2.05 i 3.1 nie występuje efekt zużycia pamięci w przypadku dużego dysku. Oczywiście można partycje założyć i sformatować pod KS1.3 i WB1.3 - o ile ma się wystarczająco dużo pamięci, bo 4GB "zużywa" prawie 2MB RAM, a sama zmiana KS na 2 lub 3 nawet z WB1.3 powowduje, że efekt zużycia RAM`u przestaje występować, nie trzeba zakładać ani formatować partycji od nowa.

Dzięki za pomoc, temat myślę, że jest wyjaśniony.
[#30] Re: A590 + „duży” dysk = zużycie RAM?

@RaNGuN, post #29

czy A590 można wstawić kostki RAM 70ns?
czytałem w instrukcji że wymaga 120ns lub więcej, ale może ktoś próbował
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem