ok, to po kolei
-w A590 instaluję dysk Quantum ST3.2S (SCSI 3.2GB)
-dopalam Amigę z dyskietki A590 Setup Disk
-uruchamiam HDToolbox`a, potem Change Drive Type/Define New Type/Read Configuration From Device
-Dysk jest rozpoznany (Cyl, Hd, BpT, BpC), w polu Size: -1006Meg – okazuje się, że to całkowicie prawidłowe wskazanie wielkości dysku 3GB

(Niestety nie można wpisać danych z naklejki, bo Quantum takich ma naklejce nie umieścił, również „internety” nie bardzo znają parametry dysku, podpiąłem pod PC i sczytałem Sandrą, ale ustawiania są zupełnie inne niż odczytuje to HDToolbox, Amiga z ustawieniami jak z Sandry nie chce nawet sformatować dysku - „out of memory”)
-można zmniejszyć ilość cylindrów, tak by „zmniejszyć” dysk do 2GB, maksymalne prawidłowo wyświetlane wskazanie w polu Size: 2047Meg (z programistycznego punktu widzenia wiadomo o co chodzi

), ale nie robię tego, zostawiam dysk wykryty automatycznie – 3GB (size -1006Meg)
-zakładam partycję DH0 o wielkości 256MB
-formatuję DH0
-instaluję na DH0 Workbench 1.3
-edytuję startup-sequence usuwając z niej wszystkie wpisy
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence), uruchamiam SysInfo – wolny fast: 1.887kB, chip: 306kB
-uruchamiam Amigę z A590 Setup Disk i zakładam dodatkową partycję DH1 o wielkości 1GB
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence) – wolny fast: 1.600kB, chip: 325kB (wskazania z SysInfo)
-uruchamiam Amigę z A590 Setup Disk i kasuję partycję DH1, zakładam nową partycję DH1 o wielkości 2GB
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence) – wolny fast: 1.334kB, chip: 325kB
-uruchamiam Amigę z A590 Setup Disk i kasuję partycję DH1, zakładam nową partycję DH1 o wielkości 2GB ale bufory ustawiam na 0
-uruchamiam Amigę z HDD (DH0 Workbench bez startup-sequence) – wolny fast: 1.355kB, chip: 325kB
Wniosek – Na A590 dodanie partycji powoduje zużycie RAM o ok 250kB na każde 1GB partycji.
Ale... dzieje się tak tylko dla partycji typu FFS, przy procedurze jak wyżej zmiana FFS na OFS rozwiązuje problem – ok 2.3MB wolnej pamięci, przy 2 partycjach – 256MB i 2GB

. Na pomysł zmiany typu partycji z FFS na OFS wpadłem już po napisaniu przydługiego wstępu, więc żal było kasować
Norbert i groovebox dzięki za info i naprowadzenie na rozwiązanie problemu!
Z HDInstTool na pewno będę korzystał i jeszcze się nim pobawię, chociaż okazało się, że w tym wypadku to nie wina HDToolbox`a, ale z A1200 mam doświadczenia takie by nie korzystać z Commodore`owego softu do partycjonowania dysku.
Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 20:04:39 przez RaNGuN